You are here

YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERİN İHTİYAÇ ALGILARI: BETİMSEL BİR DURUM ÇALIŞMASI

AN INVESTIGATION OF PERCEIVED NEEDS OF TURKISH AS A FOREIGN LANGUAGE LEARNERS: A DESCRIPTIVE CASE STUDY

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS996
Abstract (2. Language): 
There are many studies concerning needs analysis in related foreign language teaching literature. Needs analysis is seen as a first step for an effective program in related literature. Additionally, needs analysis is a first step for developing an effective program within Taba-Tylar’s model. However, as students’ needs cannot be determined only by students’ views and perceptions, student, parents and teachers views have an importance in developing an effective program. However, it cannot be called as a full needs analysis that only students try to express their needs. For this reason, this process can be entitled with as a need perception or perceived needs. In this study too, it is aimed to determine only students’ views regarding the perceived needs. To that end, the aim of this study is to determine the perceived classroom needs of learners of Turkish as a Foreign Language in India with regards to basic language skills and shed light on to what extent these needs are practiced in classroom. Non corelational research methodology within descriptive research was adopted in this study. Sampling of this study is 100 Turkish learners in India. The data was gathered with a questionnaire developed by Yıldız (2004) and analyzed by SPSS 17.0. As a result, it was seen that students perceived speaking skills to most needed one as a first order. However, it was also revealed that this perceived need was in contrast with in-class activities related to speaking skill. Accordingly, preparing educational activities by taking into account students’ perceived needs is seen as a primordial notion with regards to success in foreign language.
Abstract (Original Language): 
Yabancı dil öğretiminde ihtiyaç analizi üzerine birçok çalışma bulunmaktadır. İlgili alanyazında ihtiyaç analizi etkin bir öğretim programı geliştirebilmek için ilk basamak olarak karşımıza çıkmaktadır. Taba-Tylar’ın program geliştirme modelinde de ihtiyaç analizi etkin bir programın ilk basamağını oluşturmaktadır; fakat ihtiyaç analizi sadece öğrenci görüşlerinden ve algılarından hareketle belirlenemediği için öğrenci, veli ve öğretmen görüşlerin de bu sürece ışık tutmaktadır. Sadece öğrenci görüşlerinden hareketle belirlenmeye çalışılan öğrenci ihtiyaçlarını bir ihtiyaç analizi olarak adlandırmak yerine, öğrencilerdeki ihtiyaç algısı olarak değerlendirmek daha mantıklıdır. Bu çalışmada da sadece öğrenci görüşlerine ışık tutulması amaçlanmaktadır. Buradan hareketle, bu çalışmada Hindistan’da Yabancı Dil olarak Türkçe (YDT) öğrenen öğrencilerin sınıf içerisinde temel dil becerileriyle ilgili algıladıkları ihtiyaçlarının ve bu ihtiyaçlara yönelik sınıf içerisinde dil etkinliklerini gerçekleştirme düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada betimsel araştırma yöntemlerinden tekil tarama tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Hindistan’da Türkçe öğrenen 100 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veriler Yıldız’ın (2004) geliştirdiği anket aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler istatistiksel yazılım SPSS 17.0 veri analizi programıyla çözümlenmiştir. Sonuç olarak, öğrenciler öncelikle konuşma becerisinin kazanımını en önemli ihtiyaç olarak algılamaktadır. Sınıf içerisinde konuşma etkinliklerinin gerçekleşme düzeyinin ise konuşma ihtiyaç algısına göre kavramsal olarak ters orantılı olduğu görülmektedir. Yani dil öğretiminde öğrencilerin ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak öğretim programlarının düzenlenmesi, öğretimde başarıyı artıracak en önemli etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
1185-1198

REFERENCES

References: 

ARSLAN, M. ve GÜRSOY, A. (2008). Rol yapma ve drama etkinlikleriyle yabancılara Türkçe öğretiminde motivasyonun sağlanması. Ege Eğitim Dergisi. 9(2). 109-124.
DEMİREL, Ö. (2011). Eğitimde program geliştirme. Ankara: PegemA Yayıncılık.
BÜYÜKÖZTÜRK, Ş., KILIÇ ÇAKMAK, E., AKGÜN Ö. E., KARADENİZ Ş. ve DEMİREL F. (2012). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
CANDAŞ KARABABA, Z. C. (2009). Yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi ve karşılaşılan sorunlar. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 42(2). 265-277
COLEMAN, R. & GOLDENBARG, C. (2010). What does research say about effective practices for English language learners? Introduction and part II: Academic language proficiency. Kappa Delta Pi Record, 46(2), 60-65.
ÇELİKÖZ, N. (2004). Yeni program geliştirme anlayışına dayalı olarak geliştirilen bir program tasarımının öğrenci başarısına etkisi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(1). 99-113.
ÇEVİK, H. (2006). Çocuklara yabancı dil öğretiminde drama tekniğinin kullanımı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Adana.
DOĞAN, Y. (2009). Konuşma becerisinin geliştirilmesine yönelik etkinlik önerileri. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 7(1). 185-204.
ERDEM, İ. ve BAŞARAN, M. (2010). Mezun oldukları bölümlerin öğretmenlerin dil bilgisi öğretimine ilişkin görüşleri üzerindeki etkisi. Türklük Bilimi Araştırmaları. 27. 321-339.
ERGENÇ, İ. (2002). Konuşma dili ve Türkçenin söyleyiş sözlüğü. İstanbul: Multilingual Yabancı Dil Yayınları.
1198
Esin YAĞMUR ŞAHİN-Adem İŞCAN-Fatih KANA-Ömer KOÇER
GÖÇER, A. (2009). Türkiye’de Türkçeyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin uygulamalarına yönelik nitel bir araştırma. Dil Dergisi. 145. 28-47.
GÖĞÜŞ, B. (1978). Orta dereceli okullarımızda Türkçe ve yazın eğitimi. Ankara: Kadıoğlu Matbaası.
GÜREL, E. ve TAT, M. (2012). Bir iletişim edimi olarak dinleme ve Türkçede bulunan dinleme temalı atasözleri ile deyimler üzerine bir içerik analizi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. 5(23). 276-297.
TÜM, G. (2010). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde drama tekniğinin rolü. Turkish Studies. 5(3). 1898-1920.
SALLABAŞ, M. E. (2012). Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin konuşma kaygılarının değerlendirilmesi. Turkish Studies. 7(3), 2199-2218.
YILDIZ, Ü. (2004). Evaluation of the Turkish language teaching program for foreigners at Minsk state linguistic university in Belarus: A case study. Unpublished doctoral thesis. Middle East Technical University. Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com