You are here

Uşak Üniversitesi Öğrencilerinin Tarihi ve Kültürel Eserler Hakkındaki İlgi ve Farkındalıklarının İncelenmesi

An Examination of Uşak University Students’ Interest and Awareness Towards Historical and Cultural Works

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The aim of this study is to determine the interest and awareness level of undergraduate students towards the historical and cultural works in Usak, where they are living temporally at the time of the study. There were 560 students participated in the study who were registered to nine different departments attached to the faculties of Education, Science and Liberal Arts, Economics and Administrative Sciences and Engineering in Usak University. A revised version of the instrument developed by Keçe and Dinç (2010) was used for data collection purposes. SPSS programme was used to descriptively analyse the collected data. The findings of the study reveal that the interest level of students towards the historical and cultural works in Usak is over the average, while their level of awareness towards them is less than average. The findings also indicated that the level of participants’ interest towards the historical and cultural works shows statistically significant differences between female and male students, while their level of knowledge and awareness about those works differs on the basis of departments students were registered to.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırmanın amacı Uşak Üniversitesi’nde lisans eğitimine devam eden öğrencilerinin öğrenim gördükleri kentte bulunan tarihi-kültürel eserler hakkındaki ilgi ve farkındalık düzeylerini belirlemektir. Araştırmada ayrıca söz konusu ilgi ve farkındalık düzeylerinin cinsiyet ve öğrenim görülen bölüm değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Çalışma verileri, 2011-2012 akademik yılı güz döneminde, Uşak Üniversitesi’nin Eğitim, Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler ve Mühendislik fakültelerinin dokuz farklı bölümünün üçüncü sınıflarında öğrenim gören toplam 560 lisans öğrencisinden toplanmıştır. Veriler Keçe ve Dinç (2010) tarafından geliştirilen anket formunun revize edilmiş versiyonu aracılığı ile toplanmış ve SPSS programı ile betimsel olarak analiz edilmiştir. Çalışma bulgularına göre öğrencilerin Uşak’taki tarihi-kültürel eserler hakkındaki ilgi düzeyleri ortalamanın üzerinde iken, bu eserler hakkındaki bilgi ve farkındalıkları düşük seviyededir. Tarihi ve kültürel eserler hakkındaki ilgi düzeyi cinsiyete göre farklılık gösterirken, bilgi ve farkındalık seviyeleri öğrenim görülen bölüme göre farklılaşmaktadır.
267-285

REFERENCES

References: 

Aktekin, S. (2004). The inclusion of local history in the secondary history national curriculum in the Turkey: Problems and potential. (Yayınlanmamış doktora tezi), Nottingham: The University of Nottingham.
Alkış, S. ve Oğuzoğlu, Y. (2005a) İlköğretim öğrencilerinin tarihi çevre bilgisinin değerlendirilmesi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, VIII (1), 23-46.
Alkış, S. ve Oğuzoğlu, Y. (2005b) Ülkemiz koşullarında tarihi çevre eğitiminin önemini ve gerekliliğini arttıran etkenler. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, VIII (2), 347-361.
Altun, O. H. (2006). Geleneksel kültürün korunması ve tarihi çevre bilincinin kazandırılmasında sanat eğitiminin önemi, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Avcı Akçalı, A. (2007) Yerel tarih ve tarih eğitimine katkısı. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi) İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Avcı Akçalı, A. ve Aslan, E. (2007). Yerel tarih ve tarih öğretimindeki rolü. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 21, 80-88.
Balcı, A. (2004) (4. Baskı) Sosyal bilimlerde araştırma, yöntem, teknik ve ilkeler, Ankara: PegemA.
Collingwood, R. (1946) The ıdea of history. Oxford: Clarendon Press.
Danacıoğlu, E. (2001). Geçmişin izleri, İstanbul: Tarih Yurt Vakfı Yayınları.
Demircioğlu, İ. H. (2007). Tarih öğretiminde öğrenci merkezli yaklaşımlar, Ankara: Anı Yayıncılık.
Dinç, E. (2006). The European dimension in the Turkish history curriculum: An investigation of the views of teaching professionals (Yayınlanmamış doktora tezi), Nottingham: The University of Nottingham.
Erkan DİNÇ, Mehmet ERDİL, Murat KEÇE 284
Dinç, E. ve Doğan, Y. (2010). İlköğretim ikinci kademe sosyal bilgiler öğretim programı ve uygulanması hakkında öğretmen görüşleri. Sosyal Bilgiler Eğitimi Araştırmaları Dergisi 1 (1), 17-49.
Işık, H. (2002) Yerel tarih konularının sosyal bilgiler (6.sınıf) programı tarih üniteleri ile ilişkilendirilmesine yönelik bir uygulama: Pasinler örneği. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi) Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Işık, H. (2010) Tarih öğretimi ve yerel tarih. M. Safran (ed.) Tarih nasıl öğretilir? Tarih öğretmenleri için özel öğretim yöntemleri içinde. Ss. 209-219. İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi.
İnce, K. (2010) “Uşak yapılarında batı sanatı etkileri” Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 3 (1), ss.120-151.
Karasar, N. (1998). Bilimsel araştırma yöntemi, Ankara: Bilim Kitap Kırtasiye Yayınevi.
Keçe, M. ve Dinç, E. (2010) “Öğretmen adaylarının tarihi ve kültürel eserler hakkındaki ilgi ve farkındalıklarının incelenmesi” 1. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu. 16-18 Haziran 2010, Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi.
May, P. (1974). Why teach history, London: University of London Press.
MEB. (2005). İlköğretim sosyal bilgiler dersi öğretim programı ve kılavuzu. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basımevi.
NCC (1991). Non-statutory guidance: History. York.
Özbaran S. (1992). Tarih ve öğretimi, İstanbul: Cem Yayınevi.
Özteke, H. (2004). Ortaöğretimde sanat eğitimi ile tarihi çevre bilincinin geliştirilmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi) Bursa: Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Sayan, Y. (2009). Türk kültür mirasının korunması ve tarihi çevre bilinci üzerine, Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, IX (1), Ss. 157-160.
Sosyal Bilimler Dergisi 285
http://www.tarihvakfi.org.tr/cms/kaynaklar/dosyalar/calismalar/yerel-tar... (erişim tarihi: 5 Eylül 2011).
http://tdkterim.gov.tr/bts (erişim tarihi: 6 Eylül 2011).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com