You are here

Türkçe Öğretmeni Adaylarının Yazma Alışkanlıklarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

A Research on Turkish Language Teaching Students’ Writing Habits In The Aspects of Some Variables

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Writing skill is an ability of expression which is a way for individuals to express themselves.It is necessary to know how to write a petition for submitting something to a formal institution,a correct cw to get a job,a letter or e-mail to communicate with other people as a necessity of human nature.It is expected that this ability improved because people must write something constantly in every moment of their life.However,previous researches show it isn't like this on the contrary to have been thought. In this research,writing habit's level of teacher trainees is investigated,who are students of Turkish education departments, according to some variables. Descriptive research technique and relational screening model’s causal comparision method is used. Research was carried out in Education Faculty of İnonü University, Education Faculty of Fırat University and Muallim Rıfat Education Faculty of Kilis 7 Aralık University. 854 student participated in research who are the students of Turkish language teaching departments.
Abstract (Original Language): 
Bir anlatma becerisi olan yazma, bireylerin kendilerini ifade etmeleri için kullanılan bir yoldur. Resmî bir kuruma bir şeyler arz etmek için doğru bir biçimde dilekçe yazmayı, bir iş yerinde çalışmaya başlayabilmek için düzgün bir özgeçmiş yazmayı, insan doğası gereği bireylerle iletişim halinde olmak için dil kurallarına uygun mektup, e-posta yazmayı bilmek elzemdir. Hayatımızın her anında sürekli olarak bir şeyleri yazmak zorunda olduğumuz için bireylerde bu becerinin gelişmiş olması beklenmektedir. Oysa yapılan araştırmalar durumun düşünüldüğü gibi olmadığını göstermektedir. Bu araştırmada Türkçe eğitimi bölümlerinde öğrenim gören öğretmen adaylarının yazma alışkanlıklarının düzeyleri bazı değişkenlere göre incelenmiştir. Bu amaçla betimsel araştırma yönteminden ve ilişkisel araştırma modelinin nedensel karşılaştırma yönteminden faydalanılmıştır. Araştırma, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi Muallim Rıfat Eğitim Fakültesinin Türkçe eğitimi bölümü öğrencilerinden toplam 854 kişi üzerinde yapılmıştır.
101-125

REFERENCES

References: 

Aksan, D. (2004). Türkçenin Sözvarlığı. Ankara: Engin Yayınevi.
Aktaş, Ş.ve Gündüz, O. (2004). Yazılı ve Sözlü Anlatım Kompozisyon Sanatı. Ankara: Akçağ Yayınları.
Atasoy, F. O. (2011). Türkçede Noktalama İşaretleri İle İlgili Sorunlar, III. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu (Editör: İlyas Yazar). 16-18 Aralık 2010. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi. s. 116-125.
Nur Hümeyra ÖZDEMİR, İlhan ERDEM 122
Akyol, H. (2010). Türkçe İlk Okuma Yazma Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
Bamberger, R. (1990). Okuma Alışkanlığını Geliştirme (Çev: Bengü Çapar). Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
Büyüköztürk Ş. (2010). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Akademi Yayınları,
Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. Kılıç, A., Özcan, E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2011). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara Pegem Akademi Yayınları.
Celepoğlu, A., Beyreli, L. ve Çetindağ, Z. (2008). Yazılı ve Sözlü Anlatım. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
Çatıkkaş, M. A. (2001). Örnekli- Açıklamalı Yazılı ve Sözlü Anlatım Kılavuzu. İstanbul: Alfa Yayınları.
Çonoğlu, S. (2009). Günce, Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Editörler: Nurettin Demir, Emine Yılmaz). Ankara: Nobel Yayın-Dağıtım.
Dinç Kurt, Y. (2009). Deneme, Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Editörler: Nurettin Demir, Emine Yılmaz). Ankara: Nobel Yayın-Dağıtım.
Gündüz, O., Şimşek, T. (2011). Anlatma Teknikleri 2, Uygulamalı Yazma Eğitimi. Ankara: Grafiker Yayınları.
İslamoğlu, A. H. (2009). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.
İşeri, K. (2010). Türk Üniversite Öğrencilerinin Deyimleri Tahmin Etme Durumları. Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi, Y. 15, S. 27, s. 385-405.
Karasar, N. (2006). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın-Dağıtım.
Kavruk, H., Salman, R., Öztürk, A., Aydın, G., Uğur, H. ve Karagöz, N. (2010). Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım. Malatya: Uğurel Matbaası.
Sosyal Bilimler Dergisi 123
Kline R. B.(2011). Principles and Practice of Structural Equation Modeling. New York: The Guilford Press.
MEB (2006). İlköğretim Türkçe Dersi (6, 7, 8. Sınıflar) Öğretim Programı. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları.
Özçelebi, O. S. ve Cebecioğlu, N. S. (1990). Okuma Alışkanlığı ve Türkiye. İstanbul: Milliyet Yayınları.
Özbay, M. (2009a). Anlama Teknikleri: I, Okuma Eğitimi. Ankara: Öncü Kitap.
Özbay, M. (2009b). Anlama Teknikleri: II, Dinleme Eğitimi. Ankara: Öncü Kitap.
Özbay, M. (2010). Türkçe Öğretimi Yazıları. Ankara: Öncü Kitap.
Özkan, M. (2009). İnsan, İletişim ve Dil. İstanbul: Akademik Kitaplar.
Sever, S. (1988). Dil ve İletişim ( Etkili Yazılı ve Sözlü Anlatım). Ankara: Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 31, 51-66.
Tansel, F. A. (1978). İyi ve Doğru Yazma Usûlleri III. İstanbul: Kubbealtı Neşriyat.
TDK (2009). Türkçe Sözlük. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
TDK (2011). http://tdk.gov.tr/TR/Genel/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF66AA 849 816B2EF4376734BED947CDE&Kelime=izlem, 01.04.2011 tarihinde alınmıştır.
Temizyürek, F., Erdem İ. ve Temizkan, M. (2007). Konuşma Eğitimi. Ankara: Öncü Kitap.
Temur, T.(2010). Yazılı Anlatım, Etkinliklerle Yazılı ve Sözlü Anlatım (Turan Temur ve Ahmet Çakıroğlu). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com