You are here

LATİFE EZ-ZEYYÂT'IN El-BABUL-MEFTUH ADLI ROMANINDA BİREY VE ULUSUN BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ

THE STRUGGLE FOR INDEPENDENCE OF THE INDIVIDUAL AND NATIONAL IN LATİFA AL-ZAYYÂT'S AL-BÂB AL-MAFTÜH

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.5120

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The literature, especially novel which assumed an active role in the construction of modern nations, has been accepted as an indispensable instrument to represent the nation by embracing the characters, authors and readers and by creating a sole community reputability constantly with consciousness of move and unity. In the Arab world, in that period known as the age of independence and nationalism between the years of 1945-1956, especially fiction, became an instrument to spread to masses the passion of independence and call of nationalism. In All Arab countries, firstly Egypt, has been made a call enthusiastic to nationalism for social and political change and most of novels penned in these years it gave place a wide range of this enthusiasm. As mentioned one of the most important Arab woman writers of the twentieth century, Latifa el-Zayyat (1923-1996), is also known as an important political activist who fight for an independent Egypt throughout his life, as well as themed works nationalism and independence. The novel titled el-Bâbu'l-Meftûh by Latifa el-Zayyat is dealt with improving events that surrounded Leila who daughter of Egyptian middle class family, in 1940 and 1950's. As Leylâ begin to notice the barriers to restrict the freedom as an individual, rebels the traditional social orders and attempts an individual freedom struggle towards self-completion despite all the difficulties. During the same period, awakening movement began towards national freedom in Egypt under the British occupation and pervaded with anti-occupation demonstrations all over the country. Throughout the novel, national struggle of Egypt acting together with Leila's individual freedom struggle.
Abstract (Original Language): 
Modern ulusların inşasında etkin bir rol üstlenen edebiyat özellikle de roman; karakterler, yazar ve okuyucuları kucaklayıp tek bir toplum saygınlığı oluşturarak, sürekli ileriye doğru hareket bilinci ve birlikteliğini sağlayacak ulusu temsil etmede vazgeçilmez bir araç olarak kabul görmüştür. Arap dünyasında bağımsızlık ve ulusçuluk çağı olarak bilinen 1945-1956 yılları arası dönemde de, özellikle roman, bağımsızlık tutkusu ve ulusçuluk çağrısının kitlelere yayılmasına aracılık etmiştir. Başta Mısır olmak üzere bütün Arap ülkelerinde sosyal ve siyasi değişim için coşkun bir ulusçuluk çağrısı yapılmakta ve bu yıllarda kaleme alınan bir çok roman, bu coşkuya geniş bir yelpazede yer vermekteydi. Yirminci yüzyılın en önemli Arap kadın yazarları arasında zikredilen Latîfe ez-Zeyyât (1923-1996), ulusçuluk ve bağımsızlık temalı eserlerinin yanı sıra hayatı boyunca, bağımsız bir Mısır için mücadele eden önemli bir siyasi aktivist olarak da tanınmaktadır. Latîfe ez-Zeyyât'ınel-Bâbu'l-Meftûh adlı romanı, 1940 ve 1950'li yıllarda, Mısırlı orta sınıf bir ailenin kızı Leylâ etrafında gelişen olayları ele alır. Leylâ, bir birey olarak özgürlüğünü kısıtlayan engelleri fark etmeye başladığı andan itibaren geleneksel toplum düzenine isyan eder ve bütün güçlüklere rağmen "kendi olma" yolunda bireysel bir özgürlük mücadelesi başlatır. Aynı dönemde, İngiliz işgali altındaki Mısır'da da, ulusal bağımsızlık yönünde bir uyanış hareketi başlamış ve işgal karşıtı protesto gösterileri ile ülkenin dört bir yanına yayılmıştır. Roman boyunca, Mısır'ın ulusal özgürlük mücadelesi, Leylâ'nın bireysel özgürlük mücadelesiyle iç içe ve eş zamanlı olarak seyreder.
1865
1878

REFERENCES

References: 

ABUDI, Dalia
(2011)
. Mothers and Daughters in Arab Women's Literature, Koninklijke Brill NV, Leiden-Boston.
'AMÎRA, Emel (1996)."Remembering Latifa al-Zayyat", el-Cedîd Magazine, Vol. 2, No. 12, USA.
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 8/9 Summer 2013

c
1878
Yusuf KÖŞELİ
ANDERSON, Benedict (1991). Imagined Communities: Reflections on the Origin and Spread of the Nationalism, Revised edition, London: Verso.
HOURANI, Albert (2002). A History of the Arab Peoples. Cambridge & Massachusetts: The Belknap Press of Harvard Univ. Press.
KAHF, Mohja (2002). "Latife ez-Zeyyat "The Open Door", World Literature Today 76, No. 1.
MEHRAN, Fevziye (1995).
Mısriyyât,
Râ'idât Ve Mubdi'ât (Latîfe ez-Zeyyât), el-Hey'etu'l-Mısrıyyetu'l-'Âmme Li'l-Küttâb, Kahire.
MORGAN,
Maggi
e M. (1998). The Self and the Nation: Four Egyptian Autobiographies The American University in Cairo Press, Kahire.
er-RABÎ'A, Mahmmûd B. (1965). Women Wrıters And Crıtıcs In Modern Egypt, (1888-1963), Yayımlanmamış Doktora Tezi, Londra Üniversitesi, Londra.
el-SADDA, Hudâ
(2012)
. Gender, Nation And The Arabic Novel: Egypt (1892-2007), Edinburgh University Press, Edinburgh.
ZEİDAN,
Josep
h T. (1995). Arab Women Novelists: The Formative Years And Beyond, Sunny Press.
ez-ZEYYÂT, Latîfe (1960). el-Bâbu'l-Meftûh, Mektebetu'l-Anglo el-Mısrıyye, Kahire.
ez-ZEYYÂT, Latîfe (1992). Hamle Teftîş: Evrâk Şahsiyye, Dâru'l-Hilâl, Mısır.
ez-ZEYYÂT, Latîfe
(1994)
. "On Political Commitment and Feminist Writing," Edit: Ghazoul and Barbara Harlow, eds., The view from within : writers and contemporary Arabic literature, The American University in Cairo Press,
ez-ZEYYÂT, Latîfe
(2000)
. The Open Door, Translate: Marilyn Booth, American in Cairo Press, Cairo.
http://www.latifaalzayyat.net/latifa_work_criticism, Erişim Tar: 22.05.2013.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com