You are here

SIĞLA AĞACININ (Liquidambar orientalis Mill.) ÖNEMİ VE SİLVİKÜLTÜRE!. ÖZELLİKLERİ

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Türkiye'nin monopol ağaç türlerinden olan ve belli bir yörede oldukça dar bir sahada yayılış gösteren Sığla ağacının önemi, Türkiye'deki yayılışı, özellikleri - toprak ve iklim yönünden istekleri, tohum özellikleri, tabiî ve sun'i gençleştirme imkânları ile koruma ve bakım tedbirleri bu makalede ortaya konmaya çalışılmıştır. Türkiye'de orman alanının yetersizliği özellikle yurt sathına dağılışının dengeli olmayışı ve düşük verimli (çoğunluğu degrade orman) olması gibi ormanlarımız aleyhine olan faktörlere karşın, orman teşkil eden ağaç ve ağaççıkların tür zenginliği lehte olan önemli bir faktördür. Gerçekten, Türkiye'de çeşitli coğrafi bölgelerin herbirinin haiz olduğu klimatik, edafik şartlar her bölgede farklı ağaç türlerinin yayılış göstermesine sebep olmuştur. Diğer bir ifade ile Türkiye floristik açıdan zengin bir ülkedir. Bilindiği üzere kuzey enlem derecelerinde (İskandinav memleketleri ve Sibirya'da) iklimin ve toprak şartlarının monotonluğu, oralardaki ormanların çok az sayıda türle (Sarıçam, Ladin, Huş gibi) temsil edilmelerine neden olmuştur.
15-21

REFERENCES

References: 

ATAY, 1. 1982. Doğal Gençleştrme Yöntemüeri 1 (Doğal Gençleştirmenin Başarısını Etkileyen Önemli Hususlar). I.Ü. Orman Fakültesi Yayınlarından Yayın No. 306.
BONNER, F.T. 1975. Liquidamber Styraciflua L. Seeds of woody plants in the United States Handbook No. 450. U.S. Dep. of Agriculture, Forest Service.
BOZKURT, Y. -
GÖKER, Y. 1981. Orman Ürünlerinden Faydalanma. Î.Ü. Orman Fakültesi Yayınlarından Yayın No. 297.
HUŞ, S. 19lf9. Sığla Ağacının (Liquidambar Orientalis Mili) Ormancılık Bakımından önemli ve Sığla Yağının Kimyasal Araştırılması. Orman Genel Müdürlüğü Yayınlarından Sayı : 83.
KAYACIK, H. 1977. Orman ve Park Ağaçlarının Özel Sistematiği II. Cilt Agiosper-mae. Î.Ü. Orman Fakültesi Yayınlarından No. 2^7.
SAATÇIOĞLU, F. 1976. Silvikültürün Biyolojik Esasları ve Prensipleri. Î.Ü. Orman Fakültesi Yayınlarından, Yaıjın No. 222.
SAATÇIOĞLU, F. 1971. Orman Ağacı Tohumları. Î.Ü. Orman Fakültesi Yayınlarından Yayın No. 173.
TOPÇUOĞLU, A. 1968. S ğUı Ormanlarının Islahı, Bakımı, Sığla Yağı istihsali ve Kıymetlendirilmesi. Orman Genel Müdürlüğü, Teknik Haberler Bülteni Sayı 28.
U.S.
FOREST SERVICE, 1965. Silvies of Forest trees of the United States. Agriculture Handbook No. 271.
YALTIRIK, F. 1981. Dcndroloji-I
Orman
ve Parklarındaki Bazı Yapraklı Ağaç ve Ağaççıkların Kışın Tanınması. I.Ü. Orman Fakültesi Yayınlarından Yayın No. £99.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com