You are here

IŞLETMELERDE EKONOMIK VERIMLILIĞI ARTıRMA VE ETKIN YÖNETIM KÜLTÜRÜ OLUŞTURMADA Z TEORISI'NIN UYGULANABILIRLIĞI

THE APPLICABILITY OF THEORY Z IN CREATING AN EFFECTIVE MANAGEMENT CULTURE AND İMPROVE ECONOMİC EFFİCİENCY IN ENTERPRİSES

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
With a higher emphasis on human factors in the perceptions of modern and postmodern management in enterprises, individuals have now assumed the position of "target" and ceased to be "means". Hence, enterprises need to renovate their corporate structures in such a way that they would give up old and rigid bureaucratic perceptions in order to adapt to social, economic and political changes, fulfil the requirements for a coherent structure in the framework of the conception of humanity, and satisfy employees' special needs and interests. The Japanese Management style, i.e. Theory Z, which is believed to contribute to the management philosophy that would result in the desired change for the enterprises, constitutes the aim of the study. Therefore, the study mainly examines Type Z organisations, along with referring to Type A organisations which are employed in the USA. In addition, the study compares the cultural structures of Type A and Type Z. The study is conceptual and employs secondary data. In the conclusion part, the study provides findings and suggestions for the applicability of Theory Z in enterprises in order to create a sustainable organisational climate.
Abstract (Original Language): 
İşletmelerde modern yönetim ve modern yönetim sonrası anlayışta insan faktörüne önem verilmesi ile birlikte, işletme faaliyet sürecinde, insan faktörü artık araç olmaktan çıkmış amaç konumuna gelmiştir. Gelinen bu noktada; işletmelerin toplumsal, ekonomik, siyasal değişimlere ayak uydurabilmesi için eski ve katı bürokratik anlayıştan uzaklaşılıp, insan odaklı yapılanmayı gerçekleştirmesi bir zorunluluk olmuş; çalışanları ihtiyaç ve özel isteklerin de göz önünde bulunduracak yönetim yaklaşımı ön plana çıkmıştır. Bu çalışmada, Japon Modeli olarak da tanımlanan ve işletmelerde insan odaklı yönetim yaklaşımı olan "Z Teorisi" çerçevesinde oluşturulmuş "Z Tipi Organizasyonlar" incelenmektedir. Çalışmada ağırlıklı olarak Z Tipi organizasyon ele alınmakla birlikte, Amerikan yönetim tarzı olan A Tipi organizasyonlar da incelenmiş, daha sonra A Tipi ve Z Tipi organizasyonlar birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Araştırma ikincil verilerden yararlanılarak gerçekleştirilen kavramsal bir çalışmadır. Araştırma sonucunda, işletmelerde insan odaklı ve sürdürülebilir nitelikli bir örgüt ikliminin oluşturulabilmesi için Z teorisi yönetim felsefesinin uygulanabilirliğine yönelik tespit ve öneriler sunulmuştur.
16
35

REFERENCES

References: 

Akıncı Vural, Z.B. (2010). Kurum Kültürü (Genişletilmiş Basım). İstanbul: İletişim Yayınları.
Balcı, A. (2003). Eğitim örgütlerine yeni bakış açıları: Kuram araştırma ilişkisi ll.Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 33(33), 26-61.
Belek, İ. (1999). Postkapitalist. Paradigmalar. Sorun Yayınları, İstanbul.
Celep, C. (2004). Eğitim örgütlerinde dönüşümsel liderlik. Anı Yayıncılık.
Clayton, P. (1992). Japanese Management Theory and Library Administration.Journal of academic librarianship, 18(5), 298-301.
Çelik,
V
. (2000). Okul Kulturu ve Yonetimi. 2. Baski.fSchool Culture and Its Management] Ankara: Pegem A Yayinevi Tic. Ltd. Sti.
Düren A. Z.(1994). İşletmelerde Kalite Çemberleri. AlfaYayınları, İstanbul.
Watson, D. J., & Burkhalter, B. B. (1992). Developing a Theory Z culture in local government. Public Personnel Management, 21(3), 401-409.
Eren, E. (2012). Yönetim ve organizasyon:(Çağdaş ve küresel yaklaşımlar). Beta Basım Yayım Dağıtım.
Fukayama, F. (2005). Güven: Sosyal Erdemeler ve Refahın Yaratılması. (Çev. Ahmet Buğdaycı), İstanbul.
Hoy, W. K., & Miskel, C. G. (1987). Educational administration: Theory, research, and practice. Random House Trade.
Kırçıl, O. (1995). Kalite Kontrol Grupları İçin Gerekli Yönetsel ve Organizasyonel Altyapı Olarak Z Tipi Organizasyonlar. Kalite Kontrol Grupları (QCC) Semineri, Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları, Ankara.
Kozlu, M. C. (2014). Kurumsal kültür. Remzi Kitapevi, İstanbul.
34
V
AKADEMİ
K BAKIŞ DERGİSİ
A Sayı: 60 Mart - Nisan 2017
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
£j ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http://www.akademikbakis.org
Mok*, K. H.
(2005)
. Riding over socialism and global capitalism: changing education governance and social policy paradigms in post-Mao China. Comparative Education, 41(2), 217-242.
Naylor, D. M. (2000). Should Western managers be encouraged to adopt JMPs?. Employee Relations, 22(2), 160-174.
Ouchi, W. G., &
Güneri, Y. (1989). Teori Z: Japonların yönetim tarzı nasıl işliyor?. İlgi Yayıncılık.
Ouchi, W. G.,
&
Price, R. L. (1993). Hierarchies, clans, and Theory Z: A new perspective on organization development. Organizational Dynamics, 7(2), 25-44.
Özçelikel, H. (1994). Japon yönetim sistemleri. MESS Eğitim Vakfı.
Özevren, M., & Yönetimi, T. K. (2000). Alfa Basım Yayım Dağıtım A. Ş, İstanbul.
Turan, S. (2004). Modernite ve postmodernite arasında bir insan bilimi olarak eğitim yönetimi. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 1-8.
Pekdemir, I. M. (1992). İşletmelerde Kalite Yönetimi. Beta Basım Yayım Dağıtım AŞ.
Phatak V. A. (1998). Uluslararası Yönetim. (Çev. Atilla Baransel, Tomris Somey), İşletme Fakültesi Yayını, İstanbul.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com