You are here

Yatılı İlköğretim Bölge Okullarının Etüt Saatlerinde ve Boş Zaman Etkinliklerinde Karşılaşılan Sorunlar (Elazığ İli Örneği)

The Problems Faced in Study Periods and in Leisure-Time Activities at Regional Boarding Primary Education Schools: A Case Study of Elazığ

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The purpose of this study is to present the problems faced at study periods and leisure-time activities at the Regional Boarding Primary Education Schools and propose solutions to these problems. The population of the study is the Regional Boarding Primary Education Schools (YİBOs) in Elazığ. As the data gathering instrument, a half-structured questionnaire has been administered to the teachers. Data gathered from meetings have been analyzed and interpreted using context analysis. The assembled finding, following the interpretation of the questionnaire items, indicates that these schools are physically inadequate, the study and hobby rooms are particularly unsatisfactory and these rooms need to be reconstructed. Problems regarding the shift system of the supervisor teachers also need to be resolved. It is apparent that the Regional Boarding Primary Education Schools are common in the country and their number varies from one district to another. The aim of this study is to aid the determination of and solutions to, the problems at Regional Boarding Primary Education Schools.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırmanın amacı; Yatılı İlköğretim Bölge Okullarının etüt saatlerinde ve boş zaman etkinliklerinde yaşanan sorunları ortaya koymak ve bu sorunlara çözüm önerileri sunmaktır. Araştırmanın evrenini Elazığ'daki Yatılı İlköğretim Bölge Okulları oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak öğretmenlere yarı yapılandırılmış görüşme anketi uygulanmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Anket maddelerinin yorumlanma aşamasından sonra elde edilen bulgular; bu okulların fiziksel açıdan yeterli olmadıklarını, özellikle etüt ve hobi odalarının yetersiz olduğunu, bu odaların yeniden yapılandırılması gerektiğini, Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında nöbet tutan öğretmenlerin nöbetle ilgili sorunlarının giderilmesi gerektiğini göstermektedir. Yatılı İlköğretim Bölge Okullarının ülke içinde yaygın olduğu, sayılarının bölgelere göre farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır. Bu araştırmanın amacı Yatılı İlköğretim Bölge Okullarının sorunlarının belirlenmesine ve sorunlarının çözümüne katkıda bulunmaktır.
39-46

REFERENCES

References: 

Acar, H. (2008). Samsun ili yatılı ilköğretim bölge okulu (YİBO) öğrencilerinin spor yapma alışkanlıkları ve şiddete uğrama durumlarının değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Samsun: On Dokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
Arı, A. (2002). Normal, taşımalı ve yatılı ilköğretim okullarının karşılaştırılması. Milli Eğitim Dergisi, (153-154). www.yaymi.meb.gov.tr/dergiler/153- 154/ari.html, 11/12/2010 tarihinde indirildi.
Bostan, F. (2005). Yatılı ilköğretim bölge okullarında toplam kalite yönetimi uygulamasının değerlendirilmesi, Tunceli-Elazığ illerinde araştırma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Çelenk, S. (2003). Okul başarısının ön koşulu, okul aile dayanışması. İlköğretim Online, 2 (2), 28-34.
Çolak, M. (2007). Yatılı olan ve yatılı olmayan öğrencilerin vücut kompozisyonlarının değerlendirilmesi. Erzincan Eğitim Fakültesi
Dergisi, 9 (2), 183-194.
Çolakoğlu, E. (2007). Kırsal kalkınma problemine bir çözüm arayışı olarak köy- kent projesi. ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (6), 187-202.
Dağlı, A. ve H. Gündüz. (2008). Yatılı ilköğretim bölge okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin tükenmişlik düzeyleri (Diyarbakır ili örneği). D.Ü.
Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 10, 12-35.
Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi / 2011 Cilt: 1, Sayı: 3
46
İbrahi
m Yaşar KAZU& Zehra AŞKIN
Damğa, S. (2007). YİBO ve taşımalı ilköğretim okullarında yeni ilköğretim programının uygulanabilirliğinin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale: Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Filiz, K. ve Özçalıkuşu, O. (2001). Hatay ili yatılı ilköğretim bölge okullarında okuyan öğrencilerin boş zaman alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 1 (3),
82-87.
Işıkoğlu, Y. E. (2007). Hakkâri ilinde bulunan yatılı ilköğretim bölge okullarının olanakları ve sorunları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
İnal, U. (2009). Adana il sınırları içerisindeki yatılı ilköğretim bölge okullarında bulunan öğretmen ve öğrencilerin okul yaşam kalitesi algılarının incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Kahraman, H. (2009). Yatılı ilköğretim bölge okulu (YİBO) ve normal okullara devam eden ergenlerde mizah duygusu ile benlik algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi, Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Konya: Selçuk Üniversitesi.
MEB. (2008). YİBO Yönetici kılavuz kitabı, yatılı ilköğretim bölge okulları yönetici kılavuz kitabı http://egitimmevzuat.com/.../yatili-llköğretim-bölge-okullari-yönetci-kilavuzu. 10/12/2010 tarihinde indirildi.
Özmen, F. ve Tonbul, T. (2010) . Yatılı ilköğretim bölge okulları (YİBO) sınıflarında disiplin sorunları ve baş etme yolları (Elazığ ili örneği). 9.
Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu,
Elazığ, 775-779.
Recepoğlu, E. (2009) . Taşımalı ilköğretim uygulaması ve karşılaşılan sorunlar: Kastamonu ili örneği.
Kastamonu Eğitim Dergisi, 17 (2), 427-444.
Şenol, D. ve Yıldız, S. (2009). Yatılı ilköğretim bölge okullarında öğrenci-öğretmen ve aile etkileşimi-Diyarbakır-Erzurum örneği. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18 (1), 359-376.
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com