You are here

TÜRKÇE ÖĞRENİMİ İÇİN WEB TABANLI ZEKİ ÖĞRETİM SİSTEMİ (TÜRKZÖS) VE DEĞERLENDİRMESİ

WEB BASED INTELLIGENT TUTORING SYSTEM FOR TURKISH LEARNING (TÜRKZÖS) AND EVALUATION

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.4878
Abstract (2. Language): 
E-learning is a learning model which is the product of developments in information technologies. This model provides advantages in order to enriche the learning contents with audio-visual items and to deliver this contents to the people at any time and any place on time. In language trainning, particularly in English, the e-learning models are mostly used. This model is crucial in language learning and teaching area. With this awareness of the e-learning system in language learning and teaching area, a special e-learning system has been developed for the Turkish Language teaching named as TÜRKZÖS. In this article, the contributions of the develepod e-learning system has been introduced and explained with the opinions of the Turkish teachers and teacher candidates about the system. The purpose of the developing the TÜRKZÖS is to give assistance for the Turkish language learners and teachers by providing opportunities of information technologies. The system has been designed to serve through the Internet and it provides the opportunity to use enriched elements such as web, speech synthesis-recognition systems, animation, image and shape. The system supported by enriched elements is aimed to improve the basic skills such as reading, speaking, writing and listening in Turkish training. An another feature of TÜRKZÖS, is an intelligent tutoring system developed by using artificial intelligence tecniques.The features which makes the system intelligent are the followings: (i).It can introduce the loaded domain content adaptable to the student’s knowledge level and personal capability, (ii). It can lead and give intelligent assistance and suitable guidance to the student.TÜRKZÖS consists of eight compenents. Three of them are the standart compenents in Intelligent Tutoring Systems. The other compenents are the speech synthesis and the speech recognition which give the opportunity to arrange the activities to improve the reading and speaking skills and can be exercised by the students. Computer Adaptive Tests and student tracking compenents are the original models which have been developed with using the Artificial Intelligence techniquies. These compenents determine the level of knowledge and competencies, suggest suitable contents and gives assistance and guidence. Contents Management System provides assistance in preparation and managing the course syllabus. This component has got a flexible and convenient structure. By this way it can be possible to prepare and manage the course syllabus in Turkish teaching both as native and second language. In order to test the system some course contents have been prepared. This contents have been selected units and subjects suitable to the primary school 5- 6. Turkish classes. This contents have been used in introducing the system and getting their feedbacks of the Turkish teachers and canditaes teachers. The system can be reached on internet address http://turkzos.com.
Abstract (Original Language): 
E-öğrenme, bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin ürünü olan bir öğrenme modelidir. Bu model, öğrenme içeriklerinin görsel-işitsel öğelerle zenginleştirilebilmesi ve bu içeriklerin istenildiği zaman, istenildiği yerden düşük maliyetle, hızlıca kişilere ulaştırılabilmesi gibi avantajlar sağlar. Başta İngilizce olmak üzere birçok dilin eğitiminde e-öğrenme modelinden yararlanılmaktadır. Bu modelin dil öğrenme ve öğretme alanındaki öneminin bilinciyle Türkçe dil eğitimi için bir e-öğrenme sistemi geliştirilmiştir. Geliştirdiğimiz bu sistem TÜRKZÖS olarak adlandırılmıştır. Bu makalede, geliştirdiğimiz e-öğrenme sistemi tanıtılmakta, dil öğrenimine katkıları Türkçe dersi veren öğretmen ve öğretmen adaylarının görüşleri doğrultusunda açıklanmaktadır. TÜRKZÖS’ü geliştirme amacımız; bilişim teknolojilerinin imkânlarını sunarak Türkçe öğrenen ve öğretenlere destek sağlamaktır.Sistem, genel ağ (Internet) üzerinden hizmet verecek biçimde geliştirilmiş olup; web, ses sentezleme-tanıma sistemleri, animasyon, resim, şekil gibi zenginleştirilmiş öğelerin kullanılmasına imkân sağlar. Zenginleştirilmiş öğelerle desteklenen sistemin, Türkçe dil eğitiminde okuma, konuşma, yazma, dinleme temel becerilerin geliştirilmesine katkıda bulunması hedeflenmektedir. TÜRKZÖS’ün bir diğer özelliği de; yapay zekâ teknikleri ile geliştirilen bir zeki öğretim sistemi (ZÖS) olmasıdır. Sistemi zeki kılan özellikler şu şekilde sıralanabilir; (i).sisteme yüklenen alan bilgisi içeriğini öğrencinin bilgi seviyesine ve bireysel yeterliliklerine göre uyarlanabilir biçimde sunabilmesi, (ii).öğrencinin ihtiyacına uygun zeki yardım, rehberlik ve yönlendirmeler yapabilmesidir. TÜRKZÖS sekiz bileşenden meydana gelmektedir; Bunlardan üçü Zeki Öğretim Sistemleri içinde yer alan standart bileşenlerdir. Diğer bileşenlerden ses sentezleme ve sesli ifade tanıma bileşenleri okuma ve konuşma becerilerinin geliştirilmesine yönelik etkinliklerin düzenlenmesi ve bunların öğrenciler tarafından uygulanabilmesini sağlar. Bilgisayar uyarlamalı test ve öğrenci izleme bileşenleri Yapay Zekâ teknikleri ile geliştirilen özgün modellerdir. Bu bileşenler, öğrencinin bilgi seviyesi ve yeterliliklerini belirleyip, ona uygun içerik, yardım ve yönlendirmeler sunar. İçerik yönetim sistemi bileşeni ise öğrenciye sunulacak ders içeriklerinin hazırlanması ve yönetilmesini sağlar. Bu bileşenin esnek ve kullanışlı bir yapısı vardır. Bu sayede, hem anadil, hem de ikinci dil olarak Türkçe eğitimine yönelik ders içeriklerinin oluşturulabilmesi ve yönetilebilmesi mümkündür. Sistemi bu yönüyle test edebilmek üzere öncelikle Türkçe anadil eğitimine yönelik bazı ders içerikleri oluşturulmuştur. Bu içerikler, İlkokul 5 ve 6. Sınıf Türkçe ders müfredatına uygun ünite ve konulardan seçilmiştir. Türkçe dersi veren öğretmen ve öğretmen adaylarına sistemi tanıtıp görüşlerinin alınmasında bu içeriklerden de yararlanılmıştır. Sisteme genel ağ üzerinden http://turkzos.com/ adresinden erişilebilmektedir.
65
87

REFERENCES

References: 

AKBIYIK, C.; KARADÜZ A. ve SEFEROĞLU S.(2013). Öğrencilerin Internet Ortamında Kullandıkları Yazılı sohbet Dili Üzerine Bir Araştırma. bilig 64, 1-22.
AKKOYUNLU, B. ve SOYLU, M.(2011).Sosyal İletişim Ağları ve Dilin Yanlış Kullanımı Üzerine Nitel Bir Çalışma. İlköğretim-Online, 10(2), 441-453,(http://ilkogretim-online.org.tr) (Erişim Tarihi: 5.1.2013).
AKSÜT, M., BATUR, Z. ve AVŞAR, B. (2006). Sanalca, Sanal Odalarda (İnternet) İletişim ve Türkçe, Akademik Bilişim Konferansı 9-11 Şubat, Denizli.
CARR, B. ve GOLDSTEIN, I. P.(1977) . Overlays :A theory of modelling for computer – aided instructions, AI Memo 406, 1-23.Massachusetts Institute of Technology.
ÇAKIR, H. ve TOPÇU, H. (2005). Bir İletişim Dili Olarak İnternet. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19 (2), 71-96.
FATİH Projesi. (2012).“Fatih Projesi hakkında”( http://fatihprojesi.meb.gov.tr/tr/icerikincele.php?id=6) (Erişim Tarihi: 5.1.2013).
GALVEZ, J., GUZMAN E., CONEJO R., MILLAN E.(2009). Student Knowledge Diagnosis Using Item Response Theory and Constraint-Based Modeling, Proceedings of The 14th International Conference on Artificial Intelligence in Education (AIED 2009), vol. 200, pp. 291-298, Brighton (England), July 2009.
KABADAYI, O. (2006). Ağ Ortamındaki Türkçeye Genel Bir BakışTürk Dili ve Edebiyat Dergisi 652, 298-314.
KAHRAMAN, H. T. (2009). Web-Tabanlı Uyarlanır Zeki Öğretim Sistem Tasarımı Ve Uygulaması,(Doktora Tezi), Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Türkçe Öğrenimi İçin Web Tabanlı Zeki Öğretim Sistemi (Türkzös) ve Değerlendirmesi 87
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 8/8 Summer 2013
KARACI, A. ve ARICI, N. (2012A) Determining Students' Level of Page Viewing in Intelligent Tutorial Systems with Artificial Neural Network, Neural Computing and Applications (DOI 10.1007/s00521-012-1284-8.) (http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00521-012-1284-8#page-1)(Erişim Tarihi: 5.1.2013).
KARACI, A. ve ARICI, N. (2012B). Zeki Öğretim Sistemleri için Bilgisayar Uyarlamalı Test Modülünün Geliştirilmesi, Politeknik Dergisi, 15(3), 127-134. (http://www.politeknik.gazi.edu.tr/index.php/PLT/article/view/488) (Erişim Tarihi: 5.1.2013).
KÖREZ, A. (2009). Durum Tabanlı Öğrenci Modeli İle Zeki Öğretim Sistemi (ZÖS) Tasarımı, (Yüksek Lisans Tezi), Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
MESTÇİ, A. (2007). Türkiye’de Internet Raporu, XII. Türkiye’de Internet Konferansı 8-10 Kasım 175-183.
ÖZEZEN, M. Y. (2010). Türkçenin Ağ Ortamındaki Yazımı ve Bunun Ses Bilimsel Yapıyla Bağlantıları, bilig53: 233-256.
TATTERSAL, A. (2003). The Internet and French Language,Theory and Practice in Language Studies, 3(4):564-571, Apr 2013 doi:10.4304/tpls.3.4.564-571.
TEMUR, T. ve VURUŞ, N. (2009). Internet (Genel Ağ) Ortamında Türkçenin Kullanımına İlişkin Bir Çözümleme. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 12 (22), 232-244.
YAMAN, H. ve ERDOĞAN Y. (2007). İnternet Kullanımının Türkçeye Etkileri: Nitel Bir Araştırma,Journal of Language and Linguistic Studies 3(2), 237-249.
YILDIRIM, A. ve ŞİMŞEK, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. (7. Baskı). Ankara: Seçkin Yay.
YÜCER, S. (2011). İnternet Yoluyla Türkçe Öğretimi ve Sorunları. Gazi Üniversitesi Türkçe Araştırmaları Akademik Öğrenci Dergisi 1(1), 132-143.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com