You are here

İZMİR-ÖDEMİŞ YÖRESİNDEKİ ARSENOPİRİTLERLE İLİŞKİLİ ALTIN OLUŞUMLARININ MADEN JEOLOJİSİ

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (Original Language): 
Bu çalışma izmir-Ödemiş bölgesinin kuzeydoğusunda yer alan Elmacıgediği, Zeytinlik, Yılanlıkale ve Kemer yörelerinde yüzeyleyen damar görünümlü altın içeren arsenopirit oluşumlarının ve onların yakın civarlarında izlenen mikaşist, amfibol şist ve amfibolitlerin mineralojik, petrografik ve jeokimyasal olarak incelemelerini kapsamaktadır. Bölgede incelemeye konu olan tüm alanlar Menderes Masifi'nin Ödemiş asmasifinde yer almakta olup, bu asmasifte esas olarak şistler, gnayslar ve amfibolitlerden oluşan birimler yüzeylemektedir. Bu birimler orta dere¬cede metamorfizma geçirmişlerdir. Çalışma alanında genellikle biyotit ve/veya muskovitçe zengin, yer yer granat da içeren mikaşistler, granat-biyotit amfibolitler ve amfibol şistler yüzeylemektedir. Uzunlukları birkaç yüz metre¬den fazla ve kalınlıkları birkaç on metre civarında olan mercek biçimli amfibolitler, içinde bulundukları şistlerin yapraklanmalarına paralel olarak konumlanmışlardır. Sahadan seçilen 11 örnek üzerinde yapılan jeokimyasal incelemeler sonucu ana oksit-SiO2 diyagramlarında cevher, mikaşist ve amfibollü kayaçların farklı alanlara düştüğünü görülmektedir. Zeytinlik bölgesinden alınan 7 örnekte, eser elementlerden Au-Ag-Sb-Bi ve Se arasında çok yüksek pozitif korelasyon katsayılarının varlığı saptanmıştır. Cevher mikroskobisi çalışmaları sonucunda cevher minerallerinde sinjenetik ve post metamorfik olmak üzere iki ayrı evre saptanmıştır. Cevherleşmelerin, sedimantasyon sırasında önce havzaya gelen olasılıkla bazik magmatik kayaçlarla ilişkili bazı element artışları, daha sonrada asidik çözeltilerle ilişkili element zenginleşmelerine bağlı olarak geliştiği söylenebilir. Bölgenin metamorfizmaya uğraması sırasında ve/veya sonrasında cevherleşmelerin bir kez daha hareketlendikleri düşünülmektedir.
1-8

REFERENCES

References: 

Akıska, S. 2003. izmir-Ödemiş yöresindeki metamorfik kayaçlar içerisinde bulunan altınlı arsenopirit damarlarının jeolojisi, jeokimyası ve kökeni. Yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 101 s. (yayımlanmamış).
Andiç, T. 1992. Aydın-Denizli yöresi altın aramaları raporu. MTA Rapor No:9521. Ankara (yayım¬lanmamış).
Aydal, D. 2000. Altın ve jeolojisi, 82 s., Ankara.
Çağatay, A. ve Eyüpoğlu, T. 1979. Batı Anadolu'daki antimonit-arsenopirit, zinober şeelit yatak ve zuhurlarının mineralojisi, kısa jeoloji inceleme¬leri ve elde edilen jenetik bulgular. JMO Dergisi Sayı:9 s. 51-62.
Dilek, S. ve Kayhan, F. 1987. Menderes Masifi Ödemiş ve Çine asmasifleri arsenopirit mineralizasyon-ları raporu. MTA Rapor No:8261. Ankara (yayımlanmamış).
Gonca, Ş. 1992. Uşak-Eşme, Manisa-Kula, Manisa ve Uşak yöresinde altın aramaları maden jeolojisi raporu. MTA Rapor No:9520, Ankara (yayım¬lanmamış).
Kayhan, F. 1991. Ödemiş Asmasifinde (Menderes Masifi) ve yöresindeki altın mineralizasyonu raporu. MTA Rapor No:9350. Ankara (yayım¬lanmamış).
Krauskopf, K., B., 1989, Inroduction to Geochemistry, McGraw-Hill International Editions, Earth and Planetary Sciences Series, p.617.
Kuhns, R. J. 1988. The Golden Giant deposit, Hemlo, Ontario: geologic, and geochemical relation ships between mineralization, alteration, meta morphism, magmatism and tectonism. PhD Thessis, Univ Minnesota 381 pp.
Önal, G., Yüce, A.E. ve Karahan, S. 1986. Türkiye'de altın madenciliği, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı yayını, 173 s.
Sawkins, F. J. 1990. Metal deposits in relation to plate tectonics (Second Edition); (çeviri : Ünlü, T. ve Sayılı, i.S., 366 s., 1999, Ankara).
Strachan, D. M. ve Moffett, R.
1985
. Geology of the Lupin gold deposit, N.W.T. Preprint 11 NW Min Assoc 91st Annu Conv, Spokane.
Sun, S.S. ve McDonough, W.F., 1989. Chemical and isotopic systematics of oceanic basalts: impli¬cations for mantle composition and processes. In: Saunders A.D. and Norry M.J. (eds.), Mag-matism in ocean basins. Geol. Soc. London. Spec. Pub. 42, pp.313-345.
Uzkut, i. 1977.
Büyü
k Menderes-Gediz arasındaki arsenopirit yataklarının oluşumu ve altın-kobalt açısından önemi. Doçentlik Tezi, E.Ü.M.B.F., 92 s (yayımlanmamış).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com