You are here

YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRENENLERE KELİME ÖĞRETİMİNDE FARKLI KELİME GRUPLARININ KULLANIMININ ETKİSİ

THE EFFECT OF USING DIFFERENT LEXICAL SETS IN VOCABULARY TEACHING TO THE LEARNERS OF TURKISH AS A FOREIGN LANGUAGE

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
This study aims to examine whether presenting vocabulary using semantically-related, thematically-related, and semantically-unrelated word sets has an effect on Turkish as a foreign language learners’ receptive vocabulary learning. The sample of this quantitative study were 21 students studying Turkish at the Dokuz Eylul University Center of Language Education and Research as of 2012-2013 academic year. Post-tests and delayed post-tests designed in line with the research topic constituted the data gathering instruments. In the study, the participants were presented 8 words in each lesson during 9 lesson hours of intervention, piling up 72 words. At the end of each lesson, post-tests on the target vocabulary were administered to the participants, and after the intervention period, delayed post-tests were applied in equal time intervals.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmanın amacı Türkçe kelimelerin anlamsal bağıntılı, bir konu etrafında dönen ve anlamca birbirinden bağımsız kelime grupları ile sunulmasının yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin algısal kelime öğreniminde hangisinin daha etkili olduğunu araştırmaktır. Nicel bir çalışma olan araştırmanın örneklemini 2012 – 2013 öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Dil Eğitimi ve Araştırmaları Merkezi’nde Türkçe öğrenen 21 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmanın konusuna uygun olarak belirlenen alt problemlere yönelik hazırlanmış son testler ve ötelenmiş son testler veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada öğrencilere her bir derste 8 kelime olmak üzere 9 saatlik uygulama sonunda 72 kelime sunulmuştur. Her dersin sonunda öğrencilere öğrendikleri kelimeler ile ilgili son test uygulanmış ve ders anlatımları bittikten sonra da eşit zaman aralıklarında ötelenmiş son testler uygulanmıştır.
289
299

REFERENCES

References: 

AL-JABRİ, S. S. (2005). The Effects of Semantic and Thematic Clustring on Learning English Vocabulary By Saudi Students. Doktora Tezi. Indiana University of Pensylvania.
AŞIK, U. (2007). Yabancılar için Temel Türkçe Sözlük Varlığının Oluşturulması. Yüksek Lisans Tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
BAŞTÜRK, R. (2011). Bütün Yönleriyle SPSS Örenkli Nonparametrik İstatistiksel Yöntemler. Ankara: Anı Yayıncılık.
BAYRAKTAR, N. (2010). Yabancılara Türkçe Öğretiminde Anlamca Birbirine Yakın Sözcüklerin Beraber Öğretilmesinin Yarattığı Sorunlar Üzerine. İçinde: Subaşı Uzun, L. ve Bozkurt, Ü. (Ed.), Türkçe Öğretiminde Güncel Tartışmalar. (s. 388-393), Anakara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
BAYRAKTAR, N. (2011). Türkçeyi İkinci Dil Olarak Öğrenen YÖS Öğrencilerinin Kullandıkları Sözcük Öğretimi Stratejileri Üzerine. Türkçe Üzerine Çalışmalar. İzmir: DEU Yayınları.
CRYSTAL, D. (2008). A Dictionary of Linguistics and Phonetics. USA: Blackwell Publishing.
298 Mehmet Volkan DEMİREL
______________________________________________
Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi Sayı: 2/4 2013 s. 286-299, TÜRKİYE
International Journal of Turkish Literature Culture Education Volume 2/4 2013 p. 286-299, TURKEY
ÇALIŞKAN, N. (2010). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Söz Varlığını Geliştirme: Kavramsal Anahtarlar Aracılığıyla Deyim Öğretimi. Turkish Studies, 5(4), 258–275.
ÇEPNİ, S. (2009). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş. Trabzon.
DEMİREL, Ö. (2008). Yabancı Dil Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
DERVİŞOĞULLARI, N. (2008). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretilen Sınıflarda Oyunlarla Sözcük Öğretimi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
ERER, N. G. (2011). Türkçe ve İngilizcenin Yabancı Dil Olarak Öğretilmesinde Kullanılan İki Seri Kitabın Sözcük Öğretimi Açısından Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü.
HASEKİOĞLU, I. (2009). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Sözcük Bilgisi Öğretimi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
HASHEMİ, M. R. ve GOWDASİAEİ, F. (2005). An Attribute - Treatment Interaction Study: Lexical Set Versus Semantically – Unrelated Vocabulary Insruction. RELC Journal, 36(3), 341 - 361.
KARASAR, N. (2002). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Nobel.
MİRJALİLİ, F., JABBARİ, A. A. ve REZAİ, M. J. (2012). The Effects of Semantic and Thematic Clustering of Words on Iranians Vocabulary Learning. American International Journal of Contemporary Research, Vol. 2, (214-221).
NATION, P. (2000). Learning Vocabulary in Lexical Sets: Dangers and Guidelines. TESOL Journal, 9 (2), 6 - 10.
ÖLKER, G. (2011). Yazılı Türkçenin Kelime Sıklığı Sözlüğü (1945- 1950 Arası). Yüksek Lisans Tezi, Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
ÖZCAN, E, (2006). Başlangıç Düzeyi Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi için Sözlükçe Çalışması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
ÖZLÜ, H. G. (2009). Shall We Teach Vocabulary in Lexical Sets, Thematically Related Set sor Unrelated Sets? Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
RİCHARDS, J. ve RENANDYA, W. (Ed.). (2002). Methodology in Language Teaching an Anthology of Current Practice. UK: Cambridge University Pres.
299 Mehmet Volkan DEMİREL
______________________________________________
Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi Sayı: 2/4 2013 s. 286-299, TÜRKİYE
International Journal of Turkish Literature Culture Education Volume 2/4 2013 p. 286-299, TURKEY
RİCHARDS, J. ve RODGERS, T. (2001). Approaches and Methods in Lenguage Teaching. Cambridge University Press.
SCHMİTT, N. (2000). Vocabulary in Language Teaching. UK: Cabridge University Press.
TİNKHAM, T. (1997). The Effects of Semantic and Thematic Clustring on the Learning of Second Language Vocabulary. Second Language Research, 13, 2 (138 - 163).
UZDU, F, (2008). Betimleyici Metinlerin Dilsel Özellikleri ve Bu Tür Metinler Yoluyla Sözcük Öğretimi. Yüksek Lisans Tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
YILDIZ, C., OKUR, A., ARI, G. ve YILMAZ, Y. (ed.), (2010). Yeni Öğretim Programına Göre Kuramdan Uygulamaya Türkçe Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com