THE EFFECT OF DISCUSSING THE READING IN USING HIGH-LEVEL COGNITIVE SKILLS
Journal Name:
- Turkish Studies
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Reading has an important role in an individual's life. The individual can make his/her life more meaningful through reading. Thus, reading habit is thought to be a necessary interest in people's life; gradually for kids and youngs primarily and then for adults. When the studies are analyzed, it is seen that people have difficulties in both understanding and expressing what they read. That's why, it is necessary to make the reading habit compulsory both in class and out class. In this context, the students are to gain conciousness and their negative attitudes towards reading should be changed.
This study is an experimental search with a control group.Totally 24 volunteer participant consisting of 12 people in experimental group and 12 people in control group participated in this search .The study lasted four weeks.The experimental group met together every Wednesday and read 50 pages of the book. The debate was led by the teacher and they discussed about the parts they were reading. The same book was given another group and one month later a they were applied a comprehension test. In this test both groups were asked low and high level of questions and while responses of both groups for low-level questions didn’t ended with meaningful differences, experimantal group had better results of meaningful answers in high-level questions. As a result it was seen that negotiational reading has positive effects in reading comprehension, and by the help of this technique one can proceed to analysis and evaluation level from perception and comprehension level.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Okuma eylemi, bireyin yaşamında önemli bir yer tutmaktadır. Birey okuma eylemiyle yaşamını daha anlamlı bir hale getirebilmektedir. Bu bağlamda okuma alışkanlığı başta çocuk ve gençlerde daha sonra ise yetişkinlerde mutlaka olması gereken bir uğraş olarak düşünülmektedir. Yapılan çalışmalar incelendiğinde insanların okuduğunu anlama ve anlatma becerileri konusunda sorun yaşadıkları belirlenmiştir. Bu nedenle okullarda ve okul dışındaki etkinliklerde okuma uğraşının alışkanlık hale getirilmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bu konuyla ilgili özellikle öğrencilerin bilinçlendirilmesi ve okumaya yönelik olumsuz olan tutumlarının değiştirilmesi gerekmektedir.
Bu çalışma kontrol gruplu deneysel bir araştırmadır. Araştırmaya, gönüllü olarak 12 kişi kontrol ve 12 kişi deney grubu olmak üzere 24 kişi katılmıştır. Çalışma dört hafta sürmüştür. Deney grubu her çarşamba kitabın yaklaşık elli sayfasını okuyarak bir araya gelmiştir. Rehber öğretmen öncülüğünde okunan bölümle ilgili tartışma yapılmıştır. Diğer gruba ise aynı kitap verilmiş, kitabı kendi başına bitirmeleri istenmiştir. Her iki gruba, bir ay sonra okutulan kitapla ilgili okuduğunu anlama testi uygulanmıştır. Testte alt ve üst düzey sorular sorulmuş, her iki grubun alt düzeydeki sorulara verdikleri cevaplar anlamlı bir fark oluşturmazken üst düzeydeki sorulara verilen cevaplarda ise deney grubunun lehine anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir. Buna göre müzakereli okumanın okuduğunu anlamada etkili olduğu, bu teknikle bireyin algılama ve kavrama düzeyinden analiz ve değerlendirme düzeyine çıktığı görülmüştür.
FULL TEXT (PDF):
- 1
1033-1042