You are here

AKILCI İLAÇ KULLANIMINDA HEKİMİN VE ECZACININ HASTAYI AYDINLATMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (Original Language): 
Günümüzde birey için vazgeçilmez bir ürün olan ilaç, hastalıkların tedavisinde önemli bir araçtır. Ancak kişilik haklarının korunmasının ve vazgeçilmez nitelikte olmasının bir sonucu olarak hastanın tedaviye rıza göstermesi gerekmektedir. İlaç kullanımı da tedavi sürecinin bir parçasıdır. Tedaviye rıza gösterme bu nedenle aynı zamanda ilaç kullanımında da seçimi hastaya bırakmaktadır. Hastanın kendisi için en doğru kararı verebilmesi ise hekim ve eczacı tarafından aydınlatılması ile olacaktır. İlaç hakkında hekim ve eczacının hastayı aydınlatma yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ise akılcı ilaç kullanımını sağlayacaktır. Akılcı ilaç kullanımı da içinde zarar doğruma riskini barındıran ilacın kullanımının zarara neden olma olasılığını en aza indirecektir.
327-344

REFERENCES

References: 

Akkanat, H., İlaç Kullanımından Kaynaklanan Zararlardan Sorumluluk Açısından Hasta-Hekim- Üretici İlişkisi, İlaç Hukuku, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi I. Sağlık Hukuku Sempozyumu, 08/09 Mayıs 2008.
Akıcı, A., Pratisyen Hekimlerin Akılcı İlaç Tedavisi Uygulamaya Özendirilmesi, T.C. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi, İstanbul 2000.
Aveyard, H., The Requirement for Informed Consent Prior to Nursing Care Procedures, Journal of Advanced Nursing, 37(3), 2002.
Ayan, M., Tıbbi Müdahaleden Doğan Hukuki Sorumluluk, Ankara 1991.
Aydos, O., Ürün Sorumluluğu, Adalet Yayınevi, Ankara 2009.
Bozkurt, E., İnsan Hakkı Olarak Sağlık Hakkı, Ankara Barosu Sağlık Hukuku Kurultayı, 1-3 Kasım 2007 Ankara.
Buğdaycı, A., Küreselleşme ve Rasyonel İlaç Kullanımı Bağlamında İlaca Erişim Patent ve Veri Koruması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakoloji Anabilim Dalı 2006.
Büyükbingöl, E., İlacın Tanımı (İlaç-Gıda Desteği ve Kozmetik Farkı, Ankara Barosu Sağlık Hukuku Kurultayı-2, 7-8 Kasım 2008.
Demir, M., İlaç Zararlarından Üreticinin, Eczacı ve Hekimin Sorumluluğu, Ankara Barosu Sağlık Hukuku Kurultayı-2, 7-8 Kasım 2008.
Demir, M., İlaç Zararları, s. 347; Şentürk, L, Eczacının Hukuki Açıdan Sorumluluğu, T.C. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi 1997.
Deryal,Y., Bazı İlaçların Dönüşümlü Olarak (Nöbet Usulü İle) Eczanelerde Satılabileceğine İlişkin Uygulamanın Türk Rekabet Hukuku Açısından Değerlendirilmesi, www. haksay.org/ files/ yahyal4.doc, (01.10.2009 Erişim Tarihi).
Deustch/Spickhoff, Medizinrecht
(Arztrecht
, Arzneilmittelrecht, Medizinprodukterecht und Transfusionrecht, Köln 2003.
Eich/Reiter/Reiter-Theil, Informierte Zustimmung in der Psychotherapie, Psychotherapeut, 1997: 42.
Erden/Erden,
O
n Soruda Klinik İlaç Araştırmaları, Toplum ve Hekim, Eylül- Ekim 2004, C. 19, S.5.
Erdoğan, M.,Anayasa Hukuku, Ankara 2009.
Gassner, M.,/ Reich-Malter, M., Die Haftung bei fehlerhaften Medizinprodukten und Arztneimitteln- Recht und Rechtssprechung, MedR 2006, Heft 3.
Giritlioğlu, H.; Hasta Haklarının Korunmasında ve Gelişiminde Taip Odalarının Rolü, Ankara Barosu Sağlık Hukuku Kurultayı, 1-3 Kasım 2007 Ankara.
Göçmen/ Göçmen, "İlaç Kullanımından Doğan Zararlardan Hekimin, Eczacının ve İlaç Üreticisinin Sorumluluğu", İstanbul Barosu Dergisi, C.77, S.3, 2003.
İpekyüz, F., Türk Hukukunda Hekimlik Sözleşmesi, İstanbul 2006.
Jennke, N., Haftung für fehlerhafte Arztneimittel und Medizinprodukte, Berlin, Heidelberg, New York, 2008.
Kalyoncu/ Yarış, Akılcı İlaç Kullanımında Hekimin Sorumluluğu, Toplum ve Hekim, Eylül- Ekim 2004, C. 19, S.5.
Kırca, Ç., Ürün Sorumluluğu, Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü, Ankara 2007.
Köprülü, B., Medeni Hukuk, Genel Prensipler, Kişinin Hukuku, İstanbul
1979.
Laufs, A:, Die Entwicklung Des Arztrechts, NJW 1994, S. 24.
Massam,Product Liability: The Special Problem of Medicines, Managerial and Decision Economics, C. 2, S.3,Eylül 1981.
Mavroforou/ Michalodimitrakis, Physician's Liability in Ophthalmology Practice, Acta Opthalmol Scandinavica, 2003: 81
Maximilian/ Malter, Die Haftung bei fehlerhaften Medizinprodukten und Arzneilmitteln-Recht und Rechtsprechung, MedR 2006, Heft 3.
Merrill, R., Compensation for Prescription Drug Injuries, Virgina Law Review, C. 59, S.l, Ocak 1973.
Ozansoy, H.S., Hekimlerin Hastalarını Aydınlatma Yükümlülüğü, AÜHFD (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi), 2003, C. 52, S.3.
Özsunay, E., İlaçların Neden Olduğu Zararlardan Dolayı İlaç Üreticisinin Sorumluluğu, AB Yönergesi ve Bazı Yabancı Düzenlemeler Işığında Türk Hukukuna İlişkin Düşünceler, İlaç Hukuku, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi I. Sağlık Hukuku Sempozyumu, 08/09 Mayıs 2008.
Sabuncu, Y., Anayasaya Giriş, Ankara 2003.
Sütlaş, M., İlaç ve Hasta Hakları, Toplum ve Hekim Dergisi, Eylül-Ekim 2004, C.19, S.5.
Şemin, S., Toplum Sağlığı yönünden İlacın Öteki Yüzü, Toplum ve Hekim Dergisi, Ağustos 1993.
Şencan, N., Eczacı Bakış Açısı ile İlaç Hukuku, Sağlık Hukuku Digestası, Ankara Barosu Yayını, Yıl: 1, Sayı: 1, Ankara 2009.
Şenocak, Z., Özel Hukukta Hekimin Sorumluluğu, Ankara 1998.
Temel, E., Alman Hukukunda Hekimin İlaç Tavsiyesinden Kaynaklanan Aydınlatma Yükümlülüğü, Hukuku, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi I. Sağlık Hukuku Sempozyumu, 08/09 Mayıs 2008.
Türk, H.S., Eczacılık ve Adi Ortaklık, Ticaret Hukuku ve Yargıtay Kararları Sempozyumu 8-9 Mayıs 1992.
Türker/ Yurtoğlu/Çelik/Dinçay/Çokay, Promosyom ve İlaçların Rasyonel Kullanımı, Toplum ve Hekim Dergisi, C. 11, Sayı 73.
Zevkliler/ Acabey/ Gökyayla, Medeni Hukuk, Ankara 1999.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com