You are here

ZAMAN SERİLERİNDE SAHTE REGRESYON SORUNU VE REEL KAMU HARCAMALARINA YÖNELİK BİR EKONOMETRİK MODEL UYGULAMASI

SPURIOUS REGRESSION PROBLEM IN TIME SERIES BASED ECONOMETRIC MODELS AND AN ECONOMETRIC MODEL APPLICATION TURNED TOWARDS REEL PUBLIC EXPENDITURE

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
In econometric analysis that depend upon time series data, one of the most important problem encountered is situation of ‘Spurious Regression’, which stems from nonstationaraty of the considered series. The main source of this problem is that time series have powerful general trends. In this respect, the main purpose of this paper is application of unit root test, which recently applied commonly in stationarity tests, on a simple regression analysis. For that purpose, in the related study firstly; the relationship between Reel Public Expenditure and Reel Tax Revenues is analyzed by the help of linear regression model for 1987-2002 period, that by analyzing stationarity and cointegration of the series, relationship that put forward for consideration is tested toward, whether the relationship is spurious or real. Finally by the results of the analysis that applied to series, it is concluded that the series are nonstationary but are cointegrated. In the related analysis SPSS-10 and Eviews-4 pocket software are utilized.
Abstract (Original Language): 
Zaman serisi verilerine dayalı ekonometrik analizlerde karşılaşılan en büyük sorun ele alınan serilerin durağan olmamasından kaynaklanan ‘sahte regresyon’ durumudur. Bu sorunun temel kaynağı zaman serilerinin güçlü genel eğilimler (trend) taşımasıdır. Bu bağlamda son zamanlarda durağanlığı test etmek üzere yaygın olarak kullanılan birim kök testinin bir basit regresyon modeli üzerinde uygulanması çalışmanın başlıca amacını oluşturmuştur. Bu amaç doğrultusunda ilgili çalışmada ilk olarak; 1987-2002 dönemi reel kamu harcamalarının reel vergi gelirleri ile olan ilişkisi doğrusal regresyon modeli ile incelenmiş, daha sonra serilerin durağanlık ve eşbütünleme analizleri yapılarak, ortaya konulan ilişkinin gerçek olup olmadığı test edilmiştir. Yapılan analizler ile ele alınan serilerin durağan olmadığına, ancak eşbütünleşik seriler olduğuna ve dolayısıyla sahte regresyon sorununun var olmadığına karar verilmiştir. İlgili analizlerde SPSS-10 ile Eviews-4 paket programlarından yararlanılmıştır.
1-14

REFERENCES

References: 

BENTZEN Jan ve ENGSTED Tom, (1992), ‘Short and Long Run Elasticities İn Energy Demand:
A Cointegration Approach, Instıtute Of Economics Aarhus School Of Business, June, 18, 2.
ERTEK Tümay, (1996), Ekonometriye Giriş, İstanbul:Beta Yayınları, 62, İşletme-Ekonomi Dizisi, 64.
GUJARATI Damodar N., (1995), Temel Ekonometri, İstanbul:Literatür Yayınları,33.
HENDRY David F. and JUSELİUS Katerina, (2001), ‘Explaining Cointegration Analysis:Part II’, The
Energy Journal, Vol.22, Number 1, 76.
KUTLAR Aziz., (1998), Bilgisayarlı Uygulamalı Ekonometriye Giriş, İstanbul:
Beta Yayınları,793.
KUTLAR Aziz., (2000), Ekonometrik Zaman Serileri, Ankara: Gazi Kitabevi.
SERPER, Özer (1986), Uygulamalı İstatistik, İstanbul:Filiz Kitabevi.
TARI Recep, (1999), Ekonometri, İstanbul:Alfa Yayınları-609, İktisat Dizisi No:032.
YÜCEL Mine K. ve GUO Shengyi, (1994), ‘Fuel Taxes and Cointegration of Energy Prices’,
Contemporary Economic Policy, Vol. XII, July.
T.C.Başbakanlık DPT, (1998,2003), Ekonomik Göstergeler.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com