Buradasınız

TÜRKİYE’DE TEMATİK TV YAYINCILIĞI: GENÇLERİN TEMATİK TELEVİZYON İZLEME ALIŞKANLIKLARININ TELEVİZYON YAYINCILIĞINA OLAN YANSIMALARI

TEMATIC BROADCAST IN TURKEY: THE REFLECTIONS OF YOUNGS’ TEMATIC TV WATCHING HABITS TO TV BROADCASTING

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS2718
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The thematic television channels have started growing up in 80s in the world and have been introduced in Turkey in 90s. With the development of commercial television, the advertiser and consumer started looking for new resources which caused thematic television to develop. Thematic television targets the interior world of the consumer while it calls the individual instead of mass audience with its mastered content. Thematic television channels which target more homogenous audience have started growing more and taken higher demand in 2000s in Turkey. With the development of digital television broadcasting in the light of technologic developments, thematic television broadcast became an alternative to mainstream media. In this study a research has been conducted for the perception of youth to thematic televisions. In the first part of the study there is a conceptual search for the history of thematic television in Turkey. In the second part of the study there has been applied a questioner about the use of thematic television channels in Turkey in the sample of Istanbul. In the end of the study, there has been a determination that the Turkish youth give more positive viewpoints to thematic television channels than the mainstream television channels. The youth think that thematic television channels give more individual and informative content to its audience. This positive outlook of youth give signals that thematic TV channels will improve more in the future and take bigger demand in the future.
Abstract (Original Language): 
Dünyada 1980li yıllarda yaygınlaşmaya başlayan tematik televizyon kanalları Türkiye ile 1990lı yıllarda tanışmıştır. Tecimsel yayıncılığın gelişmesi ile çok seslileşen televizyon yayıncılığı gerek tüketicinin gerekse reklam verenin yeni arayışlara girmesi sonucunda tematik televizyon yayıncılığını geliştirmiştir. Genele seslenmek yerine bireye seslenen bir yayın türü olan tematik yayıncılığı tüketiciye uzmanlaşmış içerik sunarken tüketicinin iç dünyasına direk seslenmektedir. Daha homojen kitlelere seslenen tematik televizyon kanalları Türkiye’de iki binli yıllarda sayıca artmış ve yüksek talep almaya başlamıştır. Teknolojik gelişmeler ışığında gelişen sayısal televizyon yayıncılığının da etkisi ile sayısında artış gözüken tematik televizyon kanalları bugün ana akım televizyon kanallarına ciddi bir alternatif olmuşlardır. Bu çalışmada Türkiye’de tematik televizyon yayıncılığının gençlerdeki algısının ölçülmesine yönelik bir araştırma yapılmıştı. Çalışmanın birinci bölümünde tematik televizyon yayıncılığının tarihçesi ile ilgili kavramsal araştırma yapılmış ikinci bölümde ise İstanbul örnekleminde gençlerin tematik televizyon kanalları izleme alışkanlıkları ile ilgili bir anket çalışması yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda Türkiye’de gençlerin tematik televizyon kanallarına ana akım televizyon kanallarına göre daha olumlu bir bakış açısı ile yaklaştığı tespit edilmiştir. Gençler tematik televizyon kanallarının ana akım televizyon kanallarına göre daha bireysel ve bilgilendirici yayın yaptığını düşünmektedir. Özellikle gençlerde oluşan bu olumlu bakış açısı tematik televizyon kanallarının gelecekte daha fazla talep göstereceğini göstermektedir.
249
265

REFERENCES

References: 

3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınlar Hakkında Kanun, (Kabul Tarihi: 15 Mayıs 2002), Resmi Gazete, 21 Mayıs 2002.
AKSEL, H. (2003). Tematik Yayıncılık Örneği Olarak Televizyon Haber Kanalları, İstanbul: Marmara Üniversitesi SBE Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Aksiyon (2008). Televizyonculukta Tema Zamanı (2008), Aksiyon Dergisi.
Türkiye’de Tematik TV Yayıncılığı: Gençlerin Tematik Televizyon İzleme Alışkanlıklarının Televizyon Yayın… 265
AZİZ, A. (2014).Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri ve Teknikleri, Geliştirilmiş ve Gözden Geçirilmiş 9. Baskı, Ankara: Nobel Yayınları.
ÇELİKCAN, P. (2001) Tematik Yayıncılık ve Reklâm, Antalya: Akdeniz Üniversitesi, İletişim Fakültesi Yayını.
ÇETİN, N. (2009) Haber Kanalı Olgusu ve Yayın Politikası İlişkisi, İstanbul: İstanbul Üniversitesi SBE Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi
DOĞAN, Â.; GÖKER, G. (2012) “Tematik Televizyon ve Çocuk: İlköğretim Öğrencilerinin Televizyon İzleme Alışkanlıkları”, Milli Eğitim Dergisi, Sayı 194.
EROL, G. (2002) “Türkiye’nin Haber Kanalları NTV ve CNN Türk’ün Karşılaştırmalı İncelenmesi”, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, Cilt 2, Sayı 12.
GÜNEBAKANLI, M. (2010) “Televizyonda Görsel Tasarım ve TRT Kurumundaki Tematik Kanallardaki Uygulamalar”, İstanbul: İstanbul Üniversitesi SBE Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
GÜR, B. ; DALMIŞ, İ. ; KIRMIZIDAĞ, N. ; ÇELİK, Z. ; BOZ, N. (2012). Türkiye'nin Gençlik Profili. Ankara: SETA Yayınları
http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/newsDetail_openPrintPage.action?newsId..., (Erişim: 06.10.2014)
KIRHAN, A. (2007) Üniversite Öğrencilerinin Tematik Televizyon Kanal Tercihleri: Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı-Sosyal Öğrenme Kuramı Çerçevesinde Maltepe Üniversitesi’nde Bir Çalışma, İstanbul: Maltepe Üniversitesi SBE Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
KIRIK, A.M. (2010) Etkileşimli Televizyon, İstanbul: Anahtar Kitaplar Yayınevi.
MUTLU, E. (1999) Televizyon ve Toplum, Ankara: RTÜK Yayınları.
SAYILGAN, E. (2014) “Medya Sektöründe Bir Uzmanlaşma Olgusu Olarak Tematik Kanallar ve İzleyici Çeşitliliğinin Tematik Kanal Oluşumundaki Rolü”, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi E-Dergisi, Cilt 3, Sayı 3.
ŞEKER, T. M. (2009) Teknoloji ve Televizyon, Konya: Literatürk Yayınları.
Televizyon Reytingleri, http://www.canlitv.com/rating/index.php?tur=tv, (Erişim: 23.10.2014)
TUTKUN, R. Tunca (2011) Kültür Endüstrisinin Bir Aracı ve Ürünü Olarak MTV Avrupa ve MTV Türkiye, İstanbul: İstanbul Üniversitesi SBE Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com