You are here

SUÇ VERİ TABANININ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ İLE TAHMİNİ: BURSA ÖRNEĞİ

Estimating of Crime Database with Logistic Regression Analysis: Bursa Case

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
In this study, a logistic regression model is tried to be estimated by using police crime database obtained from Bursa Police Headquarters. After the database covering the years between 1990-2002 is divided into 13 sub-offices, an evaluation of performance in offices and police head offices is carried out. Both the frequencies related to variables by using the whole database and the frequencies of variables belonging to each office after the database was divided into sun-offices were determined. Later, the frequencies obtained for the whole database and the ones for each office were written in their places in logistic regression model the parameters of which were estimated. Thus, the difference between the possibilities of committing a crime of individuals having certain characteristics in two groups is tried to be shown.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmada, Bursa Emniyet Müdürlüğünden alınan polis suç veri tabanı kullanılarak lojistik regresyon modeli tahmin edilmeye çalışılmaktadır. 1990-2002 yılları arasını kapsayan suç veri tabanı 13 alt büroya ayrıldıktan sonra büroların ve polis merkezlerinin performans değerlendirmeleri yapılmaktadır. Veri tabanın tümü kullanılarak değişkenlere ilişkin elde edilen frekanslar ile veri tabanı alt bürolara ayrıldıktan sonra her bir büroya ait değişkenlerin frekansları belirlenmiştir. Daha sonra veri tabanının tümü için elde edilen frekanslar ve her bir büro için elde edilen frekanslar, parametreleri tahmin edilen lojistik regresyon modelinde yerine yazılmıştır. Böylece iki grup arasında belirli özelliklere sahip bireylerin suç işleme olasılıklarının farklılığı ortaya konmaya çalışılmıştır.
31-50

REFERENCES

References: 

Agresti, Alan, (2002), Categorical Data Analysis, New Jersey: John Wiley and Sons Inc.
Akın, Fehamet, (2002a), Kategorik Data Analizi, Bursa: Ekin Kitabevi.
(2002b), Ekonometri, Bursa: Ekin Kitabevi.
Arabacı, Özer, (2002), Lojistik Regresyon Analizi ve Bir Uygulama Denemesi, Uludağ Üniversitesi Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa.
BURSA Emniyet Müdürlüğü, (2002), Bursa.
Gujarati, Damodar N.,(1999), Temel Ekonometri, Çev. Ümit Şenesen, Gülay. G. Şenesen, İstanbul:Literatür Yayıncılık.
Güriş, Selahattin ve Çağlayan, Ebru, (2000), Ekonometri, İstanbul: DER Yayınları.
Hosmer, David W. and Lemeshow, Stanley, (2000), Applied Logistic Regression, New York: John Wiley and Sons.
İşyar, Yüksel, (1994), Ekonometrik Modeller, Bursa: Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayını No:92.
Johnston, Jack and Dinardo, John, (1997), Econometric Methods, New York: McGraw-Hill Companies.
Özdamar, Kazım, (1999), Paket Programlarla İstatistiksel Veri Analizi-1, Eskişehir: Kaan Kitabevi.
Özmen, Şule, (1996), Doğrusal Olasılık, Logit, Probit Modelleri ve Bir Uygulama, İstanbul: Marmara Üniversitesi Yayınları.
19
Pindyck, Robert S. and Rubinfeld, Daniel L., (1981), Ecocometric Models and Economic Forecasts, New York: MacGraw-Hill Companies.
Power, Daniel A. and Xie, Yu, (2000), Statistical Methods for Cateorical Data Analysis, San Diego: Academic Press.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com