You are here

PETROL REZERVLERİNİN ZİRVE NOKTASININ ENERJİ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN BÜYÜK ENERJİ PAZARLARI (ABD, AB, ÇİN VE HİNDİSTAN) ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Effects of Oil Reserves Peak Point on Big Energy Markets (USA, EU, China, India) For Energy Security

Journal Name:

Publication Year:

Author Name
Abstract (2. Language): 
More than 90% of proven oil reserves have reached to peak point according to Hubbert curve. Global oil demand increases 2% per year and if this trend continues, daily global oil consumption will reach to 105 million barrel by 2030. The USA, EU, China, India have the highest energy consumption levels in the world and these four regions are called the biggest energy markets of the world. If we consider energy consumption level of these four regions, significance of oil and natural gas could be understood easily for energy security. These countries are in constant effort to diversify energy supply sources to protect themselves from price-supply shocks as oil prices peak. With oil reserves reaching their peak points, the measures taken by these four nations as regards energy security and the policies they will follow will trigger new struggles in the region and contribute to the policies made, whereby shaping the future.
Abstract (Original Language): 
İspatlanmış petrol rezervlerinin %90’ından büyük bir bölümü Hubbert eğrisi zirvesine ulaşmış durumdadır. Global petrol talebinin yılda ortalama %2 oranında arttığı dikkate alındığında 2030 yılında günlük petrol tüketimi 105 milyon varil seviyelerine ulaşacaktır. Dünya enerji tüketim yoğunluğunun en yüksek olduğu bölgeler ABD, AB Ülkeleri, Çin, Hindistan’dır ve bu dört bölge dünyadaki en büyük enerji pazarlarını oluşturmaktadır. Bu dört bölgenin enerji tüketim yoğunlukları dikkate alındığında, petrolün ve türevi olan doğal gazın enerji güvenliği ve dolaylı olarak ülke güvenlikleri açısından önemi büyüktür. Petrol rezervlerinin tepe noktasına ulaşması ile söz konusu ülkeler olası fiyat–arz şoklarından korunmak için enerji tedarik bölgelerini çeşitlendirmek için yoğun çaba içindedirler. Petrol rezervlerinin tepe noktasına ulaşmasıyla bu dört bölgenin enerji güvenliği alanında alacakları önlemler ve izleyecekleri politikalar global arenada yeni mücadeleleri başlatacak, enerji politikalarını şekillendirecek ve geleceğe yön verecektir.
53-72

REFERENCES

References: 

Aydal, D. (2008), Petrolsüz Dünya, Truva Yayınları, İstanbul,
s.39.
Brown, L. R. (2008), Plan B 3.0, Earth Policy Institute, Tema Vakfı
Yayınları, New York, s.29.
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, (2007), Enerji
Senaryoları Çalışma Grubu, Ankara, s.21, 23, 24, 25, 31.
Ediger, V. (2000) 21. Yüzyıl Petrol Endüstrindeki Muhtemel
Gelişmeler ve Türkiye’ye Sağlayacağı Olanaklar,TPJD Bülteni, 12(1),
s.1-17.
Ediger, V. (2006a), Osmanlı’da Neft ve Petrol.
Ediger, V. (2006b), Petrol Çağının Geleceği ve Üretim
Ekonomisinden Dersler.
European Nuclear Society, www.euronuclear.org, (erişim
29.04.2010).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com