You are here

HAYRİYYE-İ NĀBĪ’DE AKTARILAN DEĞERLER

THE TRANSFERRED VALUES IN HAYRIYYE-I NĀBĪ

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.4054

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Value is the system of common idea, basic moral principle or beliefs that accepted as truth and it is considered necessary by majority of society. Main elements of what makes nation a nation and differ from other nations are the values of that nation. Nations try to find a way to transfer the values they possess to next generations to retain the attribute of being a nation. When this transfer is failed, nations’ social and cultural values wear down and depreciation process called cultural degeneration gets started. It would be impossible for the nation to sustain its existence, union and operations once its’ values are destroyed or worn out. Education is the way to transfer the values to individuals. Because of that, education of the values started to become one of the most important issues in recent years. Especially in our country, globalization initiated depression of the values and problems in life make education of the values inevitable. In this study, starting with the idea of characteristic values of the nations can be found in nations’ legends, tales, stories, songs and poets with a historical identity, one of the powerful figures of Turkey, Nabis’ Hayriyye is reviewed and the values that mentioned in this book has been determined which Nabi seeks to transfer to his son and all generations. The aim of consideration of this book is the similarities of problems in society, complaints about moral behaviors and social-relationships between the time period of Nabi and today. The period of this book showed that Ottoman had to deal with internal and external problems, the country was in economic, political and social difficulties and because of these problems, some of the values had lost their importance. Nabi , witnessed these problems in his lifetime and felt the necessity to remind the values of society again to young people and wrote his work, named Hayriyye. This study, determination of values transformed from Hayriyye, literary work of Nabi, was done with the qualitative research method of document analysis.
Abstract (Original Language): 
Değer, bir toplumun çoğunluğu tarafından doğru ve gerekli olduğu kabul edilen ortak düşünce, temel ahlakî ilke ya da inançlar sistemidir. Milleti millet yapan ve onu diğer milletlerden ayıran unsurların başında o milletin sahip olduğu değerler gelir. Milletler, millet olma vasfını kaybetmemek için sahip oldukları değerleri bir sonraki nesle aktarma yoluna bakarlar. Bu aktarımı başaramadıkları takdirde kültürel yozlaşma dediğimiz milletin kendine ait toplumsal ve kültürel değerlerin yıpranması, önemini kaybetmesi süreci başlar. Kültürel değerleri yıpranmış veya yok olmuş bir milletin kendi varlık, birlik, işleyiş ve devamını sağlaması ve sürdürmesi imkânsız hâle gelir. Değerleri bireylere aktarma yolu eğitimden geçer. Bundan dolayıdır ki değerler eğitimi, son yıllarda üzerinde önemle durulan konulardan biri olmaya başladı. Özellikle ülkemizde küreselleşme ile birlikte yaşanan değer bunalımları ve toplumsal hayattaki olumsuzluklar değer eğitimini kaçınılmaz kılmıştır. Bu araştırmada, bir milletin öz değerlerinin, o millete ait menkıbelerde, masallarda, hikâyelerde, türkülerde ve tarihsel kimliği olan şairlerde bulunabileceği düşüncesinden hareketle, Türk edebiyatının güçlü şahsiyetlerinden biri olan Nabi’nin Hayriyye adlı eseri ele alınmış ve bu eserde Nabi’nin oğluna ve onun şahsında tüm gençlere aktarmaya çalıştığı değerler tespit edilmiştir. Eserin ele alınma nedeni düşünüldüğünde, günümüzde olduğu gibi o dönemde de toplumda buhranların belirmesi, bazı sorunların baş göstermesi, sosyal ilişkilerde ve ahlaki davranışlarda şikâyetlerin ortaya çıkması gösterilebilir. Eserin kaleme alındığı döneme bakıldığında Osmanlı devletinin içte ve dışta çeşitli problemlerle uğraştığı ülkenin sosyal, siyasal ve ekonomik sıkıntılar içinde bulunduğu ve bunun neticesinde de bazı değerlerin önemini yitirdiği açıkça gözlenmektedir. Nabi yaşadığı dönemde bu değer erozyonuna şahit olmuş olacak ki toplumun sahip olduğu değerleri gençlere tekrar hatırlatma ihtiyacı hissetmiş ve Hayriyye isimli eserini kaleme almıştır. Nabi’nin Hayriyye isimli eserinde aktarılan değerlerin tespitine yönelik olan bu araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ile yapılmıştır.
2501-2524

REFERENCES

References: 

ARIKAN, Arzu (Ed.) (2011), Okul Öncesi Dönemde Değerler Eğitimi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
BANARLI, Nihat Sami (1987), Resimli Türk Edebiyatı Tarihi I-II, İstanbul, Milli Eğitim Basımevi.
BİLKAN, Ali Fuat (1997), Nâbî Divanı , İstanbul, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
BİLKAN, Ali Fuat (2002), Hayri-name’ye Göre XVII. Yüzyılda Osmanlı Döşünce Hayatı, Ankara, Akçağ Yayınları.
CHANDRA, Muzaffer ve ark.(1992), İnsan ve Teknoloji, Çev.: Taha Kılıç, İstanbul: İnsan Yayınları.
DEVELLİOĞLU, Ferit (1970), Osmanlıca Türkçe Ansiklopedik Lugat.
DOYLE, D.P. (1997), Education and Character: A Conservative View, Phi Delta Kappan, 78(6), 440-443.
ESTES, T.H. and VASQUES-Levy D. (2001), Literature as a Source of Information and Values, Phi DeltaKappan, 82(7), 507-510.
FİCHTER, Joseph (1990), Sosyoloji Nedir?, Çev.: Nilgün Çelebi, Konya: Selçuk Üniversitesi Yayınevi.
GUENON, Rene (1991), Modern Dünyanın Bunalımı, Çev.: Nâbî Avcı, İstanbul: Ağaç Yayıncılık.
GÜLTEKİN, Tuba, Sanat Eğitiminde Estetik Değerlerin Gelişimi Sürecinde Çocuk Ve İletişim, Akademik Bakış Dergisi, Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi, Sayı 24 Nisan – Mayıs – Haziran – 2011, ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız – Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat – KIRGIZİSTAN
2524 Hasan ŞENER
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 8/1 Winter 2013
HALSTEAD, J. MARK, M. J. Taylor (1996), Values and Values Education in Schools. Values in Education and Educaton in Values, New York: RoutledgeFalmer.
İLHAN, Atilla(1972), Hangi Batı?, Bilgi Yayınevi.
KAPLAN, Mahmut (1995), Hayriyye-i Nâbî (İnceleme-Metin), Ankara, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Yayını.
KIZILÇELİK, Sezgin, Yaşar Erdem (1992), Açıklamalı Sosyoloji Terimleri Sözlüğü, Konya: Göksu Matbaası.
ÖRS, Derya ve KIRLANGIÇ, Hicabi (2008), Mesnevi, Konya Büyükşehir Belediyesi Yayınları.
PALA, İskender (2009), Hayriyye, Kapı Yayınları.
SCHWARTZ, S.H.(1992), Universals in The Content and Structure of Values: Theoretical Advances and Empirical Tests in 20 Countries, M. P. Zanna (Ed), Advances in Experimental Social Pyschology Vol:25, San Diego: Academic Press.
SPENGLER, Oswald (1978), Batının Çöküşü I, Çev.: Giovanni Scognamillo, İstanbul: Dergah Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com