You are here

BİLGİ TOPLUMUNDA ÖĞRETMENLERİN BİLGİ LİDERLİĞİ ROLÜNDEKİ DEĞİŞMELER.

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Yaşanılan çağlar teknolojik, ekonomik, sosyal gelişme ve değişmelere göre adlandmlmaktadır. Her çağın özelliklerine uygun toplumsal yapı ve bu toplumsal yapıya uygun eğitim anlayışları ve sistemleri oluşturulmaktadır. Bilgi çağı olarak adlandırılan ve bilginin en değerli sermaye olduğu i¬çinde yaşadığımız dönemlerin eğitimcilerinin de bu çağa uygun olarak donatılması ve geleceğe yön verebilecek, hiç olmazsa çağa ayak uydurabilecek nesilleri yetiştirebilecek yeterlik ve konumda olması gerekir. Bir çağa adı verilen bilginin tanımını yapmak diğer sosyal alanlardaki kavramlar gibi oldukça geniş bir bakış açısını ve tanımlama yaklaşımını gerektirmektedir. Bilgiyi bilinen şey, zihinsel işlemlerle elde edilen ve uygulamaya konulabilen zihinsel imgeler olarak tanımlamak mümkün olabilir. Özne ile nesne arasında bağ kurma işine bilme, bu bilme eylemi ile elde edilenlere de bilgi denir (Sönmez, 1994:6). Bir başka tanıma göre bilgi, herhangi bir şeyi, kişiyi, olayı, olguyu deneme, gözlem ve sezgi yoluyla anlama, öğrenme ve özümsemedir (Alakuş,1991:5). İnsanlar bilgi aracılığıyla hayatlarına yön verir ve anlamlandırırlar. Mevcut bilgilerle yeni bilgilere ulaşılabilir. Eldeki bilgilerle yeni aletler, araçlar, düşünme biçimleri, ilişki türleri ve yaşayış düzenleri oluştururlar ve çevreline hükmetme gücü bulurlar. Bilgi en değerli sermayedir ve en büyük güçtür. Bilgi edinmenin yolu eğitimdir, araştırmadır.
221-231

REFERENCES

References: 

Alakuş, Meral, Bilgi Toplumu, Kültür Bakanlığı Yayını, Ankara, 1991. Avcı, Nabi, Enformasyon Toplumu ve Eğitim, Eğitim ve Verimlilik Sempozyumu Bildirileri, Sivas, 1994.
Avşar, İmdat, Postmodern Toplumsal Yapıda Eğitim, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ, 1999.
Baltacıoğlu, Ismayıl, İçtimai Mektep, Maarif Vekilliği, Maarif Matbaası, Ankara, 1942.
Berman, Shelley, Thinging in Context ( In Devlopping Minds, Edit by Arthur Costa), Revised Edition, Volume,I Virginia, ASCD, 1991. Çelik, Vehbi, Okul Kültürü ve Yönetimi, Pegem Yayım, Ankara, 1997. Dura, Cihan, Bilgi Toplumu, Kültür Bakanlığı Yayım, Ankara, 1990. Erkan, Hüsnü, Bilgi Toplumu ve Ekonomik Gelişme, Türkiye İş Bankası Yayım, Ankara, 1997.
Illich, Ivan, Okulsuz Toplum, Şule yayınları, İstanbul, 1998. Özden, Yüksel, Öğrenme ve Öğretme, Pegem Yayım, Ankara, 1997. Özer, Zühal, Etkin Öğrenme, Bilim ve Teknik, TÜBİTAK Yayım, Ankara, 1997, S.355,s.52-57.
Sönmez, Veysel, Eğitim Felsefesi, Pegem Yayını, Ankara, 1994. Tezbaşaran, A. Ata, Öğretim ve Öğrenmede Bilgisayara Dayalı Bilgi Teknolojileri, Bilim ve Teknik, TÜBİTAK Yayını, Ankara, 1997, S.355, s.54,55
Titiz, Tınaz, Çağdaş Eğitim Ya da Eğitilim, Bilim ve Teknik, TÜBİTAK Yayını, Ankara, 1997, S.355, s.56.
231

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com