You are here

SAİD HALİM PAŞA’NIN DÜŞÜNCE DÜNYASI VE İKTİSADİ MESELELERE BAKIŞI

SAİD HALİM PAŞA’S THOUGHT STRUCTURE AND VIEW OF ECONOMIC ISSUES

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
When dealing with a thinker, the approach of different disciplines of social sciences is usually in terms of their own discipline. Although we accept to some extent that this method allows the new reading forms to be found in the inferences, the thinking is certainly not clearer. A researcher who looks at a thinker from a discipline is often unable to ascertain the whole of the thinker and limits his research to those that concern his own discipline and is in an approach that we can call academic pragmatism. In other words, thought is not reproduced, it is consumed for discipline. In this study, it was tried to be taken into consideration in Said Halim Pasha's own thought without falling into this methodological flaw. His view of economic issues that did not occupy an important place in his thought was tried to be put in one place. Moreover, since it is an important representative of Islamic thought, it is also intended to show the approach of this intellectual current to economic issues.
Abstract (Original Language): 
Farklı sosyal bilim disiplinlerinin bir düşünüre yaklaşımı genellikle kendi disiplinleri açısından olmaktadır. Bu yöntemin yeni okuma biçimlerine imkân vererek çıkarımlarda bulunulmasını sağladığını belli ölçüde kabul etsek de kesinlikle o düşünürü daha anlaşılır kılmış olmamaktadır. Bir disiplinden hareketle bir düşünüre bakan araştırmacı, çoğu zaman düşüncenin bütününe vâkıf olamamakta, araştırmasını kendi disiplinini ilgilendiren kısımlarla sınırlandırmakta, akademik pragmatizm diyebileceğimiz bir yaklaşım içerisinde bulunmaktadır. Diğer bir deyişle düşünce yeniden üretilmemekte, disiplin için tüketilmektedir. Bu çalışmada, belirtilen bu metodolojik hataya düşmeden Said Halim Paşa’nın düşüncesi kendi bütünlüğü içerisinde ele alınmaya çalışılmıştır. Düşünce dünyası içerisinde önemli bir yer tutmayan iktisadî meselelere bakışı bir yere oturtulmaya çalışılmıştır. Bununla beraber İslâmcılık düşüncesinin önemli bir temsilcisi olması dolayısıyla bu fikrî akımın iktisadî konulara yaklaşımını da göstermek amaçlanmıştır.
11
23

REFERENCES

References: 

Akın, M. H. (2011). Said Halim Paşa Düşüncesinde Yerlilik Meselesi, TYB Akademi, 3, 141-149.
Bostan, M. H. (1992). Bir İslâmcı Düşünür Said Halim Paşa, İrfan Yayınevi, İstanbul.
Bostan, M. H. (2011). Sadrazam Said Halim Paşa, TYB Akademi, 3, 11-26.
Bostan, M. H. (2008). Said Halim Paşa, TDV İslâm Ansiklopedisi, C.35, 557-560.
Bülbül, K. (2011). Said Halim Paşa’yı Yüzyıl Sonra Yeniden Okumak, TYB Akademi, 3, 125-140.
Düzdağ, M. E. (2006). Said Halim Paşa Hayatı ve Eserleri, Buhranlarımız ve Son Eserleri, İz Yayıncılık, İstanbul.
Said Halim Paşa, (2006). Buhranlarımız ve Son Eserleri, haz. Ertuğrul Düzdağ, İz Yayıncılık, 5. Baskı, İstanbul.
Şeyhun, A. (2010). Said Halim Paşa, Everest Yayınları, İstanbul.
Yıldız, M. C. (2011). Said Halim Paşa’da Üç Tarz-ı Siyaset: Batılılaşma, İslâmcılık ve Milliyetçilik, TYB Akademi, 3, 45-65.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com