Buradasınız

ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞI

ORGANIZATIONAL CITIZENSHIP BEHAVIOR OF TEACHERS

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
The purpose of this study is to determine how much the teachers behave according to organizational citizenship process in their schools. Organizational citizenship behavior is about sportmanship and alturizm, it is not a formal compulsative process. To define a behavior as an organizational citizenship one, it must not to be gifted or punished directly or indirectly in an organization. These kind of behaviors represent the activities that develop the functions of organizations as a wholeperson. In Republic of Turkey, it is a traditional and historical reality that teachers, principles and other staff in a school environment have experienced the organizational citizenship behavior by working days and nights. Organizational citizenship behavior consists of preventing the organization from distructive behaviors, improving the skills and capacities, structuring an effective and common network among the staff. All of the staff need to contribute to this process. In that sense, organizational citizenship behavior is related to general performance of an organization. The samples of the research are 719 teachers who work in different educational levels in Istanbul in 2002-2003. In the research, reliability value is counted as Croanbach Alpha=0,9593. Five sub-dimensions are resulted from the factorial analysis. In the analysis of the datum, while getting the information of teachers about organizational citizenship behavior, the average was given and "t" value. If the opinions between and in the groups have differences, Tukey HSD and LSD tests have been given to find out the resources of the differences. In the end, all of the datum is expressed and discussed in the tables.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırma, öğretmenlerin okullarında örgütsel vatandaşlık davranışlarını ne ölçüde gerçekleştirdiğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Örgütsel vatandaşlık davranışı, gönüllüğü ve yardım etmeyi içeren rollerden oluşmaktadır; formal bir iş gerekliliği değildir. Örgütsel vatandaşlık davranışı olarak nitelendirilebilecek bir davranışın örgütün ödül sistemince doğrudan ve biçimsel olarak ödüllendirilmeyen veya cezalandırılmayan bir davranış olması gerekmektedir. Bu tür davranışlar, bireyin bir bütün olarak örgütün işleyişini geliştiren faaliyetlerini temsil eder. Türkiye Cumhuriyeti tarihi eğitim örgütlerinde, okullarında kendisi için birşey beklemeden, gecesini gündüzüne katan, insanı en yüce değer olarak gören binlerce öğretmeni, yöneticisi ve çalışanı ile başlangıcından bu güne her öğretim yılında örgütsel vatandaşlık davranışının pekçok boyutunu sürekli yaşatmıştır. Örgütsel vatandaşlık davranışı, örgütü yıkıcı ve istenmeyen davranışlardan koruma, önerileri kabul etme, yetenek ve beceri geliştirme, etkin ve yaygın bir iletişim ağı kurma gibi konuları içerir. Bu davranışlar tüm örgüt üyelerinin katılımını gerektirir. Bu anlamda örgütsel vatandaşlık davranışı, kurumun genel performansı ile büyük ölçüde bağlantılıdır Araştırmanın örneklemini, 2002-2003 eğitim ve öğretim yılında İstanbul İlindeki çeşitli okul kademelerinde görev yapmakta olan 719 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada, pilot çalışma sonrası güvenilirlik katsayısı olarak Croanbach Alpha = 0,9593 sayısı elde edilmiştir. Faktör analizi sonucu anketin beş alt boyutu olduğu görülmektedir. Verilerin analizi, öğretmenlerin okullarında örgütsel vatandaşlık davranışlarını ne ölçüde gerçekleştirdiğini belirlemeyi ilişkin algılarını yansıtan genel düşünceleri; aritmetik ortalama ve t testi; grupların görüşleri arasında farklılıkların belirlenmesine yönelik olarak ise tek yönlü varyans analizi (Anova ve Tukey HSD) uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Anlamlılık düzeyi olarak .05 düzeyi kabul edilmiştir. İstatistiksel işlemlerden sonra elde edilen bulgular araştırmanın amaçları doğrultusunda tablolaştırılarak sırayla açıklanmış ve yorumlanmıştır.
39
54

REFERENCES

References: 

Burns, B. Mary ve Rosann Webb Collins. "Organizational Citizenship Behavior in the IS Context: A Research Agenda," http://hsb.baylor.edu/ramsower/acis/papers/burns.htm. (Erişim tarihi: Haziran 2002).
Çınar, Füsun. (2001). "Organizasyonel Davranış Alanında Yeni Bir Yaklaşım:Organizasyonel Vatandaşlık Kavramı," İş,Güç - Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 3 : 1, http://www.isguc.org (Erişim tarihi: Haziran 2002).
Karasar, N.(1994), Bilimsel Araştırma Yöntemi, 6. Basım,
Katz, D.M., Kahn, R.L.
(1966
, 1978). The Social Psychology of Organizations. New York:Wiley.
Organ, D.W., Konovsky, M. (1989) "Cognitive versus Affective Determinants of Organizational Citizenship Behavior," Journal of Applied Psychology, Vol. 74, No. 1, 157-164.
Organ, D.W. (1988). Organizational Citizenship Behavior: The Good Soldier Syndrome, Lexington, MA: Lexington Books. A Araştırma Eğitim Danışmanlık , Ankara.
Van Dyne, L. ve J.W. Graham, R.M. Dienesch. (1994), "Organizational Citizenship Behavior: Construct Redefinition, Measurement, and Validation," Academy of Management Journal, Vol. 37, No. 4, 785-802

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com