You are here

Behçet Hastasında Gastrointestinal Sistem Perforasyonu Olmadan Pneumoperitoneum: Olgu Sunumu

Pneumoperitoneum Without Intestinal Perforation in a Patient With Behçet's Disease: A Case Report

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Behcet's disease is a chronic inflammatory disease in which, gastrointestinal involvement is known as "Intestinal Behçet's disease" or "entero-Behçet". The most common place of involvement is ileocaecal region and colon. Perforation of the intestinal ulcers due to Behcet's Disease can take a postoperative morbidity and mortality remains high but, case of pneumoperitoneum without perforation secondary to Behcet's disease have not been reported in the literatüre before.
Abstract (Original Language): 
Behçet Hastalığı kronik inflamatuar bir hastalık olup, gastrointestinal tutulumu "intestinal Behçet hastalığı" veya "Entero-Behçet" olarak da bilinir. En sık tutulum yeri ileoçekal bölge ve kolondur. Behçet Hastalığı'na bağlı intestinal ülserler perforasyona neden olabilmekte ve operasyon sonrası yüksek mortalite ve morbidite ile seyretmektedir ancak daha önce literatürde perforasyon olmaksızın Behçet hastalığına sekonder pneumoperitoneum gelişmiş olgu bildirilmemiştir.
250-251

REFERENCES

References: 

1. Yildirim M, Erkan N, Bayam E, Sahin T. An Uneventful Complication of Behcet's Disease: Intestinal Perforation Chir Gastroenterol 2006; 22: 52-4.
2. Chou SJ, Chen VTK, Jan HC, Lou MA, Liu YM. Intestinal Perforations in Behçet's Disease. J Gastrointest Surg 2007; 11: 508-14.
Behçet hastalığında gastrointestinal tutulumun %40'lara kadar olduğu bildirilmiştir. En sık tutulum yeri ileoçekal bölge ve kolondur. Temel semptomlar karın ağrısı, diare ve melenadır. Gastrointestinal tutu¬lum bu oranlara varmasına rağmen klinik genellikle nonspesifik olduğundan, semptomlar inflamatuar bar¬sak hastalıkları ile benzerlik gösterdiğinden ve intesti¬nal perforasyon, kanama gibi komplikasyonlar nadir görüldüğünden tanı ve tedavide güçlükler ortaya çıka¬bilir. (2, 3) Hastada pneumoperitoneum olmasına rağ¬men intestinal perforasyona ait bir bulguya rastlanma¬dı, ancak karın içi apse oluşumları mevcuttu. Apselere bağlı pneumoperitoneum vakaları literatürde mevcuttur (4). Olguda apse oluşumu kortikosteroid kullanımına, pneumoperitoneum ise apse içerisindeki havanın karın boşluğuna geçişine bağlı olarak oluştuğu düşünüldü. Ayrıca absenin muhtemel bir kapalı perforasyon sonra¬sı teşekkül etmiş olabileceği de düşünülebilir ancak kapalı perforasyonda bir plastrone kitle olur, çevre dokular olay yerini sarar. Eksplorasyonda perforasyon bölgesinde bunu sınırlayan enflame bir kitle görülür. Bu olguda ise böyle bir görüntü mevcut değildi.
Sonuç olarak, Behçet hastalığında intestinal tutu¬lum sık olmasına rağmen intestinal acillerin nadir gö¬rülmesi nedeniyle klinik yaklaşımda cerrahlar çeşitli güçlüklerle karşılaşabilir. Belirgin pneumoperitoneum ve peritonit bulgularına rağmen perforasyon bulunma¬yabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
3. Baba S, Maruta M, Ando K, Teramoto T, Endo I. Intestinal Behçet's disease: Report of five cases. Dis Colon Rectum
1976; 19: 428-40.
4.
Braa
t MNGJA, Hueting WE, Hazebroek EJ. Pneumoperito-neum secondary to a ruptured splenic abscess. Intern Emerg
Med 2009; 4: 349-51.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com