You are here

KADİM BİR SOĞUKLUĞUN MODERN TEMSİLİ: İLAHİYAT FAKÜLTELERİNDE FELSEFE FOBİSİ

MODERN REPRESENTATION OF AN ANCIENT APATHY: PHILOSOPHY-PHOBIA IN FACULTIES OF THEOLOGY

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The aim of this paper is to draw attention to the reasons of the existing negative judgements about philosophy in faculties of theology. There are some discussions and criticisims in the tradition of Islamic Philosophy to be able to understand or strengthen the intellectual wealth which was improved in Islamic aura and the civilisation which was built together this intellectual improvment. These discussions and criticisms the whole intellectual proceeds was responded with religonal vigilance by being excluded intellectual effort instead of being maintained by being utilized the ascendant participation of al Ghazali in the subsequent era. This is the first trauma. Another reason of unfavourable image of philosophy was formed by being transfered new cultural codes which excluded the religion out of all aspects of life in the ideoligial frame of the new republic. To be able to found this positivist approach a new construct was designed by being started the definition of philosophy. This is the second trauma. In this study the problem of how to overcome this contrast inherited in the Faculties of Theologies and similar areas is discussed emphasizing the multi-dimensionality of Truth (Haqikah), and that the notion of attributing suprahistorical value to any comment causes some problems related not only to religious life but also to all aspects of life will be tried to being expressed.
Abstract (Original Language): 
Bu makalenin amacı, İlahiyat Fakültelerinde felsefeye ilişkin var olan olumsuz yargıların nedenlerine dikkat çekmektir. İslam dininin aurasında gelişen düşünsel zenginliği ve beraberinde inşa edilen medeniyeti anlamak ya da tahkim edebilmek için İslam Felsefe geleneği üzerinden yürütülen eleştiriler ve tartışmalar ne yazık ki sonraki dönemlerde Gazali’nin etkin katılımından da istifade edilerek sürdürülmesi yerine bütün bir düşünsel hasıla entelektüel çaba olmaktan çıkarılarak dini bir teyakkuzla karşılanmıştır. Bu ilk travmadır. Felsefeye karşı olumsuz yaklaşımın diğer bir nedeni ise yeni kurulan Cumhuriyetin ideolojik yönelimleri çerçevesinde dini, hayatın bütün alanlarından çıkaracak yeni kültürel kodların transfer edilmesiyle şekillenmiştir. Bu pozitivist yönelimi temellendirebilmek için felsefenin tanımından başlanarak yeni bir kurgu dizayn edilmiştir. Bu da ikinci travmayı oluşturmuştur. Bildiride İlahiyat Fakülteleri ve benzeri çevrelerde tevarüs eden karşıtlığın nasıl aşılabileceği hususu 'Hakikat’in çok boyutluluğu’ndan hareketle, herhangi bir yoruma tarih üstü bir değer atfedilmesi hali sadece dini olanda değil hayatın bütün boyutlarında sıkıntılara yol açmaktadır yargısı dillendirilmeye çalışılmaktadır.
51
58

REFERENCES

References: 

AKPUR, Hikmet, http://www.academia.edu/8613306/ %C4%B0bn_ Teymiyyenin_Gazzaliye_Y%C3%B6neltti%C4%9Fi_Tenkidler (Erişim: 25.03.2016)
ALPER, Ömer Mahir, “İbni Sina ve İbni Sina Okulu” İslam Felsefesi Tarih ve Problemler, Ed.: M. Cüneyt KAYA, İSAM Yay., İstanbul 2013 (251-287)
BAYKAN, Erdal, Düşünceye Gelmeyen, Bilge Adam Yay., Van 2005
BIÇAK, Ayhan, “Macit Görkberk’in Felsefe Anlayışı”, “Macit Görkberk’in Felsefe Anlayışı”, İstanbul Üniversitesi Felsefe Arkivi Dergisi, Sayı 33, 2008, 1-30.
BİRCAN, Hasan Hüseyin, “İbni Sinan’nın İslam Düşüncesi İçindeki Yeri ve Önemi”, Muhafazakar Düşünce, Sayı 45/46 Ankara 2015 (11-40)
Erdal BAYKAN
|58|
bilimname
düşünce platformu
XXX, 2016/1
DURUSOY, Ali, İbn Sînâ Felsefesinde İnsan ve Âlemdeki Yeri, Marmara Üniversitesi İFAV Yay., İstanbul 1993
GUTAS, Dimitri, Yunanca Düşünce ve Arapça Kültür, Kitap Yayınevi Yay.,Çev. Lütfi Şimşek, İstanbul 2003 (116-120)
İNAM, Ahmet, http://phil.metu.edu.tr/ahmet-inam/cumhuriyet.htm (Erişim:25.01.2016)
KUTLUER, İlhan, “Gazzali ve Felsefe”, Gazzali Konuşmaları, (ed.) M. Cüneyt Kaya (İstanbul: Küre Yay. 2012) (ss. 11-53)
PATTABANOĞLU, Fatma Zehra, “Medreselerde Okutulan Mantık ve Felsefe Derslerinin Osmanlı Düşüncesindeki Yeri ve Önemi”, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Yıl: 2014/1, Sayı: 32, 23-50.
SELLER, Yusuf, http://www.murekkephaber.com/yazarlar/yusuf-seller/cumhuriyet-donemi-nde... (Erişim: 25.01.2016)
SKİRBEKK G. & GİLJE N., Antik Yunan’dan Modern Döneme Felsefe Tarihi, Çev. Emrullah Akbaş ve Şule Mutlu, Küre Yay., 3. Baskı İstanbul 2006.
SOLOMON, R.C. & HIGGINS, K. M., Felsefenin Kısa Tarihi, Çev. Mustafa Topal, İletişim Yay., İstanbul 2013.
SUBAŞI, Necdet, “1960 Öncesi İslami Neşriyat: Sindirilme, Tahayyül ve Tefekkür”, İslamcılık, Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce, C. VI, İletişim Yayınları, 217-235..
SUNGUR, Mehmet Z., “Davranış Tedavileri”, Psikiyatri Bülteni, 2 (3): 109-115.
SUNGUR, Mehmet Z., “Fobik Bozukluklar”, Psikiyatri Dünyası, 1997;1:5-11.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com