You are here

TÜRK SİGORTACILIK SEKTÖRÜNDE REFORM ARAYIŞLARI: KAMU SİGORTACILIĞINDAN ÖZEL SİGORTACILIĞA GEÇİŞ

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Sosyal güvenlik ihtiyacı insanlık tarihi kadar eskidir. İnşalar topluluk halinde yaşamaya başladıkları tarihten itibaren, gerek kendileri, gerekse aile fertleri için gelecek günlerde karşılaşabilecekleri sosyal tehlikelerin endişelerini taşımışlar ve bu tehlikelerin iktisadi ve sosyal sonuçlarına karşı da belirli güvenceler aramışlardır. Tehlikenin doğurduğu zararlara karşı koruma garantisini ifade eden sosyal güvenlik, çok eski bir idealin yeni adı olarak nitelendirilmekte ve bu özelliği ile insanların çok eski tarihlerden beri sosyal güvenlik özlemi ve ihtiyacı içinde olduğunu vurgulamaktadır. Günümüzde sanayi toplumlarında insan unsuru giderek daha çok ön plana çıkmaktadır. Artık dünyada yapılan tüm sosyal ve ekonomik faaliyetlerde insan faktörü belirgin bir öncelik kazanmaktadn. insan verilen önemin ana göstergesi onu her türlü riske karşı güvence altına alınmasıdır. Günümüzün gelişmiş toplumlarında sosyal güvenlik, yöntemi ne olursa olsun toplumun bütününe tanınan evrensel ve vazgeçilmez bir insan hakkı olarak kabul edilmektedir. Uluslararası bildirgeler, bu hakkı güvence altına alan temel hükümler içermektedir.
144-161

REFERENCES

References: 

Arslanoğlu, Hayrullah; "Özel Sağlık Sigortası Nasıl Geliştirilebilir", Dünya Gazetesi; 27 Kasım 1996.
Bölükbaşı, Ahmet; "Fransa'da Sosyal Güvenlik Sıkıntıda", MESS İşveren Gazetesik, Sayı: 675. Cem Kozlu; "Sosyal Sigortalarda Şili Modeli", Yeni Yüzyıl Gazetesi.
DPT; "Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Öncesinde Makroekonomik Gelişmeler", Yapısal Değişim Projeleri Komite. Raporları, Mart ¡995.
DPT; "Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Ekonomide Etkinliğin Artırılması", Temel Yapısal
Değişim Projeleri Komite Raporlan, Mart 1995. DPT; 1996 Yılı Programı. DPT; Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı.
Dua, Nusa; Developments and Trends in Social Security 1993-1995, Report o the General,
International Social Security Association (İSSA), November, 1995. Dünya Gazetesi; 28 Şubat 1997, sayfa 11. İkt. Arş. Vakfı "Türk Sigortacılık Sektöründe Libarelleşme",.
İlyas Çelikoğlu, "Türkiye'de Sosyal Güvenlik Sisteminin Temel Sorunları ve Gelişme. Perspektifleri, DPT; "Küçülen Ekonomik - Sosyal Devlet ve Küreselleşen Ekonomi Açısından Bir Değerlendirme" (Tebliğ), Ankara 1995.
Kongar,Bilgi; "1993 Yılı Aylık Sonuçlarına Göre Sigorta Sektörü Değerlendirmesi", BASİSEN Nisan 1994.
Kongar, Bilgi; "Sigorta Sektörünün Gelişimi", BASİSEN Ocak 1993.
Kongar, Bilgi; "Türk Sigorta Sektörü, Avrupa Topluluğu ve Gümrük Birliği", MESS İşveren
Gazetesi, Yıl: 33, Sayı: 675, Şubat 1996. Oktay, Erkan; "Türkiye'de Sosyal Güvenlik Sorunları", Fİnansal Forum, 24 Aralık 1996. Reid, P. Barrett; "Internationa! Developments İn Social Security and Social Protection"; IL
International Industrial Relations Congress; îstanbul-1995.
Sabah Gazetesi; 26 Şubat 1997, sayfa 11-12.
TÎSK; Dünyada Sosyal Güvenlik Alanındaki Gelişmeler ve Türkiye; İstanbul-1994. TİSK; Olağan Genel Kurul Çalışma Raporu, Ankara 1995.
TİSK; "Sosyal Güvenlik Alanında Özel Sigorta Programlarından Yararlanılması" İşveren Dergisi, Cilt: XXXII, sayı: 8 Mayıs 1994.
TİSK; Gelişmiş Ülkeler ve Türkiye'de Sosyal Güvenlik Sistemlerinin Yeniden Yapılandırılması,
Ankara - 1996. Türkiye İş BankamL: "Türkiye'de Sigortacılık".

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com