You are here

MERKEZİ YÖNETİM-YEREL YÖNETİM İLİŞKİSİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR BAKIŞ: TÜRKİYE-İSVEÇ ÖRNEKLERİ

A COMPARATIVE OVERVIEW TO RELATION BETWEEN CENTRAL AND LOCAL ADMINISTRATIONS: CASE OF TURKEY-SWEDEN

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
10.21733/ibad.454534
Abstract (2. Language): 
The subject of this research is local administrations. The research focuses on the municipality organization which is one of the local administrations. The fundamental questions of the research are as follows: What is the aspect of the relations with the central administration, organizational formation, functioning, progress of the municipalities in Turkey and Sweden? Accepted as being the most important organization of the local government, which instruments do the municipalities use and execute missions in order to develop local democracy? How eligible do these instruments in developing local democracy? In this sense, we will analyze two municipalities, Edirne and Uppsala, respectively from Turkey and Sweden. In this regard, while we will examine the tools of the relationship between citizens of municipality and urban in accordance with the laws, we will also explore level and content of the relation between central government and municipality which represents an important pillar regarding local democracy. Thus, we will put forth the historical development of municipalities, their organizational formations and functioning as well as relationships with the central governments and municipality laws in both States. In the research, comparative method will be adopted. In the context of the study, the approach of this method, that aims at exploring both similarities and diversities by scanning mostly alike two or more social events and/or process, will be employed.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırmanın konusu yerel yönetimlerdir. Araştırma, yerel yönetimlerden biri olan belediye örgütüne odaklanmaktadır. Araştırmanın temel soruları şöyledir: Türkiye ve İsveç’te belediyelerin yapısı, işleyişi, gelişimi ve merkezi yönetimle ilişkilerinin niteliği nedir? Yerel demokrasinin en önemli araçlarından biri olarak kabul edilen belediyeler yerel demokrasinin geliştirilebilmesi için ne tür faaliyetler yürütmekte ve hangi araçları kullanmaktadırlar? Bu araçlar yerel demokrasiyi geliştirmeye ne kadar elverişlidir? Bu kapsamda, seçilen bu iki ülkeden, iki örnek belediye incelenecektir. Bunlardan ilki Türkiye/Edirne Belediyesi, diğeri ise İsveç/Uppsala Belediyesi’dir. Araştırma kapsamında, söz konusu örneklerde, belediye ile kentli arasındaki ilişkinin yasalarla düzenlenmiş araçları araştırılırken, yerel demokrasinin diğer önemli bir ayağı olan merkezi yönetim-belediye arasındaki ilişkinin düzeyi ve niteliği irdelenecektir. Dolayısıyla iki ülkede belediyelerin tarihsel gelişimi, yapısı ve işleyişi, merkezi yönetimle ilişkileri ele alınacak ve belediye yasaları incelenecektir. Araştırmada karşılaştırmalı yöntem tercih edilmektedir. Çalışmada bu yöntemin, özellikle çoğunlukla benzer iki veya daha fazla sosyal olay ve/veya süreçleri gözlemleyerek, hem benzerlikleri hem de farklılıklarını yakalamaya çalışan yaklaşımı kullanılacaktır.
12
20

REFERENCES

References: 

ASSCHE, D. V. ve DIERICKX, G. (2007). “The Decentralisation of City Government and the Restoration of Political Trust”, Local Government Studies, 33 (1), 25-47.
AYLOTT, N. (1999). Swedish Social Democracy and European Integration. Malmö: Ashgate Publishing.
BACK, H. (2003). “Party Politics and the Common Good in Swedish Local Government”, Scandinavian Political Studies, 26 (2), 93-123.
BİLGİÇ, V. (1998). Yerel Yönetimler. Ankara: 21. Yüzyıl Yayınevi.
BİLGİÇ, V. (2005). “Türkiye’de Merkezi Yönetim-Yerel Yönetim İlişkileri Üzerine Bir Değerlendirme”. Hüseyin Özgür ve Muhammet Kösecik (Eds.). Yerel Yönetimler Üzerine Güncel Yazılar I. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
BİLGİÇ, V. (2007). “Türk Yerel Yönetimlerinin Tarihi Gelişimleri Üzerine Bir Değerlendirme”. Bilal Eryılmaz, Musa Eken ve Mustafa Lütfi Şen (Eds.). Kamu Yönetimi Yazıları. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
DENK, T. (2012). “Size and Political Support on the Local Level in Sweden”, Local Government Studies, 38 (6), 1-17.
HAMMARLUND, K. G. (2004). “Regional Reform and Citizen Participation in Sweden”, Innovation: The European Journal of Social Science Research, 17 (2), 145-163.
MONTIN, S. (1993). Swedish Local Government in Transition: A Matter of Rationality and Legitimacy. Örebro: Örebro Universitet.
OLSSON, J. (1995). Den Lokala Naringspolitikens Politiska Ekonomi. Örebro: Örebro Universitet.
ORTAYLI, İ. (1985). Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Yerel Yönetim Geleneği (1840-1878). İstanbul: Hil Yayınevi.
ÖKMEN, M. ve PARLAK, B. (2010). Kuramdan Uygulamaya Yerel Yönetimler İlkeler Yaklaşımlar ve Mevzuatlar. Bursa: Alfa Akademi.
ŞENGÜL, R. (2010). Yerel Yönetimler. Kocaeli: Umuttepe Yayınları.
TORTOP, N., AYKAÇ, B., YAYMAN, H. ve ÖZER, M.A. (2006). Mahalli İdareler. Ankara: Nobel Yayın.
WOLLMAN, H. (2004). “Local Government Reforms in Great Britain, Sweden, Germany and France: Between Multi-Function and Single Purpose Organisations”, Local Government Studies, 30 (4), 639-665.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com