You are here

Onaltıncı Yüzyılda Osmanlı Sarayı’nda Eğlence ve Meclis

Entertainment and Social Gathering at the Ottoman Court in the Sixteenth Century

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Each society has a different life style and so an understanding of entertainment as well as they have different habits and traditions. This understanding is strictly connected with how a nation or a society perceives life. The perception of life determines the precedences and preferences of people or societies. In this article, how the understanding of entertainment is in Ottoman court which is a model for Ottoman society is deliberated. Meetings were arranged in the court by Sultan’s order. Only the musahips whom Sultan invites, sazandes, hanendes, meddahs and kıssahans as storytellers, poets and people whose friendships are enjoyable could join the minor meetings named “meclis” and Sultan-centered arranged. Music, poem and stories were discussed in those social gatherings after listening to them. The participants of these meetings and the discussed subjects express the perception of the life of Ottoman sultan and so courtiers, and Ottoman intellectuals who takes court as a model.
Abstract (Original Language): 
Her toplumun farklı adet ve gelenekleri olduğu gibi farklı bir yaşama biçimi, dolayısı ile farklı bir eğlence anlayışı vardır. Bu eğlence anlayışı bir milletin veya toplumun hayatı nasıl algıladıkları ile çok yakından ilgilidir. Hayatı algılama anlayışı ise insanların veya toplumların öncelik ve tercihlerini belirlemektedir. Bu makalede Osmanlı toplumuna örnek olan Osmanlı Sarayı'nda eğlence anlayışının nasıl olduğu üzerinde durulmuştur. Meclis adı verilen ve padişah merkezli olarak tertip edilen bu küçük toplantılara sadece padişahın davet ettiği musahipler, sazendeler, hanendeler, hikaye anlatıcıları olarak meddahlar ve kıssahanlar, şairler ve dostluklarından zevk alınan kişiler katılmaktadırlar. Bu meclislerde müzik, şiir ve hikayeler dinlenip, bu konular üzerinde konuşulmaktaydı. Meclise katılanlar ve konuşulan konular ise Osmanlı padişahının dolayısı ile sarayının ve bunlardan örnek alan Osmanlı aydının dünyaya bakışını ifade etmektedir.
1-15

REFERENCES

References: 

And, Metin, Osmanlı Şenliklerinde Türk Sanatları, Ankara 1982.
Atasoy, Nurhan, “Türk Minyatürlerinden Üç Günlük Hayat Sahnesi”, Sanat Tarihinde Doğudan Batıya, İstanbul 1989, s. 19-22.
Atasoy, Nurhan, 1582 Surname-i Hümayun: Düğün Kitabı, İstanbul 1997.
Atıl, Esin, Levni and the Surname: The Story of an Eighteenth-century Ottoman Festival, İstanbul 1999.
Başbakanlık Osmanlı Arşivi, MAD 4763.
Çavuşoğlu, Mehmed, Necati Bey Divanı’nın Tahlili,1971.
Eldem, Sedad Hakkı, Köşkler ve Kasırlar I., İstanbul.
Ertuğ, Zeynep Tarım, “16. Yüzyıl Osmanlı Kaynaklarında ve Minyatürlerinde Meyve”, Türk Kültüründe Meyve Sempozyumu, 7-8 Nisan 2004, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Merkezi.
Erünsal, İsmail, “Türk Edebiyatı Tarihinin Arşiv Kaynakları I: II. Bayezid Devrine Ait Bir İnamat Defteri”, İÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Enstitüsü Dergisi, X-XI (İstanbul 1981), s. 303-342.
Gelibolulu Mustafa Âli, Görgü ve Toplum Kuralları Üzerine Ziyafet Sofraları (Mevaidu’n-nefais fi kavaidi’l-mecalis), Haz. Orhan Şaik Gökyay, İstanbul 1978.
Gelibolulu Mustafa Âli, Mevâ’idü’n-nefâis fi Kava’id’l-Mecalis, Haz. Mehmet Şeker, Ankara 1997.
Gerçek, Selim Nüzhet, Türk Temaşası, İstanbul 1942.
Hafız Hızır İlyas, Tarih-i Enderun, İstanbul 1859.
Parmaksızoğlu, İsmet, Üsküplü İshak Çelebi ve Selimnamesi, İÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi III/5-6, İstanbul 1953, s. 124-125.
Sakaoğlu, Necdet -Nuri Akbayar, Binbir Gün Binbir Gece: Osmanlı’dan Günümüze İstanbul’da Eğlence Yaşamı, İstanbul 1999.
Selânikî Mustafa Efendi, Tarih-i Selânikî (971-1003/ 1563-159135) Haz. Mehmet İpşirli, cilt: 1, İstanbul 1989.
Tayyarzade Ahmed Ata Bey, Tarih-i Ata, İstanbul 1293.
Tolasa, Harun, Ahmed Paşa’nın Şiir Dünyası, Ankara 1973.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com