You are here

Yaratıcı Çocuk Yetiştirmede Problemler ve Çözüm Önerileri

Problems in Creative Child Raising and Solutions

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Creativity, is a phenomenon that a person needs and uses in every phase of his/her life. It is an essential part of our lives. In todays' business world, the importance given to research and development can clearly be seen by Research and Development services. Institutions are not family-driven today and they need creative and expert people, anymore. In order to keep pace within modern work and social life, creative individuals must be raised firstly in family environment and then in schools. In our educational system which is teacher centered and based on memorization, the function of training creative individuals is interrupted. It is impossible to raise creative children with continuously changing system trials, overcrowded classrooms, illiterate society and nonexpert teachers.
Abstract (Original Language): 
Yaratıcılık, insanın ömrünün her evresinde ihtiyaç duyduğu ve yararlandığı bir olgudur. Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Günümüz dünyası işletmelerinde, Araştırma Geliştirme servislerinin kurularak, araştırma ve geliştirmeye verdikleri önem ortadadır. Artık işletmeler aile şirketi olmaktan çok yapıcı, yaratıcı ve uzman bireylerin idaresine bırakılmaktadır. Modern iş yaşamı ve toplumsal hayatın gerekliliklerini yerine getirebilmek için yaratıcı bireylerin önce ailede, sonra da okulda hazırlanması gerekmektedir. Öğretmen merkezli ve ezbere dayalı kurulan eğitim sistemimizde yaratıcı bireyler yetiştirme süreci sekteye uğramaktadır. Her dönem değişen sistem denemeleri, kalabalık sınıflar sorunu, eğitimsiz toplum ve yeterli uzmanlığa sahip olmayan öğretmenler ile bunu başarmak olanaklı değildir.
90
97

REFERENCES

References: 

Cüceloğlu, D. (2006). Karı koca ilişkisi ve çocuk yetiştirmek. http://www.dogancuceloglu.net/yazilar/166/kari-koca-iliskisi-ve-cocuk-ye... adresinden 19 Haziran 2015 tarihinde edinilmiştir.
96
Journal of
Educational
Sciences
Adnan Menderes
Üniversitesi
Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, Aralık 2015, 6(2), 90-97 http:/ / dergi.adu.edu.tr/ egitimbilimleri/
Çellek, T. (2003). Sanat ve bilim eğitiminde yaratıcılık. Pivolka, 3, 3-11.
Dikici, A. (2006). Sanat eğitimi ve öğrencilerin yaratıcılık düzeyleri. Eğitim ve Bilim, 31(139), 3-9.
Forumgerçek (2015). Filozoflara göre insan nedir? http://www.forumgercek.com/745359-post1.html adresinden 19 Haziran 2015 tarihinde edinilmiştir.
J.Geofrey Rawlinson, J. G. (1995). Yaratıcı düşünme ve bejin fırtınası (Çev. O. Değirmen) İstanbul: Rota Yayınları.
Karakuş, M. (2001). Eğitim ve yaratıcılık. Eğitim ve Bilim, 26(119), 3-7. Mayesky, M. (1995). Creativity activities for young children. USA: DelmarPublishers Inc. Ömeroğlu, E. (1988). Yapıcı ve yaratıcı nesiller yetiştirme. Eğitim ve Bilim, 12'(67), 46-49. Özden, Y. (1997). Öğrenme ve öğretme. Ankara: Pegem Yayınları
Özden, Y. (1998). Eğitimde dönüşüm 'Yeni değer ve oluşumlar". Ankara: Pegem Yayınları.
Özer, A., ve Kalaycı, I. (2012). Geleceğin yaratıcı çocuklarını yetiştirmek açısından eğitim sistemimiz ve Türkiye gerçeği. D. Şenol, S. Yıldız, T. Kıymaz ve H. Kala (Eds.). Uluslararası Katılımlı Çocuk İhtiyaçları Sempozyumu Bildiri kitabı içinde (ss: 1-11), Ankara.
Rıza, E. T. (1999). Yaratıcılığı geliştirme teknikleri. İzmir: Anadolu Matbaası.
San, İ. (1979). Yaratıcılık, İki Düşünme Biçimi ve Çocuğun Yaratıcılık Eğitimi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 12(1-4), 177-190.
Şenel, A. (1995). İlkel topluluktan uygar topluma. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
Turgut, İ. (1990). Sanat felsefesi, İzmir: Karınca Matbaası.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com