You are here

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ VERGİ AFLARININ ETKİNLİĞİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ: SİVAS İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

Opinions Of Accounting Profession Members To The Effectiveness Of Tax Amnesties: A Research In Sivas Province

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.23929/javs.448
Abstract (2. Language): 
Tax is definitely one of the most important sources of public need. However, because of tax liabilities are not fulfilled on time by taxpayers there are difficulties in collecting tax revenues, this situation brings the public financing problem with it. To overcome this problem, political authorities make tax amnesties for economic, political, psychological, social etc. reasons. These amnesties are perceived by some people as a compromise between government and taxpayers, while they are seen by others as a factor that removes taxpayers from responsibility for tax. Again, different opinions are expressed about the effects of amnesties on tax compliance/awareness. The purpose of this study is to determine the opinions of certified public accountants on tax amnesties and the effectiveness of tax amnesties. To achieve this purpose, a prepared 5-point Likert scale was applied in January-February 2017 on certified public accountants who are recorded to Sivas Chamber of Certified Public Accountant and make their profession. SPSS 23 package program was used to analyze the obtained data. In the analysis of the data; frequency, percentage, standard deviation, arithmetic mean and significance analysis techniques. The Cronbach Alpha Reliability Coefficient of the scale was found to be 0.807. As a result of the analysis, it is found that the opinions of the Certified Public Accountant on tax amnesties are generally positive; tax amnesties contributes to producing quality information by increasing compliance with the law in accounting applications and contributes to efforts to increase government’s tax revenue and reduce the informal economy.
Abstract (Original Language): 
Kamu ihtiyacının en önemli kaynağından birisi kuşkusuz vergilerdir. Ancak mükelleflerce vergi yükümlülüklerinin zamanında yerine getirilmemesinden dolayı vergi gelirlerinin tahsilinde güçlükler yaşanmakta bu durum ise kamu finansman sorunu beraberinde getirmektedir. Bu sorunu açmak için siyasi otoriteler ekonomik, siyasi, psikolojik, sosyal vb. gerekçelerle vergi afları çıkarmaktadır. Çıkarılan bu aflar, bazı kesimlerce devlet ve mükellefin uzlaşması olarak algılanırken bazı kesimler tarafından ise mükellefleri vergi ile ilgili sorumluluklarından uzaklaştıran unsur olarak görülmektedir. Yine afların vergi uyumu/bilinci üzerine etkileri konusunda da farklı görüşler dile getirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, serbest muhasebeci mali müşavirlerin genel olarak vergi aflarına ve vergi aflarının etkinliğine yönelik görüşlerini belirlemektir. Bu amacı gerçekleştirmek için Sivas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasına kayıtlı ve mesleğini fiilen icra eden meslek elemanları üzerinde, Ocak-Şubat 2017 tarihleri arasında 5’li likert ölçeğine göre hazırlanmış bir anket uygulanmıştır. Anketin Cronbach’s Alfa Güvenilirlik Katsayısı, 0,807 olarak bulunmuştur. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 23 paket programından yararlanılmıştır. Verilerin analizinde; frekans, yüzde, standart sapma, aritmetik ortalama ve anlamlılık analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Analiz sonucunda meslek elemanlarının, vergi aflarına bakışlarının genel olarak olumlu olduğu; vergi aflarının, muhasebe uygulamalarında yasalara uygun davranışı artırarak kaliteli bilgi üretimine ve devletin vergi gelirlerini artırma ve kayıtdışı ekonomiyi azaltma çabalarına olumlu katkılar sağladığı bulgularına ulaşılmıştır.
237
248

REFERENCES

References: 

Ayrangöl, Z. & Tekdere, M. (2013). “Potansiyel Etkileri ve Gönüllü Uyum Açısından Vergi Afları: 6111 Sayılı Kanunun İrdelenmesi”. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2: 249-270.
Çetin, G. (2007). “Vergi Aflarının Vergi Mükelleflerinin Tutum ve Davranışları Üzerindeki Etkisi”. Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2: 172-187.
Demir, M.; Demirgil, B. & Mazman İtik, Ü. & Deniz, Y. (2016). “Vergi Dairesi Personeli Açısından Vergi Aflarının Etkinliği: Sivas İlinde Bir Araştırma”. Cü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2: 275-302.
Edizdoğan, N. & Gümüş, E. (2013). “Vergi Afları ve Türkiye’de Vergi Aflarının Değerlendirilmesi”. Maliye Dergisi. 164: 99-119
Kargı, Veli (2011). “Türkiye’de Vergi Aflarının Vergi Gelirlerine Etkisi”. ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi. 13: 101-115.
Kargı, V. & Yüksel, C. (2010). “ Türkiye’de Vergi Aflarının Vergi Adaleti ve Mükellefler Üzerine Etkileri, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Araştırma Merkezi Konferansları” 54. Seri, 23-44.
Öz, E. & Buyrukoğlu, S. (2011). “Cumhuriyet Tarihinde Vergi Afları: Maddi ve Manevi Erozyonlar”. Vergi Sorunları Dergisi. 272: 89-104.
Savaşan, F. (2006). “ Vergi Afları: Teori ve Türkiye Uygulamaları (“Vergi Barışı” Uygulama Sonuçları)”. Afyon Koca Tepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 1: 45-61.
Taşkın, Yasemin (2010).“Vergi Aflarının Hukuki Niteliği ve Gerekçeleri”. Sosyal Bilimler Dergisi. 2: 122-128.
Tunçer, M. (2003). “Vergi Ahlakı Vergi Uyumu İlişkisi ve Türkiye”. Vergi Sorunları Dergisi. 181: 91-114.
Yaşar Çil, G. (2012). “ Vergi Aflarının Vergi Uyumuna Etkileri: Edirne İline Yönelik Bir Çalışma. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisan Tezi. Çanakkale.
Yaraşır, S. (2013).“Vergi Afları ve Türkiye’deki Vergi Aflarının Değerlendirilmesi”. Vergi Dünyası Dergisi. 379: 175-187.
http://www.istatistikanaliz.com
http://mustafaotrar.net

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com