You are here

TÜRKİYE SİLVİKÜLTÜRÜNDE AÖAÇ ISLAHI

Journal Name:

Publication Year:

Author Name
Abstract (Original Language): 
Ağaç ıslahı, gerek hacim ve gerekse kalite artımı yüksek generasyon lar yetiştirmede, silvikültürün en önemli dayanaklarından biridir. Bu iti barla ağaç ıslahı çalışmaları, yetiştirme çalışmaları ile iyi bir şekild kombine edilmelidir. Bu suretledir ki, silvikültürcünün ağaç ıslahının getirdiklerini orman yetiştirme çalışmalarında büyük ölçüde kullanma olanakları ortaya çıkacaktır. Ancak Türkye Silvikültüründe tabiî ve suni gençleştirme çalışmaları gelişim içinde olmasına rağmen, ağaç ıslahı imkânlarının kullanılmasında oldukça geç kalınmıştır. Türkiye ormanları henüz tabiî bünye ve kuruluşlarını, dolayısıyla ağaç türleri doğal varyasyonlarını aynen muhafaza etmektedirler. Bununla beraber gittikçe gelişen suni gençleştirme çalışmalarıyla (1973 yılı sonu itibariyle 332 386 hektar)2 zamanla bu tabiî bünye ve kuruluşla doğal varyasyonlar bozulacaktır. Bu itibarla birçok memleketlerin kaçırdığı bu olanaklar, Türkiye'de kaybolmadan bu bakir orman rezervlerini ağaç ıslahmdaki çalışmalarda kullanmak büyük bir kazanç olacaktır. B kazancı artıran diğer bir husus da, Türkiye'de ormn ağacı türlerinin d ğal varyasyonlarının zenginliğidir. Sarıçam ve Muzun, birbirinden pe uzak sayılmayacak mesafelerde yetiştiği Türkiye'de, çok farklı ana ik lim tipleri yanında, tali ve geçit iklimleri tiplerinin de çok sayıda olu şu, ormanların 0 - 2800 m yükseklikler arasında dağılım göstermesi, b kadar zengin tür ve doğal varyasyonun teşekkülünde en büyük amil ol muştur.
70-78

REFERENCES

References: 

1.Atay, î. 1959 : Karaçam (Pinus nigra var. Pallasiana) tohumu üzerine
araştırmalar (Research on the seeds of Black Pine). - Özeti Orman Fakültesi Dergisi, Seri A, Cilt IX, Sayı -1
2.Boydak, M. 1975 : Eskişehir - Çatacık mıntıkası ormanlarında Sarıçam
(Pinus silvestris L.) m tohum verimi üzerine araştırmalar (Research on the seed crop of Scots pine (Pinus silvestris L.) in Eskişehir - Çatacık Forest region). -Özeti Orman Fakültesi Dergisi, Seri A, Cilt XXV, Sayı 1.
8.Odabaşı, T. 1967 : Lübnan Sediri (Cedrus libani Loud) in kozalak ve tohumu üzerine araştırmalar (Les Resultats de Recher-hes sur les Graines et le Cones Chez le CĞdre du Diban (Cedrus libani Loud.). - özeti Orman Fakültesi Dergisi, Seri A, Cilt XVII, Sayı 2.
4. Saatçioğlu, F. 1967 : Results of the 25 Years Provenance Experiment established
by using 16 Scots Pine of European and 1 of Native Provenances in Turkey. - Silvae Genetica 16, Heft 5 - 6, 149 -192.
5.Şefik, Y. : Kızılçam (Pinus brutia Ten.) kozalak ve tohumu üzerine
araştırmalar (Studies on the cone and seed of Pinus Brutia Ten.). - Orman Genel Müdürlüğü Yayınlarından, Sıra No. 420/41. İstanbul.
6.Şimşek, Y. 1974 : Orijin denemlerinin Metedolojisi ve Problemleri. - 1 - 2
Nisan 1974 tarihli Antalya Ağaç Yetiştirme ve ıslahı seminerinde verilen tebliğ (yayınlanmamıştır).
7.Turan, H. 1974 : Türkiye'de orman ağaçları ıslah çalışmalarının bu günkü durumu. - 1 - 2 Nisan 1974 tarihli AntalyaAğaç yetiştirme ve ıslahı seminerinde verilen tebliğ (yayınlanmamıştır.
:
Doğu Ladini (Picea orientalis Lk. Carr.) kozalak ve tohumu üzerine araştırmalar (Studies on the cone and seed of Oriental Spruce (Picea orientalis Lk. Carr.) -Orman Genel Müdürlüğü Yayınlarından, Sıra No. 417/ 40, istanbul.
».
Ürgenç, S. 1967 : Türkiye'de Çam türlerinde tohum tedarikine esas teşkil
eden problemlere ait araştırmalar(Studies on the problems of seed supply of Pine Species (P. silvestris L., P. nigra var. caramanica., P. brutia Ten., P. pinea L.) m Turkey). - Orman Genel Müdürlüğü Yayınlarından Sıra No. 468/44. istanbul.
10.Ürgenç, S. 1972. : Hızlı Gelişen bazı ekzotik (yabancı) iğneyapraklı ağaç
türlerinin Türkiye'ye ithali ve yetiştirilmesi imkânlan üzerine araştırmalar
(Studies on the Possibilities of Introduction and Planting of some fast Growing Exotic Coniferous species on Turkey) Orman Fakültesi Yayınlarından, Yayın No. 1750/188, İstanbul.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com