You are here

SEZAİ KARAKOÇ'UN GÖZÜYLE YUNUS EMRE, MEHMET ÂKİF VE MEVLÂNA

THROUGH SEZAİ KARAKOÇ'S PERSPECTIVE: YUNUS EMRE, MEHMET ÂKİF, MEVLÂNA

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.2944

Keywords (Original Language):

Author Name
Abstract (2. Language): 
Sezai Karakoç is an important name of Turkish literature especially of the Turkish poetry. Besides poetry this important figure of our recent past literature writes stories, essays, plays, memoirs and also produces review works. Review books maintains seperate place among his works because these works support the ideals that the author defends and throw light on author's system of thought, clarify what he intends to do about our culture, our literature and our world of thought. Sezai Karakoç has three review works. These three books, named Yunus Emre, Mehmet Âkif and Mevlâna are the subjects of this article too. Matters as the contents of the works, the language and the style in the works and the issues like why author chooses these names as subjects will be explained. Also the artist's world of ideas, viewpoint towards our literature, our culture and our history are the other points that will be handled.
Abstract (Original Language): 
Sezai Karakoç, Türk edebiyatının bilhassa Türk şiirinin önemli bir ismidir. Yakın dönem edebiyatımızın bu mühim kalemi, şiir dışında hikâye, deneme, piyes, çeşitli konularda düşünce, hatıra ve edebiyat yazıları yazar; ayrıca inceleme eserleri verir. Eserleri içinde inceleme kitapları ayrı bir yer tutar; zira bunlar sanatkârın savunduğu ideallere ve düşünce sistemine destek veren, ışık tutan ve Sezai Karakoç'un kültür, edebiyat ve düşünce hayatımızda yapmak istediklerine açıklık kazandıran eserlerdir. Sezai Karakoç'un üç inceleme eseri vardır. Yunus Emre, Mehmet Âkif ve Mevlâna isimlerini taşıyan üç kitap, bu çalışmanın da konusudur. Makalede eserlerin muhtevası, eserlerde kullanılan dil ve üslup ile yazarın niçin bu isimleri kendisine konu olarak seçtiği hususları açıklanacaktır. Ayrıca sanatkârın fikir âlemi, edebiyatımıza, kültürümüze ve tarihimize olan bakışı da ele alınacak diğer noktalardır.
2025-2042

REFERENCES

References: 

ERTOP Konur, "Bir Ozanın Gözüyle Yunus Emre" Yeni Dergi, Yıl 2, sayı 20 (Mayıs), s. 419 -424, İstanbul 1966.
KABAKLI Ahmet, Yunus Emre, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları, İstanbul, 1987. KABAKLI Ahmet, Mehmet Akif, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları, İstanbul, 1987. KABAKLI Ahmet, Mevlana, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları, İstanbul, 1987. KARAKOÇ Sezai, Yunus Emre, Diriliş Yayınları, İstanbul 1999. KARAKOÇ Sezai, Mehmed Âkif, Diriliş Yayınları, İstanbul 2005. KARAKOÇ Sezai, Mevlâna, Diriliş Yayınları, İstanbul 1996.
KARATAŞ Turan, Doğu'nun Yedinci Oğlu - Sezai Karakoç -, Kaknüs Yayınları, İstanbul 1998.
SAĞLIK Şaban, "Sezai Karakoç'un Gözüyle Yunus Emre", Yedi İklim, cilt 6, sayı 44-45, s. 96 -103, İstanbul 1993.
TURNA Murat, Erdem Bayazıt ve Şiiri, İz Yayıncılık, İstanbul 2010.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com