You are here

CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNDA BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUTTAN ÖRNEK ALMA

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Beden muayenesi ve vücuttan örnek alma, doğrudan vücut bütünlüğüne yönelik müdahale oluşturan işlemlerdir. Vücut bütünlüğünün dokunulmazlığı ve bu dokunulmazlığın ihlal edileceği haller, her ne kadar Anayasa'da güvence altına alınmışsa da, bu işlemlerin uygulanacak tedbir kapsamında kanunda ayrıntılı bir şekilde düzenlenmesi gerekir. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, önceki kanun döneminde var olan boşluğu doldurarak, bu konudaki ihtiyaca cevap vermiştir. Beden muayenesi ve vücuttan örnek alma işlemleri, muhakeme hukukunda gerek delil elde etmek, gerekse elde edilen delilleri değerlendirmek bakımından büyük önem taşırlar. Nitekim beden muayenesi şüpheli, sanık veya diğer muhakeme süjelerinin bedenlerinin inceleme konusu yapılmasını gerektiren, dolayısıyla beden üzerinde delil elde edilmesini amaçlayan bir işlemdir. Vücuttan örnek alma ise, olaydan geriye kalan belirtilerle, şüpheli, sanık veya diğer muhakeme süjelerinin vücutlarından alman örneklerin karşılaştırılması olanağını sağlayan bir delil değerlendirme aracıdır. Şüpheli, sanık veya diğer muhakeme süjelerinin doğrudan bedenlerine yönelik olarak uygulanan işlemler, CMK'nın 75. - 82. maddeleri arasında ve bu konulara ilişkin usullerin düzenlendiği "Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik"'te düzenlenmiştir. Kanun koyucu, beden muayenesinin, iç ve dış beden muayenesi olarak şüpheli, sanık veya diğer muhakeme süjelerinin bedenleri üzerinde yapılabileceğini öngörmüştür. Kanunda şüpheli ve sanık açısından sadece iç beden muayenesine ve vücuttan örnek alınmasına yer verilirken, dış beden muayenesi Yönetmeliğin düzenleme alanına bırakılmıştır. Diğer muhakeme süjeleri içinse kanunda hem iç ve dış beden muayenesine, hem de vücuttan örnek alınmasına ilişkin hükümler öngörülmüştür.
19-38

REFERENCES

References: 

CENGİZ, Serkan - TORTOP, Nilgün, "İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi Kararları", TBBD, S. 52, 2004, s. 365-372.
CENTEL, Nur - ZAFER, Hamide, Ceza Muhakemesi Hukuku, 6. Bası, İstanbul 2008.
CENTEL, Nur, "Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu 2000 Tasarısına Eleştirel Yaklaşım", Prof. Dr. Mahmut Tevfik Birsel'e Armağan, Dokuz Eylül Üniversitesi Yayını, İzmir 2001, s. 495-520.
CİHAN, Erol - YENİSEY, Feridun, Ceza Muhakemesi Hukuku, İstanbul
1998.
DONAY, Süheyl, Ceza Muhakemesi Kanunu Şerhi, İstanbul 2009.
FİNCANCI, Şebnem Korur - YORULMAZ, Coşkun, "Beden Muayenesi", Yeni Yasalar Çerçevesinde Hekimlerin Hukuki ve Cezai Sorumluluğu, Tıbbî Malpraktis ve Adli Raporların Düzenlenmesi, Sempozyum Dizisi No: 48 , Şubat 2006, s. 142-146.
KİRİZOĞLU, Serap Keskin, "5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda Basit Arama (Adli Arama)", AÜHFD, Cilt: 58, S. 1, s. 139-168.
KUNTER, Nurullah - YENİSEY, Feridun - NUHOĞLU, Ayşe, Muhakeme Hukuku Dalı Olarak Ceza Muhakemesi Hukuku, 14. Baskı, İstanbul 2006.
KUNTER, Nurullah, Muhakeme Hukuku Dalı Olarak Ceza Muhakemesi Hukuku, İstanbul 1989.
ÖZBEK, Veli Özer - BACAKSIZ, Pınar, "Ceza Muhakemesi Hukukunda Arama", Ceza Hukuku Dergisi, Yıl:l, S. 1, Ekim 2006, s. 145-212.
ÖZBEK, Veli Özer, Ceza Muhakemesi Hukukunda Koruma Tedbiri Olarak Arama, Ankara 1999.
ÖZTÜRK, Bahri - ÖZBEK, Veli Özer - ERDEM, Mustafa Ruhan, Uygulamalı Ceza Muhakemesi Hukuku, Ankara 2001.
ÖZTÜRK, Bahri - TEZCAN, Durmuş - ERDEM, M. Ruhan - SIRMA, Özge - SAYGILAR, Yasemin F. - ALAN, Esra, Nazarî ve Uygulamalı Ceza Muhakemesi Hukuku, Ankara 2009. (ÖZTÜRK ve diğerleri)
ÖZTÜRK, Bahri, Ceza Muhakemesi Hukukunda Koğuşturma Mecburiyeti (Hazırlık Soruşturması), Ankara 1991.
POLAT, Oğuz, Kriminoloji ve Kriminalistik Üzerine Notlar, Ankara 2004.
TEZCAN, Durmuş, "Fransız Hukukunda Vücutta Arama ve Türk Hukukunda Durum", Prof. Dr. Seyfullah Edis'e Armağan, İzmir 2000, s. 211-217.
TOROSLU, Nevzat - FEYZİOĞLU, Metin, Ceza Muhakemesi Hukuku, Ankara 2008.YENER, Ünver - HAKERİ, Hakan, Ceza Muhakemesi Hukuku, Ankara 2010.
YENİSEY, Feridun, Hazırlık Soruşturması ve Polis, İstanbul 1987.
YÜKSELOĞLU, E. Hülya - ÖZCAN, Şebnem - CEYLAN, Beyhan, "Olay Yeri İncelemesi ve Türkiye'deki Uygulamalar", Polis Bilimleri Dergisi 2008, 10 (1), s. 61-80.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com