You are here

SAİT FAİK HİKÂYECİLİĞİNDE MERKEZ VE TAŞRA ARASINDA BİR KAÇIŞ MEKÂNI OLARAK ADA

AS AN ISLAND WHİCH IS THE LOCATION (PLACE) OF ESCAPE IN THE STORY WRITING OF SAIT FAIK BETWEEN THE CENTRE AND VILLAGE

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.2856

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In this studying, we will point out that Sait Faik is one of the important writer, who has an unique style on the meaning of the locations in his life and literary works. It is known that Sait Faik was born and grown in provincial town Adapazarı. We should say that places, outside of Adapazarı are important in his life. However, it is known that in the centre of the story writing and his life have been existed on another location, Ġstanbul. In this article, we assert to a tansion of existance which was happenedin this places composing centre and village, and we also assert that, the escape from tansion was possible with the „Island‟ was built as an „hibrid‟ place.
Abstract (Original Language): 
Bu çalıĢmada, yaratmıĢ olduğu kendine has tarzıyla önemli hikâyecilerimizden biri olan Sait Faik‟in hayatı ve edebi eserlerindeki mekânların anlamı üzerinde duracağız. Sait Faik‟in bir “taĢra” kasabası olan Adapazarı‟nda doğmuĢ ve büyümüĢ olduğu bilinmektedir. Adapazarı dıĢında yaĢadığı bazı mekânların da onun hayatında önemli yerleri olduğunu söylemeliyiz. Ancak, Sait Faik‟in hikâyeciliğinin ve hayatının “merkez”inde bir baĢka mekânın, Ġstanbul‟un bulunduğu da bilinmektedir. Bu yazıda; Sait Faik‟te merkezi ve taĢrayı oluĢturan bu mekânlardan kaynaklanan bir gerilimin varlığını ileri sürecek ve söz konusu gerilimden kaçıĢın ise âdeta “melez” bir mekân olarak inĢa edilen “ada” ile mümkün kılındığını ileri süreceğiz.
775-788

REFERENCES

References: 

ABASIYANIK, Mehmet [Mustafa] RaĢit, “Sait Faik‟in YaĢam Öyküsü”, konuĢan: Adnan Özyalçıner, Varlık, S.889, Ekim 1981. AKTAġ, ġerif, “Sait Faik Abasıyanık”, Türk Dili, S.590, ġubat 2000. ALTUĞ, Fatih, “ „Lüzumsuz Adam‟da Yalnızlığın Toplumsal Dolayımı”, Bir İnsanı Sevmek: Sait Faik, Ölümünün 50. Yılında Sait Faik Sempozyumu, Bilkent Üni., haz. Süha Oğuzertem, Alkım Yayınları, Ġstanbul, 2004. BORA, Tanıl [der.], Taşraya Bakmak, , ĠletiĢim Yayınları, Ġstanbul, 2005. DEMĠRKIRAN, Gökçe Kaan, “Abasıyanık‟tan Bir Ġlan: Kayıp Aranıyor”, ed. Ertan Eğribel-Ufuk Özcan, Türk Sosyologları ve Eserleri II: Genel Eğilimler ve Kurumsallaşma, Kitabevi Yayınları, Ġstanbul, 2010, s.365-366. ERBĠL, Leylâ, “Dünyanın Bilmediği Bir „Kök Yazar‟: Sait Faik”, Bir İnsanı Sevmek: Sait Faik, Ölümünün 50. Yılında Sait Faik Sempozyumu, Bilkent Üni. haz. Süha Oğuzertem, Alkım Yayınları, Ġstanbul, 2004. ERBĠL, Leylâ, “Sait Faik‟te Göz”, Zihin Kuşları, 3.bs., Türkiye ĠĢ Bankası Kültür Yayınları, Ocak 2010. ERGUN, Perihan [der.], Sait Faik Abasıyanık 90 Yaşında, haz.: Ayla Kutlu, Bilgi Yayınevi, Ankara, Kasım 1996. GÖKTÜRK, AkĢit, Ada: İngiliz Yazınında Ada Kavramı, 3.bs., YKY, Ġstanbul, 2004. MERT, Necati, Adalı Sinağrit: Sait Faik, Hece Yayınları, Ankara, 2006. MĠSKĠOĞLU, Ahmet, Ana Temleriyle Sait Faik ve Yeni Türk Edebiyatı, Gökçeyazın Yayınları, Ġstanbul, 1979. NACĠ, Fethi, “Sait Faik‟in Ġstanbul‟u”, Eleştiride Kırk Yıl, Adam Yayınları, Ġstanbul, 1994. NECATĠGĠL, Behçet, “Sait Faik‟te Tabiat”, Düzyazılar II: Konuşmalar , Konferanslar, 2.bs., Yapı Kredi Yayınları, Ġstanbul, Mart 2006. OĞUZERTEM, Süha, “Zarifçe Sollayan „Sait‟çe”, Varlık, S.1081, Ekim 1997. TUNÇ, Ayfer, “ „Haritada Bir Nokta‟: Ada, Anlatı, Varolmak”, Bir İnsanı Sevmek: Sait Faik, Ölümünün 50. Yılında Sait Faik Sempozyumu, Bilkent Üni. haz. Süha Oğuzertem, Alkım Yayınları, Ġstanbul, 2004. UYGUNER, Muzaffer, “Sait Faik‟in Hikâyelerinde Adapazarı”, Türk Dili, S.165, Mayıs 1965. UYGUNER, Muzaffer, “Sait Faik‟in Hikâyelerinde Ada”, Çağrı, S.40, Mayıs 1961. UYGUNER, Muzaffer, Sait Faik: Yaşamı, Sanatı, Yapıtlarından Seçmeler, Bilgi Yayınevi, Ankara, 1991. YILMAZ, Engin, “Sakaryalı Sait Faik‟in Sakarya (ve Çevresi) Hikâyeleri”, Türk Dili, S.600, Aralık 2001.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com