Buradasınız

ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN STAJ ÖNCESİ VE STAJ SONRASI MESLEKİ ENDİŞE DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Öğretmenliğe hazırlama programları son yıllarda oldukça eleştirilen konular arasında yer almaktadır. Bu konudaki en önemli eleştirilerden biri öğretmen adaylarının öğretmenliğe başlamadan önce yeteri kadar pratik deneyimlere sahip olmamalarına ilişkindir. Öğretmen adaylarının uygulama okullarındaki yaptıkları pratik, mesleki deneyimlerinin ilk basamağını oluşturma yönünden büyük değer taşımaktadır. Öğretmenlik uygulaması, öğretmen adaylarının fakülte yılları boyunca aldıkları alan bilgisi, öğretmenlik meslek bilgisi ve genel kültür derslerinin bir sentezi niteliğindedir. Bu üç boyutta kazanılan davranışların ilgili öğretmenlik alanlarıyla uygunluğunun belirlenmesinde öğretmenlik uygulaması odak noktasını oluşturmaktadır (Gömleksiz, 1991, s.46). Fakat öğretmen yetiştiren fakültelerde uygulama çalışmalarının yeteri ölçüde başarıya ulaştığım söylemek güçtür. Daha geniş bir deneyim, daha iyi bir öğretimi de beraberinde getirir. Yani öğretmen adayını başlangıç için daha iyi hazırlarsak başlangıçta çekilen birçok sıkıntıları halletmiş oluruz. Bununla birlikte bu fikir de tartışılmaktadır. Özellikle öğrenci eğitimi ile ilgili geleneksel deneyimlerin etkisi hakkında kuşkular mevcuttur. Örneğin; bazı araştırmacılar, stajın pozitif etkilerinden bahsederken, bazıları ise, öğretmen adaylarının staj deneyimleri sonunda öğrenciye ve genel olarak öğretime karşı negatif bir davranış göstermeye başladıklarını söylemektedirler. En azından sonuçlar bu tür deneyimlerin tüm öğretmen adayları için aynı yararı sağlamadığı, öğretmenliğe hazırlama programlarında bazı değişikliklere gerek olduğunu göstermektedir (Silvernail, Costello, 1983, s.32). Yapılan araştırmalarda genel olarak öğretmen adaylarının endişe ve ilgi odakları şu problemler çerçevesinde yer almaktadır: Öğretime verilen değer, disiplin sağlama, öğrencinin öğretmeni görüş açısı, konuya hâkimiyeti, yanlışları düzeltme ve malzeme noksanlığı gibi konularda toplanmaktadır, Pek çok araştırma, bu endişelerin başlangıç için olumsuz sonuçlar doğurduğunu ortaya çıkarmıştır (Silvernail, Costello, 1983, s.32- 33).
207
220

REFERENCES

References: 

Aydın, Betül ve Necla-Semai Tuzcuoğlu. "Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmen Tutumları Sosyal Beğeni ve Erkeksi-Kadınsı, Öz-Değerlendirmesi", Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi 1. Eğitim Bilimleri Kongresi, Cilt 1, 1994, Adana.
Bilen, Mürüvvet, "Eğitimde Verimliliğe Öğretmenin Kişilik Özelliklerinin Etkisi" (1992), H.Ü.Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:5.
Büyükkaragöz, Savaş, "Ortaöğretim Öğretmen Yetiştirme ve Eğitim Fakültesi", Çağdaş Eğitim Dergisi, s. 12, 1987.
Can, Gürhan, "Öğretmenlik Meslek Anlayışı Üzerine Bir Araştırma" (1987) Anadolu Üni. Eğitim Fakültesi Dergisi. C..2, s.l.
Cicioğlu, Hasan, "Öğretmenliğin Yasal Temelleri", (1984) AÜ.Eğitim Bilimleri Dergisi, C.17, Sayı:l-2.
Çağlar, Adil, "MÜ. Atatürk Eğitim Fakültesinde Yapılan Öğretmenlik Uygulaması Üzerine Bir Araştırma" (1991) M.Ü.A.E.F. Eğitim Bilimleri Dergisi Sayı:3.
Doya], G.T.
an
d Forsyth, R.A. (1973) "Relationship Between Teacher and Student Anxiety Levels" Psychology in the Schools 10, s.231, 233.
Erden, Münire, "İlköğretim Öğretmeni Yetiştirme Programlarının Pedagojik Formasyon Derslerinin Geliştirilmesine Yönelik Bazı Öneriler", f 1992), H.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:8.
Gömleksiz, Müfit, "Öğretmenlik Uygulaması ve Sorunlar", (1991), Ç.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 1, Sayı:6.
Harootunian, Band Koon, JR. (1970) The Reinforcement Behaviors of Teachers in Training Paper
Presente
d at the Annual Meeting of the American Educational Research Associton, MN. (Eric Document Reproduction Service No: Ed 040951).
Hoy, W.K and Reers, R. (1977) "The Bureaucratic socialization of student teachers" Journal of Teacher
Education 28 (1) 23-26.
Mahiroğlu, Ahmet, "Sınıf Yönetimi", (1993), Eğitim Dergisi.
Öner, Necla. "Okul Psikolojisi ve Eğitimdeki Yeri", Boğaziçi Üniversitesi Dergisi. Vol 7, 1979. Özdil, İlhan, "Sorunun Çözümü Öğretmende Y'atmaktadır", (1985), Bugünden Yarına Ortaöğretimimiz, T.E.D. Bilim Dizisi, Ankara.
Silvernail,
Davi
t L„, Costello, Melissa. 'The Impact of Student Teaching and Intership Programs on Preservice Teachers" Pupil Control Prespectives, Anxiety Levels and Teaching Concerns", (1983), Journal of Teacher
Educaton, Vol:34, No:4.
Temel, Ali, "Fen-Edebiyat
Fakültesi
Öğrencilerinin Mesleğe İlişkin Tutumlarının Öğretmen Formasyon Programına Etkisi", (1990), Ç.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 1, Sayı:3.
Zampşreili. Debra,
"Teache
r Assistance Program a Developmental Induction Program for Beginning Teachers", (1993), Resources in Education, Vol. 28, No:2.
T

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com