You are here

YÜKSEKÖĞRETİM’DE ÖĞRENME DENEYİMİNİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ: COĞRAFYA EĞİTİMİ ÖRNEĞİ

AN EVALUATION OF STUDENTS’ VIEWS ON THEIR LEARNING EXPERIENCE IN HIGHER EDUCATION: A CASE STUDY OF GEOGRAPHICAL EDUCATION

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In recent years, with the concern over the quality of teaching and learning in Higher Education, there has been great interest into the subjects on students’ learning experience in Western countries. Particularly, the learning style of students reading Geography in Higher education have been received great attention by the international and national studies alike. There is, however, relatively little study which concentrates on the relationship between the students’ learning styles and their learning experience in the Geography programmes. This study, therefore, aims to bring a critical approach to the studies conducted in the literature, comparing their results with those of the current study. In order to achieve this goal, a case study approach which includes a sample of 346 students in Geography department at Canakkale Onsekiz Mart University of Turkey has been employed. The major finding of this study shows that students’ learning styles have not been met by the practice in the programme which they study. Nevertheless, the Assimilator students, while their numbers are relatively lower, tend to be agreeing that the teaching and learning activities in addition to the assessment approaches offered by the university lecturers are fit well with their expectations. The study has been concluded with a critical discussion part featuring a comparison of the current study’s findings with those of the research on Geography students’ learning styles in the literature.
Abstract (Original Language): 
Son yıllarda yükseköğretimdeki hem araştırma hem de eğitim-öğretim süreçlerine yönelik kalite beklentisinin artması nedeniyle öğrenme deneyimlerine yönelik araştırmalarda batılı ülkelerde yoğun bir artış olduğu görülmektedir. Özellikle üniversitelerde Coğrafya eğitimi alan bireylerin öğrenme stillerine yönelik araştırmaların hem ulusal hem de uluslararası çalışmalara konu olduğu dikkat çekmektedir. Buna rağmen, öğrencilerin öğrenme stilleri ile deneyimleri arasındaki ilişkinin görece zayıf bir düzeyde ele alındığı fark edilmektedir. Bu araştırma, öğrencilerin Coğrafya eğitimindeki öğrenme deneyimlerine yönelik literatürdeki mevcut araştırmaları da referans alarak eleştirel bir değerlendirme yapmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Coğrafya programında eğitim gören 346 öğrenciye yönelik bir anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın ortaya koyduğu temel bulgu öğrenme stilleri ile öğrencilerin deneyim beklentilerinin karşılanması noktasında bir uyumsuzluk olduğudur. Buna ek olarak, baskın öğrenme özelliği olan ‘Özümseme’ stilini benimseyen öğrencilerin ise, sayıları az da olsa, kendilerine öğretim elemanları tarafından sunulan eğitim öğretim ve değerlendirme yaklaşımlarıyla beklentilerinin karşılandığını ifade edilmektedir. Araştırma, literatürdeki öğrenme stili ile ilgili çalışmaların sonuçları ve mevcut araştırmanın bulgularını eleştirel bir karşılaştırma çerçevesinde ele alan bir tartışma bölümü ile sona ermektedir.
1095
1120