You are here

ÖĞRENCİ GÖZÜYLE PARAMEDİK MESLEĞİ

FROM THE STANDPOINT OF STUDENTS: PARAMEDICS AS A PROFESSION

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Objective; This research aims to identify attitudes of 2nd grade students studying paramedics towards their colleagues whom they observed during their summer and in-term internships, as well as towards paramedics as a profession Material and Methods; The population of this descriptive research is consisted of 2nd grade students who are enrolled in 2015-2016 academic year in Hasan Kalyoncu University and Gaziantep University Vocational Higher School of Health Services Emergency and First Aid Programme. Data collection form consists of 11 questions in total developed by the researcher, including socio-demographic ones (5 questions) and the ones on attitudes of students towards paramedics/ATTs working in fields and towards this profession (6 classified and open-ended questions). Results; 68,3% of students considered their communication with members of active paramedic/ATTs to be good; 56,7% of them considered their relationship with students to be good and 61,7% of them considered their relationship with patients to be good. It is found that for active paramedic/ATTs, 45% of students consider them as a good role model; 51,7% of students consider them as good supporters of experiencing applied trainings; 61,7% of students consider their employees having good scene and team management skills; 38,3% of students expect their colleagues to be able to use their occupational knowledge and skills, as well as thinking fast. 28,3% of students think that the most important trait for paramedic/ATTs are being calm, careful and fast; 30,0% of students generally perceive this occupation as sacred and requiring patience; 30,0% of them stated that this occupation is exciting and financially doing well. Conclusion; It has been determined that the students’ communication between paramedic / ATT's team members, patients and other students; professional theoretical knowledge, emergency care and treatment interventions have evaluated as good in general. Most students stated that they did not find themselves enough in terms of both theoretical and practical knowledge when they participate in summer and in-term internships.
Abstract (Original Language): 
Amaç; Bu araştırma, paramedik eğitimi alan 2. sınıf öğrencilerinin çıktıkları yaz stajları ve dönem içi uygulamalarda gözlemledikleri meslektaşlarına ve mesleğe bakış açılarının belirlenmesi amaçıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler; Tanımlayıcı nitelikteki araştırmanın evrenini 2015-2016 eğitim-öğretim yılına devam eden Hasan Kalyoncu ve Gaziantep Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı 2. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Veri toplama formu, araştırması tarafından geliştirilen sosyo-demografik (5 soru) ve öğrencilerin sahada çalışan paramedik/ATT’lere ve mesleğe bakış açılarını incelemek için (6 sınıflandırılmış ve açık uçlu soru) toplam 11 sorudan oluşturulmuştur. Bulgular; Öğrencilerin %45.0’ının çalışan paramedik/ATT’lerin kendilerine rol model olmada iyi, %51.7’sinin uygulamalı eğitim yapmalarına yardımcı olmada iyi, %61.7’sinin çalışanların olay yeri ve ekip yönetim kabiliyetinin iyi olduklarını düşündükleri; %38.3’ünün meslektaşlarından beklentilerinin mesleki bilgi ve becerilerini kullanabilme, hızlı düşünebilme; %28.3’ünün bir paramedik/ATT’lerin sahip olması gereken en önemli özelliklerin serin kanlılık, dikkatli ve hızlı olmak %30.0’ının meslekle ilgili genel görüşleri mesleğin kutsal ve sabır gerektiren bir meslek, %30.0’ının ise güzel, heyecanlı ve maddi açıdan iyi bir meslek olduğunu ifade ettikleri belirlenmiştir. Sonuç; Öğrencilerin çalışan paramedik/ATT’lerin ekip üyeleriyle, hastalarla ve öğrencilerle iletişimleri, mesleki teorik bilgilerini, acil bakım ve tedavi müdahalelerini genel anlamda iyi olarak değerlendirdikleri saptanmıştır. Öğrencilerin büyük bir kısmı yaz stajlarına ve dönem içi uygulamalarına çıktıklarında kendilerini hem teorik hem de pratik bilgi açısından tam olarak yeterli bulmadıklarını belirtmişlerdir.
1
9

REFERENCES

References: 

Çelikli, S.(2016). Kuruluştan Bugüne Paramedik Eğitiminde Standardizasyon Çabaları ve Kırılma Noktaları. Hastane Öncesi Dergisi.1(2):39-54.
Ekşi A. (2015). Kitlesel Olaylarda Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri Yönetimi, 2. Baskı, Kitapana Yayınları, İzmir.
Gözüm, S. Ünsal, A. Kaya, A. Kaya, A. Ünlü, F. (2000). Hemşirelik Öğrencileri Gözü ile Klinik Hemşireliği. Atatürk Üniv. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 3(1):29-35.
Kostak, MA. Aras, T. Akarsu Ö. (2012). Hemşirelik Öğrencilerinin Klinik Hemşirelerin Eğitimlerine Verdiği Katkıya İlişkin Görüşleri. Cumhuriyet Hemşirelik Dergisi. 2:39-46.
Tuygar, ŞF. (2016). Paramedik Programı Öğrencilerinin Yaz Stajı Hakkındaki Görüşlerinin İncelenmesi. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 6(2): 92-100.
Ünlüoğlu, İ., Ekşi, A., Anık, N.(2002). Yeni Bir Sağlık Meslek Grubu; Paramedikler. STED. 11(4):308.
YÖK (2002). Meslekî ve Teknik Eğitim Bölgesi İçindeki Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin İşyerlerindeki Eğitim, Uygulama ve Stajlarına İlişkin Esas Ve Usuller Hakkında Yönetmelik (Resmî Gazete Tarih: 22.05.2002, Sayı:24762) http://www.yok.gov.tr/web/guest/icerik/-/journal_content/56_INSTANCE_rEH..., 22.03.2017.
Yıldırım, D. Sarı, E. Gündüz, S. Yolcu, S. (2014). Paramedik Eğitiminin Dünü ve Bugünü. Smyrna Tıp Dergisi. 3(1):51-53.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com