Effects Of Creative Drama Supported Science Education On Misconceptions
Journal Name:
- Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
The main purpose of this study is to investigate the effects of creative drama supported science education on the students’ academic achievements, misconceptions and attitutudes toward drama method. The sample of this study consists of total 23 freshmen from Ordu University, Faculty of Education, Department of Science Education. One experimental (n=12) and one control group (n=11) are assigned detachedly. In the study conducting with pretest - posttest control pattern, while the lecture was given with creative drama supported science education in the experimental group, in the control group it was given with common instruction approach.
Data collection tool of the study includes concept test with three phases intented to the subject heat and temperature and students’ attitude scale about drama method. This tools were applied as pretest and posttest to the experimental and the control group at the beginning and the end of the research. Wilcoxon Signed Ranks and Mann-Whitney U tests were applied to the collecting data by SPSS 22 package software. It was meaningful on the side of the experimental group. It was observed that the experimental group’s misconceptions about the subject heat and temperature decreased more than the control group. Besides, it was found out that the change in the experimental group’s attitude toward drama method was statistically meaningful (p<0,05).
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bu çalışmanın temel amacı, ısı ve sıcaklık konusuna yönelik yaratıcı drama destekli fen öğretimin öğrencilerin akademik başarılarına, kavram yanılgılarına ve drama yöntemine olan tutumlarındaki etkisini araştırmaktır. Yarı deneysel bir araştırma yaklaşımıyla yürütülen bu çalışmanın örneklemi Ordu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Bölümü birinci sınıfa giden toplam 23 öğrenciden oluşmaktadır. Bir deney (n=12) ve bir kontrol grubu (n=11) yansız olarak atanmıştır. Ön test-son test kontrol desenli yürütülen çalışmada, deney grubunda yaratıcı destekli fen öğretimi ile dersler işlenirken, kontrol grubunda alışılagelmiş öğretim yaklaşımı ile dersler işlenmiştir. Çalışmanın veri toplama araçlarını ısı ve sıcaklık konusuna yönelik üç aşamalı kavram ve öğrencilerin drama yöntemine yönelik tutum ölçeği oluşmaktadır. Bu araçlar araştırmanın başında ve sonunda deney ve kontrol gruplarına ön ve son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen verilere SPPS 22 paket programı yardımıyla Wilcoxson işaret testi ve Mann Withney U testi uygulanmıştır. Isı-sıcaklık konusundaki kavram yanılgılarının kontrol grubuna göre deney grubunda daha fazla azaldığı gözlenmiştir. Bunun yanında deney grubunda drama yöntemine karşı tutumdaki değişimin istatistiki olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p<0,05)
- 1