You are here

JAPON DOĞUM VE ÇOCUKLUK DÖNEMİ GEÇİŞ TÖRENLERİNDE ŞİNTŌ OLGUSU

SHINTŌ CONCEPT IN JAPANESE RITES OF PASSAGE CONCERNING BIRTH AND EARLY CHILDHOOD

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
“Rites of passage” is the name given to the integrity of rites and practices performed when person’s passing from one status to another. A person undergoes changes of status many times in his life. They start with birth and go on lifelong with childhood, starting to school, starting to work, marriage, death and after. Rites of Passage have great importance in every society. In Turkey, different Rites of Passage are performed in each period of life. People place great importance especially on the ones concerning birth and death and after. Rites of Passage have the same value in Japanese society just like ours. These rites which are of capital importance for the family are believed to affect and motivate human life. This study was conducted in Ehime Prefecture, Shikoku Island, Japan and covers Japanese Rites of Passage concerning birth and early childhood, where we have been determined and examined Shintō belief bonds in it. Shintō is a religious concept unique for Japanese. It is observed as a polytheistic religion in which people believe in supernatural power and the existence of spirits. In this study it was explored how the practices in Japanese Rites of Passage come forward and their meanings in Shintō. It is believed this study to be an important source in view of obtaining the similarities and differences between Turkish and Japanese Rites of Passage.
Abstract (Original Language): 
Geçiş Törenleri insanın bir statüden diğerine geçmesinde uygulanan töreler veya pratikler bütünlüğüne verilen addır. İnsan, hayatı boyunca birçok statü değişikliğine uğrar. Bunlar doğum, çocukluk, okula başlama, işe başlama, evlilik, ölüm gibi hayat boyu ve sonrası sürmektedir. Geçiş Törenleri her toplumda çok önemli yer tutar. Türkiye’de de hayatın her döneminde farklı Geçiş Törenleri uygulanır. Özellikle doğum ve doğumla ilgili olanlara, ölüm ve sonrası törenlere çok önem verilir. Japon toplumunda da Geçiş Törenleri bizdeki gibi aynı değere sahiptir. İnsan hayatını etkilediğine ve yön verdiğine inanılan bu törenler, aile için büyük önem taşır. Japonya’nın Şikoku adası, Ehime Bölgesinde gerçekleştirilen bu araştırma, doğum ve erken çocuklukla ilgili Japon geçiş dönemlerinde Japon Şintō inancı ile olan bağları saptanmış ve irdelenmiştir. Şintō, sadece Japonlara has bir inanç sistemidir. Doğaüstü güçlere ve ruhların varlığına inanılan, çok tanrılı bir din sayılır. Günümüzde de Şintō inancı ve uygulamaları körelmeden devam ettiği görülmektedir. Bu çalışmada, Japon Geçiş Törenlerinde yapılan uygulamalar ne şekilde öne çıktığı ve Şintō inancında anlamları araştırılmıştır. Türk Japon Geçiş Törenlerinin benzer ve farklı yönlerini bulma açısından önemli bir kaynak olacağına inanılmaktadır.
73
92

REFERENCES

References: 

Abdülaziz Bey, Osmanlı Adet, Merasim ve Tabirleri, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 1995, s. 11-59.
Acıpayamlı, Orhan, “Türk Kültüründe ‘Ad Koyma Folkloru’nun Morfolojik ve Fonksiyonel Yönlerden İncelenmesi”, IV Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi Bildirileri, TC Kültür Bakanlığı Yayınları, Cilt 4, 1992, s. 2-7.
Artun, Erman, “Tekirdağ Halk Kültüründe Geçiş Dönemleri Doğum-Evlenme-Ölüm”, Bir Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, Eylül-Ekim 1998, s. 85-107.
Bayrı, Mehmet Halit, İstanbul Folkloru, A. Eser Yayınları, İstanbul 1972, s. 201.
Boratav, Pertev N., 100 Soruda Folklor, Gerçek Yayınevi, İstanbul 1973, 143-165.
Ergin, Muharrem, Dede Korkut Kitabı 1, Ankara 1997, s. 121.
Güvenç, Bozkurt, Japon Kültürü, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul 1989, Resim 42-8/ Kutu 42-4.
İwai, Hiromi, Nihon no Dentō o Yomitoku Kurashi no Nazogaku, Seishun Shuppansha, Tokyo 2003, p. 108.
Honna, Nobuyuki & Bates, Hoffer, Nihon Bunka no Citen (An English Dictionary of Japanese Culture) Yuhikaku Publishing, Tokyo 1986, p. 253.
Karaaslan, Mehmet, “Kaşkay Türklerinde doğum Çevresinde Gelişen İnanç ve Pratikler”, Turkish Studies, Volume 6/3, Yaz 2011, s. 1436-1445.
Matsuoka, Etsuko (2003). Ninşin Şussan İma Mukaşi, Kuraşi no Naka no Minzokugaku 3, Yoshikavakōbunkan, Tokyo 2003, p. 15.
Örnek, Sedat Veyis, (1971). Anadolu Folklorunda Ölüm, Ankara Üniversitesi DTCF Yayınları, Ankara 1971, s. 61.
Örnek, Sedat Veyis, Türk Halkbilimi, TC Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 1995, s. 140
Shinmeikai Japonca Sözlüğü, “Shinto”, Sanshodo, Tokyo 1992, p.645.
Cahit KAHRAMAN
|92|
ERÜSOSBİLDER
XL, 2016/1
Shinto Citen, “Shinto”, Kōbundō, Tokyo 1999, p. 217.
Shiota, Masaru, Nihon no Nencugyoci, Kinensha, Tokyo 1969, s. 11.
Shūkyo Nenkan, Bunkachōhen, Tokyo 2008, p.30.
Standart Japonca Sözlüğü, Shinto, Ōbunsha, Tokyo 1991, p. 481.
Yamamoto, Michiko, Kurashi no Shikitari ga Vakaru Hon, Mikasa Shobo, Tokyo 2007, p. 88.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com