You are here

TEMEL BİR DEĞER OLARAK DEDE KORKUT'TA MİSAFİRPERVERLİK VE İZZETİ İKRAM

HOSPITALITY AND TREAT AS A BASIC VALUE IN DEDE KORKUT'S STORY

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Hospitality, which is a part of the community's cultural heritage, is identified exactly with Turkish identity. Adapted as a religious and national duty, and also by occupying an important place, hospitality is based on hosting the people visiting you whether they are invited or not and seeing them off in a best way. In Turkish culture, treating the guests with courtesy also stands out. Offering them food and beverages at home is a part of Turkish hospitality. Dede Korkut's stories is one of the works in which the greatest examples of traditional Turkish hospitality are seen. In Dede Korkut's stories, toys are prominent on hospitality, and courtesy. Toys, great feasts given each year, are held with the aim of bringing all clans together, celebrating and showing the greatness of Han, taking a significant decision etc. In addition, it is apparent that social status is related to people's success and has an impact on courtesy in hospitality. In this study, hospitality, respect and honor, feast held annually (toy), hosting the guests, benediction, good manners, giving presents, and foods and beverages offered at home are studied as subjects and the subject is presented by using the examples in Dede Korkut's story.
Abstract (Original Language): 
Toplumun kültürel mirasının bir parçası olan misafirperverlik, adeta Türk kimliği ile özdeşleşmiştir. Dini ve milli bir görev olarak benimsenen, gelenek-göreneklerde önemli bir yer kaplayan misafirperverlik, davetli ya da davetsiz olarak eve gelen kişinin en iyi şekilde ağırlanması ve uğurlanması esasına dayanır. Türk kültüründe misafirperverlik kadar izzeti ikram da öne çıkar. Gelen konuğu, eldeki imkânları da kullanarak, yedirip içirme Türk misafirperverliğinin bir parçasıdır. Geleneksel Türk misafirperverliğinin en güzel örneklerinin görüldüğü eserlerden biri Dede Korkut Hikâyeleri'dir. Dede Korkut Hikâyeleri'nde misafirperverlik ve izzeti ikramla ilgili olarak öne çıkan toylardır. Her yıl verilen büyük şölenler olarak tanımlanan toyların; boyları bir araya getirme, kutlamalar yapma, Han'ın büyüklüğünü gösterme, önemli bir karar alma vb. gibi nedenlerle yapıldığı görülür. Bununla birlikte misafirperverlikte sosyal statünün kişinin başarılarıyla ilgili olması ve misafirlikteki konumunu hatta ikramları dahi etkilemesi önemli bir ayrıntı olarak görülmektedir. Bu çalışmada misafirperverlik ve i zzeti ikram konusu, geleneksel olarak her yıl verilen ziyafet (toy), gelen misafiri ağırlama, hayır duası alma, adabı muaşeret, hediye takdim etme ve ikram edilen temel yiyecek-içecekler başlıklarıyla birlikte ele alınmış olup konu Dede Korkut anlatılarından örneklerle sunulmuştur.
359
371

REFERENCES

References: 

Aça, M. (2006). Kaynaklar. Öcal Oğuz, (Ed.), Türk Halk Edebiyatı El Kitabı içinde (s.1-30). Ankara: Grafiker Yayınları.
Akbalık, H. (2015). Değerler eğitimi bağlamında Hacı Bektâş-ı Veli 'nin eserlerinde yer alan eğitsel unsurlar. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
Aksoy, Ö. A. (1993). Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü 2. http://www.vahdetnafizaksu.net/aksy.pdf adresinden erişilmiştir. Erişim tarihi 25.05.2016.
Aksoy, Ö. A. (1996). Tarama Sözlüğü VII. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi. Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü,
http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_atasozleri&view=atasozleriadr... erişilmiştir. Erişim tarihi 07.06.2016.
Boratav, P. N. (1984). Köroğlu Destanı. İstanbul: Adam yayıncılık.
Çayır Çevik, Y. (2014). Türkçe öğretim programlarında değerler ve Dede Korkut Hikâyeleri'nin değerler açısından incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Burdur.
Duymaz, A. (2005). Oğuz Kağan Destanı'ndan Dede Korkut'a Toy Geleneğinin Simgesel Anlamı ve Türk Paylaşım Modeli. Karadeniz Araştırmaları Dergisi, S.5, s.37-60.
Erbay, H. (Ed.). (2014). Dede Korkut Kitabı Han'ım Hey!, Ankara: Özyurt Matbaacılık.
Ergin, M. (2011). Dede Korkut Kitabı-1. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
Kara, R. ; Yılmaz, O. (2010). Dede Korkut Hikâyelerinde Sosyal Hayat. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi I, 193-211.
Karadağ, B. (2008). Sünnette misafirlik ve misafir ağırlama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Kaşgarlı Mahmud, Divan-ı Lügat'it Türk, (Çev. Besim Atalay).
file:///C:/Users/E%C4%9Fitim/Downloads/0053-(3)Divani%20lughatit%20turk-
turkiye-3-(52.903KB).pdf adresinden erişilmiştir. Erişim tarihi 28.05.2016.
Özkartal, M. (2009). İlköğretim sanat etkinlikleri dersinde Dede Korkut Destanı'nın milli değerlerin kazanılmasına etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü: Ankara.
Türk Lehçeleri Sözlüğü,
http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_lehceler&view=lehceler adresinden erişilmiştir. Erişim tarihi 01.06.2016.
370
AKADEMİK BAKIŞ DERGİSİ Sayı: 56 Temmuz - Ağustos 2016 Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası
Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN
http://www.akademikbakis.org
Yaman, E.; Bayburtlu, F.; Tekir, B.; Kırman, S. (2015). Dede Korkut Çizgi filminde Yer Alan Değerler. Değerler Eğitimi Dergisi, C.13, N.29, s.245-269.
Yurtbaşı, M. (2012). Sınıflandırılmış Atasözleri Sözlüğü.İstanbul: excellence publishing.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com