Journal Name:
- Türkiye Aile Hekimliği Dergisi
Author Name |
---|
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bilimsel literatürün ezici çoğunluğunun ingilizce olduğu, Anglo-Sakson hakimiyeti altındaki günümüzde biraz da geçmişe özgü olmakla birlikte hekimlikte Fransız, Alman... ekollerinden söz edilir. Ekol kavramı bazı kimseler için o dili bilen, dolayısıyla o dildeki tıp kitaplarını okuyabilen hekimleri çağrıştırır. Bugünkü tıp uygulamalarının şekillendiği 19. yüzyılda Fransız ekolü klinik has¬sasiyeti, Alman ekolü ise laboratuvarı kliniğe uygulaması ile dikkati çekiyordu. Sonradan şekillenen Amerikan tıbbı Al¬man ekolünü örnek aldı.
Dilimize çevrilen tıp kitaplarının çoğunun ingilizce orijinli olduğu günümüzde Deomed, Alman ekolünü temsil eden bir kitabı dilimize kazandırmış. Almanya, sanayileşmesini geç tamamlamakla birlikte dünyaya DIN (Deutsche Industrie Norm) kavramını kazandıran, yukarıda sözünü ettiğimiz gibi laboratuvarı tıbbın günlük uygulamasına sokan ülke.
Kitap, her kavramın hakkını veriyor, ince eleyip sık dokuyarak oya gibi işliyor. Konular altbaşlıklara ayrılmış, her altbaşlık konunun özünü veren çerçeveler ile başlıyor. Can alıcı noktalar, örnekler v.d. önemli noktalar da çerçeveler ile belirtilmiş, resimler ve tablolar ile zenginleştirilmiş. Konuların son altbaşığı kanıtlara ayrılmış. Her bölüm kapsamlı bir kaynakça ile bitiyor.
Kitap şu başlıklarından oluşuyor: 1) Neden Muskuloskeletal Ağrı Tedavisi? 2) Kronikleşmenin Temel Nedenleri (Biyolojik ve psikososyal yönleriyle ele alınıyor: Bu konuda Almanya ve Türkiye arasında farklılıklar olması tabii; konunun ülkemizdeki şekillenişi de ele alınmayı hakedi-yor). 3) Tanıya Gidiş. 4) Hastalık Tabloları (Sırt ve Bel Ağrıları, Siyatalji (Bacak Ağrısı), Boyun Ağrısı, Lomber Kanal Darlığı, Eklem Ağrıları, Yaygın Ağrılar, Osteoporoz Kaynaklı ve Osteoporozla Birlikte Olan Ağrılar, Fantom Ağrılar, Romatoid Artrit ve Ankilozan Spondilit Ağrıları, Destek ve Hareket Sistemi Organlarının Tümörlerine Bağ¬lı Ağrılar, ilişkili Nörolojik Hastalık Tabloları, Psikosoma-tik Ağrılar). 5) Tedavi (Hekim - Hasta ilişkisi, Tedavi ilke¬leri, Farklı Tedavi Olanaklarının Değerlendirilmesi, Psiko¬terapi, Ağrı Tedavisinde Fizik Tedavi Yöntemleri, Doğal Tedavi Yöntemleri, Akupunktur ve Geleneksel Çin Tıbbı, Çok Yönlü Tedavi). 6) Ağrıların Ekspertizi için Protokol Oluşturulması (Ağrı Ekspertizinin Önemli Karakteristikle¬ri, Ağrıların Sınıflandırılması, Ekspertiz Raporunun içeriği ve Akışı). Bu bölüm kronik ağrılar hakkında hukuki sonuç¬lar doğuracak interdisipliner raporlama süreci hakkında bil¬gi vermektedir; dolayısıyla da Almanya'ya özgüdür. Bu konuda ülkemizde çalışanlara dolaylı bir bilgi sağlayabilir.
FULL TEXT (PDF):
- 3
167