You are here

FİNANSAL SİSTEM VE NOMİNAL GELİRİN KONTROLÜ

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (Original Language): 
Finaıısal aracı kurumların ve finansal varlıkların geniş bir yelpazeye sahip olduğu ekonomilerde, parasal otorite nominal gelirin kontrolü amacıyla dar tanımlı para arzı yerine geniş kapsamda finansal varlıkların toplu olarak kontroluna yönelebilmektedir. Bu bağlamda, 1980'li yıllarda gerek gelişmekte olan ülkelerde gerekse gelişmiş bazı ülkelerde yapılan uygulamalara bakıldığında parasal taban veya merkez bankası parası gibi dar kapsamlı parasal hedeflerden, aracı kurumların bütün mevduat yükümlülüklerini içeren hedeflere kadar uzanan çok çeşitli parasal hedeflerin belirlendiği görülmektedir. Örneğin, Bundesbank 1987 yılına kadar merkez bankası parasını (dolaşımdaki para + mevduat munzam karşılıkları) hedef olarak belirlerken daha sonra (M3) hedefine geçmiştir. Aynı şekilde Bank of England (Sterling M3) hedefi belirlemektedir. Banque de France'm uygulamasında bazı yıllarda M2 bazı yıllarda ise M3 tanımlı para arzının kontroluna gidildiği görülmektedir. İtalya ve Yunanistanda ise ikili hedef bulunmakta; geniş tanımlı para arzı ile özel kesime açılan iç kredi miktarı kontrol edilmektedir. Öte yandan, sözkonusu dönemde çeşitli merkez bankalarının uygulamalarında bankacılık sektörü dışındaki likid varlıkların da hedef kapsamına alındığı veya geniş ve/veya dar tanımlı olarak kredilerin kontroluna gidildiği görülmektedir. Özellikle çeşitli Avrupa ülkelerinde (Belçika, Yunanistan, İtalya; isveç) ve birçok gelişmekte olan ülkede iç krediler önemli bir para politikası aracı olarak kontrol altında tutulmaktadır. Uluslararası Para Fonu da (IMF) istikrar programlarında toplam İç kredilerin kontrolünün önemini vurgulamaktadır.
192-199

REFERENCES

References: 

Bean, C. (1985) 'Targeting nominal income: An appraisal', Economic Journal, 93:806-819.
Cagan, P. (1982)'The choice among monetary aggregates as targets and guides for monetary policy', Journal of Money, Credit and Banking, 14:661-686.
Friedman, B.M. (1988) 'Lessons on monetary policy from 1980s', Journal of Economic Perspectives, 2:51-72.
Gordon, R.J. (1985) The conduct of monetary policy', in A.Ando, H.Eguchi, R.Farmer, and Y.Suzuki, Monetary Policy in Our Times, Cambridge, Mass.: MIT Press.
Hendershott, P.H. and F. De Leeuw (1970) 'Free reserves, interest rates and deposits: A synthesis, Jourmal of Finance, 25:599-613.
Modigliani, F., L. Papademos (1980) 'The structure of financial markets and the monetary mechanism', in: Controlling monetary aggregates, Vol, III; Boston: Federal Reserve Bank of Boston, 111-155.
Papademos, L., and F. Modigliani (1983) 'Inflation, financial and fischal structure, and the monetary mechanisim', European Economic Review, 21:203-250.
Poole. W. (1994) (Monetary aggregates targeting in a low inflation economy', in J. Fuhree, ed., Goals, Guidelines and Constraints Facing Monetary Policymakers, Boston: Federal Reserve Bank of Boston.
Tobin, J and W.C. Brainard (1963) 'Financial intermediaries and effectiveness of monetary controls', American Fxonomic Review, Papers and Proceedings, 53:383-400.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com