You are here

YENİ MEDYADA SİYASAL SÖYLEM: 7 HAZİRAN 2015 MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ SURECİNDE SİYASİ LİDERLERİN TWITTER KULLANIMI

POLITICAL DISCOURSE IN THE NEW MEDIA: POLITICAL LEADERS' USE OF TWITTER DURING THE GENERAL PARLIAMENTARY ELECTION OF JUNE 7th, 2015

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
10.18026/cbusos.20779
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Permeating all aspects of the contemporary life, the new media has recently emerged as a significant and critical tool for political communication by facilitating an easy, effective and succinct transfer of political propaganda and discourse to the electorate. A micro blog website that structurally differentiates itself from other new media tools, Twitter has attracted a remarkable number of users in Turkey as it does in the world, and it has come to be taken more seriously by the society due to more usage frequency by the users and increasing attention by the visual media and printed press. Given the current state of Twitter, political leaders actively and regularly share in their official Twitter accounts since it enables them to immediately reach thousands of people via a single tweet. In this context, the purpose of this study is to analyze the tweets of three political leaders whose parties entered the Turkish Grand National Assembly by crossing the election threshold in the general parliamentary election of June 7th 2016 (except for the leader of MHP) for the dates from May 31st to June 6th, 2015 based on the Theory of Conversational Implicature developed by Paul Grice.
Abstract (Original Language): 
Günümüzde hayatın her alanında kendini iyiden iyiye hissettiren yeni medya, özellikle son dönemde siyasilerin propaganda ve söylemlerini seçmen kitlesine kolay, etkin ve kısa şekilde iletmesine imkân vermesi nedeniyle siyasal iletişim bağlamında önemli ve kritik bir hâl almıştır. Bu alanda özellikle diğer yeni medya araçlarından yapısal olarak farklılığıyla ayrılan bir mikroblog sitesi olan Twitter, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hatırı sayılır bir kullanıcı sayısına ulaşmış, gerek görsel ve yazılı basında kendine yer edinmeye başlaması gerekse kullanıcılar tarafından kullanım yoğunluğunun artması toplum tarafından daha da ciddiye alınmasını beraberinde getirmiştir. Twitter'm bugün itibariyle geldiği noktaya bakıldığında anlık iletişim kurulabilmesi, tek bir tweetle binlerce kişiye ulaşma imkânı sağlaması nedeniyle siyasi liderlerin de aktif ve düzenli olarak resmi Twitter hesaplarında paylaşımlarda bulunduğu görülmektedir. Buradan hareketle bu çalışmada 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde seçim barajını aşarak TBMM'ye giren üç siyasi parti liderinin (MHP hariç) 31 Mayıs-6 Haziran 2015 tarihleri arasında resmi Twitter hesaplarında gerçekleştirdikleri paylaşımlar Paul Grice tarafından geliştirilmiş olan "Bildirişim Sezdirimleri Kuramı"na göre incelenmiştir.
131
154

REFERENCES

References: 

ACAR, E. (2012). Sosyal Medyada 12 Haziran Genel Seçimleri. Edibe Sözen (Ed). Hepimiz Globaliz Hepimiz Yereliz.Gutenberg Galaksiden Zuckerberg Galaksi'ye (s.259-274). İstanbul: Alfa.
ATABEK G.Ş. & ATABEK Ü. (2007). Medya Metinlerini Çözümlemek. Ankara: Siyasal Kitabevi.
AZİZ, A. (2012). Siyasal İletişim. Ankara: Nobel.
BAT, M. & VURAL, Z. B. A. (2014). Yeni Bir Medya Olarak Sosyal Medyanın Genel Çerçevesi. Z. Beril Akıncı Vural (Ed.). Dijital Panorama: Bilgi İletişim Teknolojilerinde Son Gündem. (s.100-126).Ankara: Ütopya.
BİNARK, M. & BAYRAKTUTAN, G. (2013). Ayın Karanlık Yüzü: Yeni Medya ve Etik. İstanbul: Kalkedon.
DİLMEN, N. E. (2007). Yeni Medya Kavramı Çerçevesinde Internet Günlükleri-Bloglar Ve Gazeteciliğe Yansımaları. Marmara İletişim Dergisi,12, 113-123.
DOĞAN, G. (2009). Söylemin Yorumlanması. Ahmet Kocaman. (Ed). Söylem Üzerine içinde (s.82-104). Ankara: ODTÜ Yayıncılık.
GÜDEKLİ, A. (2014). Siyaset ve Sosyal Medya İlişkisi (Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Melih Gökçek Örneği). (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
GÜVEN, S. (2015). Postmodern Siyaset ve Söylem: Siyasi Parti Lider Söylemleri Üzerine Bir Çalışma. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, Cilt 3, Sayıl, 208-240.
GRİCE, H.P.
(1975)
. Logic and Conversation. Cole, P. and Morgan, J. (Ed).Syntax and Semantics 3: Speech Acts içinde (s.41-58). New York: Academic Press.
HEYWOOD, A. (2012).
Siyasetin
Temel Kavramları. H.Özer (Çev). Ankara: Libert
Beşeri Bilimler Sayısı | 153
Ayşad Güdekli
KARAGÖZ, K. (2013). Yeni Medya Çağında Dönüşen Toplumsal Hareketler ve Dijital Aktivizm Hareketleri. İletişim ve Diplomasi Dergisi, Sayı 1, 131-157.
KOCAMAN, A. (2009). Dilbilim Söylemi. Ahmet Kocaman. (Ed). Söylem Üzerine içinde (s.1-11). Ankara: ODTÜ Yayınclık.
LİLLEKER, D. G. (2013).Siyasal İletişim: Temel Kavramlar, Yusuf Devran, Alparslan Nas, Betül Ekşi, Yenal Göksun (Ed.). İstanbul: Kaknüs.
MCLUHAN, M. (2001).Global Köy: 21. Yüzyılda Yeryüzü Yaşamında ve Medyada Meydana Gelecek Dönüşümler. B. Ö. Düzgören (Çev.). İstanbul: Scala.
MUTLU, E. (2004).İletişim Sözlüğü, Ankara: Bilim ve Sanat.
ÖZKAN, A. (2004).Siyasal İletişim, İstanbul: Nesil.
ÖZSOY, O. (2009).Seçim Kazandıran Siyasal İletişim, İstanbul:
Pozitif.
ÖZULU, S. (2014). Nefret Söyleminin Engellenmesinde Siyaset Kurumu. Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 4, Sayı 7, 15-29.
SANLAV, Ü.(2014). Sosyal Medya Savaşları. İstanbul: Hayat.
SÖZEN, E. (2014). Söylem: Belirsizlik, Mübadele, Bilgi/Güç ve Rafleksitive. Ankara: Birleşik.
YENGİN, D. (2012). Yeni Medya ve Dokunmatik Toplum, İstanbul: Derin.
ZEYREK, D. (2009). Söylem ve Toplum. Ahmet Kocaman. (Ed). Söylem Üzerine içinde (s.27-47) . Ankara: ODTÜ Yayıncılık.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/29232346.asp, Erişim
Tarihi: 03.07.2015.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Elhamd%C3%BClillah, Erişim
Tarihi: 03.07.2015.
https://tr.wikipedia.org/wiki/ARPANET

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com