ANALYZING OVERREGULARIZATIONAL MISTAKES PRESCHOOLERS MADE TURKISH ACQUISITION
Journal Name:
- Turkish Studies
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Language, which is the most important element of social and emotional communication, is a complex communicative tool in which desired symbols with unlimited units are used. While attaining communication and interaction effectively it is inevitable for the children to make mistakes in respect of phonology, morphology and syntax due to the developmental period of the children in question. This study is conducted to analyze the over regularization mistakes
preschooler
s have made in the process of mother tongue acquisition. 36 preschoolers attending to Fevzi Çakmak Preschool in Karatay Konya are chosen randomly for this study. In this study, the question of what elements of grammar rules of Turkish language the preschoolers overregularize most is tried to be responded. The participants in this study have been observed for 12 weeks longitudinally. The over regularization mistakes the preschoolers made has been recorded by the researcher. It is found out that the participants have made overregularization in the suffixes that make nouns from nouns, nouns from verbs, and the suffixes of intorragations, possesive adjectives, declaration and cogitation moods, time complements of the sentences and numerical concepts in Turkish gramer. Later, the overregularization in question is classified under the title of inflectional, derivational and time complements themes and sub-themes in Turkish. At a last remark, some recommendations are made both to the preschool teachers and parents about how to overcome overregularizational errors the preschoolars made.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Duygusal ve sosyal iletişimin en önemli birimlerinden biri olan dil, bilgi iletmek için sınırsız birleşimi olan istemli sembollerin kullanıldığı karmaşık bir iletişim sistemidir. Bu süreç içerisinde etkileşim ve iletişimi etkili bir şekilde gerçekleştirirken ses bilimsel, biçimbirimsel ve söz dizimi açısından dili kullananların gelişim seviyesi bakımından bazı hataların oluşması kaçınılmaz olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, 3-6 yaş çocuklarının ana dili Türkçe edinim sürecinde yapmış oldukları kurallaştırma hatalarını incelemektir. Çalışmaya, Konya Karatay Fevzi Çakmak Anaokulu'na devam eden 36 okul öncesi öğrencisi tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Bu araştırmada, okulöncesi çocukları ana dil Türkçe ediniminde, dil bilgisi kurallarının en çok hangi unsurlarında kurallaştırma hatalarına gitmektedir sorusuna cevap aranmıştır. Araştırmaya konu olan öğrenciler, boylamsal olarak, 12 hafta boyunca gözlemlenmişlerdir. Adı geçen öğrencilerin yaptığı kurallaştırma hataları kayıt altına alınmıştır. Katılımcıların, Türkçedeki, isimden isim; fiilden isim yapan eklerle; soru eki, bildirme / tasarlama kipi, iyelik eki, zaman tümleci ve sayı kavramlarında kurallaştırma hataları yaptıkları bulunmuştur. Daha sonra adı geçen kurallaştırma hataları Türkçedeki yapım ekleri, çekim ekleri ve zaman tümleci başlıkları altında tema ve alt temalara ayrılarak sınıflandırılmıştır. Çalışma grubundaki çocukların çeşitli kurallaştırma hataları yaptıkları bulunmuş ve bu hatalar ilgili başlıklar altında örneklerle gösterilmiştir. En sonunda, okul öncesi öğrencilerinin yaptığı kurallaştırma hatalarının giderilmesi için öğretmen ve ebeveyne bazı önerilerde bulunulmuştur.
FULL TEXT (PDF):
- 3
1561-1573