You are here

TASAVVUF KÜLTÜRÜNDEKİ İSTİKÂMET ANLAYIŞININ PSİKOLOJİK ve TERAPİK ETKİLERİ

IN THE PSYCHOLOGIC AND THERAPIC EFFECTS OF THE UNDERSTANDING OF DIRECTION SUFISTIC CULTURE

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS1991
Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
The notion of direction, is one of the most important notion, in the sense of a person gaining verbal and behaviour consistency through sufistic culture. In fact, the way to have positional, action, mental, emotional consistency and tenacity goes through becoming aware and experiencing the notion of direction. Because having a direction, is an experience of avoiding extremes, which we call lavish and tephrite, and reaching balance and consistency. With all of these aspects, the direction which has positional, action, mental, emotional tenacity, stability and consistency is to catch emotional and mental balance, with avoiding the extreme attitude as well. At this point, the direction is to pay attention that avoiding from lavish and tephrite and finding a golden mean on eating, drinking, beliefs, worshiping, practices, tempers, spending time and all of the works. For this reason, sense of direction is a prerequisite of achieving mental health including stable attitude and honesty which has the emotional and mental balance in itself.People with a sense of direction establish a balance of mind and soul, and approach life with a healing power, which enhances their decisions on life and creates a joyful energy of life. Therefore, as people who succeed in having a sense of direction approach life with consistency, balance and integrity, they also solve their emotional conflicts. Again, through the determination to eliminate their previous negative habits, as well as employing spiritual harmony, they internalize life with the discipline of sincerity. Possessing a sense of direction is also a contributing element on one’s cognitive consistency, self-realization, and self-challenging experiences. The sense of direction also has a curing and therapic effect on spiritual conflict and depressive disorders, behaviour disorders and attachment disorders.
Abstract (Original Language): 
İstikâmet kavramı, Tasavvuf kültürünün söz ve davranış tutarlılığı kazandırması yönünden en önemli kavramlarından birisidir. Aslında hayatta hal, fiil, zihin, duygu tutarlılığı ve kararlığına sahip olmanın yolu, istikâmet kavramının farkına varmak ve onu tecrübe etmekten geçer. Çünkü istikâmet sahibi olmak, ifrat ve tefrit dediğimiz uçlardan sakınarak denge ve tutarlılığın yakalanması tecrübesidir. Bütün bu yönleriyle hal, fiil, zihin ve duygu kararlılığı, istikrarı ve tutarlılığı olan istikâmet, aynı zamanda aşırı uç tutumlardan kaçarak duygusal ve zihinsel dengeyi yakalamaktır. Bu noktada istikâmet; yemede, içmede, inançta, ibadette, amellerde, hallerde, vakti geçirmede ve bütün yapılan işlerde, ifrat ve terfide kaçmamak ve orta yolu tutmaktır. Bu nedenle özünde duygusal ve zihinsel dengenin olduğu dürüstlüğü, istikrarlı tutumu içerdiği için istikâmet anlayışı, ruh sağlığını gerçekleştirmenin bir ön şartıdır. İstikâmet sahibi insanlar, zihin ve gönül dengesini kurarak onları hayata dair kararlarında güçlü kılan ve yaşam enerjisinin sağlanmasında mutlu eden tedavi edici bir güçle hayata bakarlar. Bu nedenle istikâmet sahibi olmayı başaran insanlar tutarlılık, denge ve bütünlük içerisinde hayata yaklaştıkları için, duygusal çatışmalarını da çözmüş olurlar. Yine onlar, daha önce yaptıkları olumsuz alışkanlıkları ortadan kaldırma kararlılığı içerisinde ruhsal uyumla beraber dürüstlük disipliniyle yaşamı içselleştirirler. Aynı zamanda istikâmet sahibi olmak, kişinin bilişsel tutarlılığı, kendini-gerçekleştirmesi ve kendini-aşma tecrübesi üzerinde yardımcı bir unsurdur. İstikâmet anlayışı; ruhsal çatışma ve depresif bozukluklar, davranış bozuklukları ve bağlanma bozuklukları üzerinde de tedavi ve terapi edici bir etkiye sahiptir.
959
968

REFERENCES

References: 

ANKARAVÎ İsmail, Minhâcü’l-Fukara, (haz. Saadettin Ekici), İnsan Yayınları, İstanbul, 1996.
BUDAK Selçuk, Psikoloji Sözlüğü, Bilim Sanat Yay., Ankara, 2000.
CEBECİOĞLU Ethem, Tasavvuf Terimleri ve Deyimleri Sözlüğü, Anka Yayınları, İstanbul, 2004.
CLEGG A., “Wich Medications to Avoid in People at Risk of Delirium: A Systematic Review”, Age and Aging 40, Jama, New York, 2001.
ÇAĞRICI Mustafa, Gazâlî’ye Göre İslâm Ahlakı, Ensar Neşriyat, İstanbul, 1982.
DEMİRBAĞ Ömer, Necip Fazıl Dîvân Şiiri, The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science Volume 4 Issue 2, Winter 2011.
DUNNER DL., Current Psychiatric Therapy, Saund Company Press, Philadelphia, 1993.
ESED Muhammed, Kur’ân Mesajı Meal Tefsir, (çev. Cahit Koytak, Ahmet Ertürk), İşaret Yayınları, İstanbul, 1997.
HAKVERDİOĞLU Metin, Fuzûlî’de Aşk ve Âşık Kavramı, The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science, Volume 5 Issue 1, February 2012.
HAYS Rd., Kb. WELL, Functioning and Well-Being Outcomes of Parients With General Psychiatry, New York, 1995.
JUNG Carl Gustav, Human Sembollers, John Moores Press, London, 1964.
968 Esma SAYIN
KÂŞÂNÎ Abdürrezzak, Tasavvuf Sözlüğü, (çev. Ekrem Demirli), İz Yayıncılık, İstanbul, 2004.
KUŞEYRÎ Abdülkerim, Risâletü’l-Kuşeyrî, Daru’l-Hayr, Beyrut, 2003.
MASLOW Abraham H., Maslow's Concept of Self Actualization, (translate. Michael Daniels), Liverpool John Moores University Press, New York, 2001.
MAVERDÎ Ebu’l Hasan, Edebü’d-Dünyâ ve’d-Dîn, (çev. Selahattin Kip, Abidin Sönmez), Bahar Yayınevi, İstanbul, trz.
SAYIN Esma, Anne Kucağı Namaz, Nesil Yayınları, İstanbul, 2012.
------, Esma, Namaz ve Karakter Gelişimi, İnsan Yayınları, İstanbul, 2006.
ULUDAĞ Süleyman, Tasavvuf Terimleri Sözlüğü, Marifet Yayınları, İstanbul, 1999.
YILMAZ Hasan Kâmil, Anahatlarıyla Tasavvuf ve Tarikatlar, Ensar Neşriyat, İstanbul, 2002.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com