You are here

BAZI ÖNEMLİ ORMAN VE KÜLTÜR AĞAÇLARININ YETİŞME MUHİTİ MÜNASEBETLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Journal Name:

Publication Year:

Author Name
Abstract (Original Language): 
Ormancılıkta yetişme muhitlerine göre ağaç türü seçimi ağaçlandırmanın en önemli meselelerinden birini teşkil etmekte ve öyle ki yapılacak ağaçlandırmanın başarısını her şeyden önce dikimi yapılacak ağaç türlerinin yetişme muhit şartlarına uygunluk derecesi tâyin atmektedir. Bu keyfiyet burada ilk plânda «yetişme muhitine uygun ağaç türü» tâbirinin izahım zarurî kılmaktadır. Bilindiği üzere, bilinen bir yetişme muhitinin klimatik, fizyografik, edafik ve biyptik diye gruplandı-nlan ekolojik şartları altında en fazla yetişme enerjisi gösteren, bu şartlardan en entansif şekilde faydalanarak en yüksek hasılat verebilen, her türlü tabiî âfet ve zararlılara karşı en dayanıklı olan ve aynı zamanda yetişme muhitine yaptığı mukabil etkilerle onun potansiyel verim gücünü harekete geçirmek suretiyle yetişme muhitini islâh eden ve dolâyısiyle verimliliğin devamlılığım koruyan ağaç türü veya türleri «yetişme muhitine uygun» diye tavsif edilmektedir. Bu ifadeden de anlaşılacağı üzere, bir ağaç türünün yetişme muhitine uygunluk derecesi hakkında doğru bir hükme varabilmek için her şeyden önce bahis konusu sahanın tekmil yetişme muhiti envanteri ile yetişme muhitine uygunluğu araştırılan ağaç türünün yetişme muhiti isteklerine ait esasların tam olarak bilinmesi gerekmekte ve bundan sonra bu esasların birbirine tevafuk edip etmedikleri, başka bir ifade ile yetişme muhiti münasebetleri ile ağaç türünün yetişme muhiti istekleri arasında organik bir mutabakatın mevcut olup olmadığı araştırılmaktadır. Fakat bu mülâhazalara dayanarak ışık, ısı, rutubet, mineral besin maddeleri ve saire gibi bir çok münferit yetişme muhiti faktörlerine karşı istekleri gözönünde tutulmak suretiyle ağaç türlerinin uygun yetişme muhitlerini kati şekilde tâyin ve tesbit etmek ve bu esaslara göre ağaç türlerini, yetişme muhitlerine bağlılıkları bakımından yeryüzünün her tarafında cari ve muteber olacak şekilde sınıflandırmaya tâbi tutmak işi tatbikatta çalışan ekolojiste umumiyetle müşkülât arzetmekte ve netice itibariyle ağaç türterlain yetişme mıntakalarını münferit ekolojik faktörlere göre kesin olarak sınırlamak mümkün olamamaktadır. Esas itibaıiyle bu konu genel olarak bitki ekolojisinin en komplike bölümünü teşkü eder.
43-57

REFERENCES

References: 

A c a t a y, G. : Bozdağ sedirleri ve doğu kızıl ağacı hakkında bazı tesbit ve müşahedeler. Orman Fakültesi Dergisi, Seri A, Cilt 1, Sayı 2, 1951. Ac a t ay, G. : Sarıçam (Pinus silvestris L.)'ın Anadoludaki yayılışına bir ilâve. Orman Fak: Derg., Seri A, Cilt 7, Sayı 1, 1957. A s a f, M. : Beitrag zur Ökologie der Taine. 1934, Dresden Beissner-Fitschen : Nadelholzkurfde, 3, Auflage, 1930.
Dallimore,
W
. and Jackson, B. Handbook of coniferae: Third edition, 1948: Daubenmire, R. F. : Plants and environment (a textbook of plant autecology). 1947.
ORMAN AOAÇl-ıAKININ YETİŞME MUHİTLERİ
57
Defne, M. Batı Karadeniz bölgesindeki göknarların zararlı böcekleri ve mücadele metodları. Orman Umum Müdürlüğü yayınlarından Sıra No. 105, 1954.
Eraslan, I. :' Dogu ladini (Picea orientalis link ve carr) nin teknik vaçıf'an ve kullanma yerleri hakkında araştırmalar. Orman U. M: yayınlarından No: 54, 1947.
Gutschick,
V
. : Forstliche Standortskunde. 1950, Honnover
Irmak, A. : Yetiştirilecek orman ağaçları türlerinin seçilmesinde toprak araştırmalarının rolü. Orman Fak: Derg:. Seri B, Cilt 4, Sayı 1, 1954.
Jacks,
G
, V. : Toprak, vejetasyon ve iklim. Orman U. M: yayınlarından No: 11, 1948 fÇeviren : A. Irmak).
Kalıpsız, A. : Dogu kayınında artım ve büyüme araştırmaları- Orman Fak. Derg:,
Seri A, Cilt 7, Sayı 2, 1957. « Kayacık, H. : Türkiye çamları ve bunların coğrafi yayılışları üzerinde araştırmalar
Orman Fak. Derg., Seri A, Cilt 4, Sayı 1 ve 2, 1954. Mayer, H. ve Sevim, M. : Die Libanonzeder. 1958, München:
Saatçi oğlu, F.; Irmak, A:; A c a t a y, G.; Berk e 1, A. : Kavak kitabı: Orman Fak. yayınlarından No. 35, 1956.
Schenck, C:A: Fremdlândische wa,(1 - un(î Parkbâume. 2. und 3, Band, 1939.
Sevim, M. : Alaçam ormanlarında ekolojik ve pedolojik araştırmalar. Orman U. M: yayınlarından No. 131, 1954.
Sevim, M. : Lübnan sedirinin Türkiyedeki tabii yayılışı ve ekolojik şartları. Orman U. M. yayınlarından No. 143, 1955.
Sevim, M. : Batı Toroslarda arazi şekli ve kalker topraklarının ağaç yetiştirme değerleri hakkında bazı müşahedeler. Orman Fak. Derg., Seri A, Cilt 5, Şayi 1 ve 2, 1955.
Sevim, M. : Muhtelif toprtk türlerinde karaçam ve sarıçam intaş fideciklerinin pörsü-me noktaları üzerine denemeler. Orman Fak. Derg., Seri A, Cilt 4, Sayı 1 ve 2, 1954.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com