A STUDY ON THE FUNCTIONS OF THE TAG QUESTIONS IN PRESCHOOL PLAY GROUPS (4-6 YEARS OLD)
Journal Name:
- Turkish Studies
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
The study is aimed the comparison of tag question by quantity, quality and function. In this context the opinions about the subject of Robin Lakoff and Janet Holmes who are pioneers of gender studies are compared. And the opinions that the tag question is a characteristics of women language/women subculture or a echo of powerless in socio-economics situation are discussed. The situation of Lakoff who is called women language and other writers who called the same language as powerless language are studied.
In the application dimension of this study the use and functions of tag questions in children of 4-6 years old are evaluated. Thus two groups, girls and boys, are compared if there were any gender differences in use of tag questions. In addition, what kind of tag questions are preferred by girls and boys is studied. Within this context, the gender differences are observed in use of modal, softening and facilitative tags. In general, girls use more tag questions than boys, but boys use modal tags more frequently than girls. The study showed also that the girls use the facilitative tags more frequently than boys. The contexts in which the children use more frequently tag questions are studied and discussed if there is any relation between the use of tag question and the conflict context.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Araştırma kız ve erkek çocuklarda eklenti soruların nitelik, nicelik ve işlev açısından karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Bu bağlamda toplumdilbilimde cinsiyet kökenli çalışmaların öncüleri olan Robin Lakoff ve Janet Holmes'un konu ile ilgili görüşleri karşılaştırılmaktadır. Eklenti soruların kadın dilinin, dolayısıyla kadın alt kültürünün, genel bir özelliği olduğu yönündeki görüşler ile eklenti soruların sosyoekonomik zayıflığın bir yansıması olduğu yönündeki görüşler tartışılmaktadır. Lakoff tarafından yapılan "kadın dili" (woman language) nitelemesinin daha sonraki yazarlar tarafından "zayıf dil" (powerless language) şeklinde değiştirilmesinin nedenleri üzerinde durulmuştur.
Araştırmanın uygulama boyutunda ise 4-6 yaş grubu çocuklarda eklenti soruların kullanımını ve işlevleri değerlendirilmektedir. Eklenti soru kullanımı ile toplumdilbilimsel faktörler (yaş, cinsiyet vb.) arasında bir ilişki bulunup bulunmadığı ele alınmıştır. Bu bağlamda iki grup (kız ve erkek) karşılaştırılarak cinsiyete bağlı farklılıkların bulunup bulunmadığı araştırılmaktadır. Araştırmanın veritabanında yer alan eklenti sorular Holmes tarafından yapılan sınıflandırma dikkate alınarak değerlendirilerek, kız ve erkek çocukların hangi tür eklenti soruları tercih ettikleri bu sınıflandırmaya göre araştırılmaktadır. Bu bağlamda kipsel, yumuşatıcı, kolaylaştırıcı eklentilerin daha çok hangi cinsiyet tarafından kullanıldığı üzerinde gözlenmektedir. Genel olarak kızların erkeklerden daha fazla eklenti soru kullandıkları ancak erkeklerin ise kızlardan daha çok kipsel/onay eklenti kullandıkları görülmüştür. İletişimi kolaylaştırıcı eklenti soruların daha çok kızlar tarafından, kullanıldığı tespit edilmiştir. Araştırmada eklenti soruları çocuklar tarafından hangi bağlamlarda daha sık kullanıldığı irdelenmiş, anlaşmazlık anları ile eklenti soru kullanımı arasında bir ilişki olup olmadığı tartışılmaktadır.
FULL TEXT (PDF):
- 3
2409-2422