You are here

İlköğretim ikinci kademe ve lise öğrencilerinin ders ve sınıf düzeylerine göre öğrenme stratejileri ve güdülenme düzeylerinin belirlenmesi

Determining learning strategies and motivation level of students in primary schools’ second level and high schools according to course and class level

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Academic motivation and learning strategies are important factors to be successful in formal education process. Students who are motivated and select and use appropriate learning strategies be able to be successful in formal education process and life long learning. For this reason, investigating the students’ motivation and learning strategies subscale scores according to course types and class levels are very important. The purpose of this study was to reveal primary and secondary school students’ positions relating to expectancy, value and affect as motivational factors and cognitive, metacognitive and resource management as learning strategies factors. Two subscales of expectancy components are students’ perceptions of self efficacy and control beliefs for learning. Three subscales measuring the value beliefs are intrinsic goal orientation, extrinsic goal orientation and task value. The third motivational construct is affect, and it is measured by scale of test anxiety. The scales measuring use of cognitive strategies are rehearsal, elaboration and critical thinking. The second general category is metacognitive strategies which are measured by one subscale concerning the use of strategies that help students control and regulate their own cognition. The third general strategy category is resource management which includes managing study environment and time, effort management, peer learning and help seeking. The sample of the study was 12-18-year-old students in Ankara with three primary schools and three secondary schools. Secondary schools were limited with general high school, Anatolian high school and science high school. The scale was administrated to 1150 students and analysis was done on valid data of 792 students for motivation subscale and 1110 students for learning strategies subscale. Motivated Strategies for Learning Questionnaire which was originally developed by Pintrich, Smith, Garcia and McKeachie (1991), adopted into 12-18 year old students by Büyüköztürk, Akgün, Karadeniz, Kılıç and Demirel (2007) was used for collecting the data. According to results, students’ motivational factors and level of learning strategies generally decrease by increasing class levels.
Abstract (Original Language): 
Güdülenme ve öğrenme stratejileri akademik başarının önemli etmenleridir. Güdülenmiş ve uygun öğrenme stratejilerini seçip kullanabilen öğrenciler hem okul yaşantılarında hem de gelecek yaşantılarında daha başarılı olabilmektedirler. Bu nedenle ilköğretim ve lise düzeyindeki öğrencilerin güdülenme tür ve düzeylerinin ve kullandıkları öğrenme stratejilerinin derslere ve sınıflara göre incelenmesi gerekli önemli bir konudur. Bu araştırmanın amacı ilköğretim ve lise öğrencilerinin değer, beklenti ve duyuşsal güdülenme faktörleri ile bilişsel, metabilişsel ve kaynak yönetimine ilişkin öğrenme stratejileri faktörleri açısından durumlarını ortaya koymaktır. “Değer faktörleri”; içsel hedef düzenleme, dışsal hedef düzenleme ve görev değeri, “Beklenti” faktörleri; öğrenme ve performansla ilgili özyeterlik algısı ve Öğrenmeye ilişkin Kontrol İnancı ve “Duyuşsal” faktör ise Sınav Kaygısı’dır. Bilişsel Stratejiler faktörü altında yineleme, ayrıntılandırma, düzenleme ve eleştirel düşünme stratejileri; Metabilişsel Stratejiler faktörü altında planlama, izleme ve düzenleme ve Kaynak Yönetimi faktöründe ise zaman ve çalışma ortamı yönetimi, çaba yönetimi, akran işbirliği yönetimi ve yardım isteme yer almaktadır. Araştırma tarama modelidir. Araştırmanın evreni Ankara ili merkezindeki ilköğretim okullarının ikinci kademesinde ve ortaöğretim kurumlarında okumakta olan 12-18 yaş arası öğrencilerden oluşmaktadır. Bu evrenden seçilen üç ilköğretim okulu ve üç lise araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Lise örneklemi, genel lise, anadolu lisesi ve fen liseleri ile sınırlandırılmıştır. Ölçek bu okullarda okuyan 1150 öğrenci üzerinde uygulanmış ancak geçersiz formlar ve uç değerler atıldıktan sonra analizler güdülenme boyutu için 792, öğrenme stratejileri boyutu için ise 1110 öğrencinin verileri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Büyüköztürk, Akgün, Karadeniz, Kılıç ve Demirel (2007) tarafından 12–18 yaş için İngilizce’den Türkçe’ye uyarlanan ve doğrulayıcı faktör analizi yapılarak geçerli bir yapıya sahip olduğu belirlenen “Güdülenme ve Öğrenme Stratejileri Ölçeği (Motivated Strategies for Learning Questionnaire)” kullanılmıştır. Araştırma sonuçları alt sınıftaki öğrencilerin güdülenme ve öğrenme stratejileri düzeylerinin genel olarak üst sınıftaki öğrencilere göre daha iyi olduğunu göstermektedir.
1-27

REFERENCES

References: 

Balaban-Sarı, J. (2004). Öğrenmede güdülenme. Y. Kuzgun ve D. Deryakulu (Eds.), Eğitimde bireysel farklılıklar (ss. 167-191). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Büyüköztürk, Ş., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş., Kılıç, E. & Demirel, F. (2007) The Turkish Adaptation Study of Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) for 12–18 Year Old Children, INTED 2007 International Technology, Education and Development Conference (7 - 9 March 2007). Spain: Valencia.
Dünya Bankası. (1995). Priorities and Strategies for Education: A World Bank Review. Washington D.C.: The World Bank.
Garcia, T. ve Pintrich, P.R (1996). Assessing Students’ Motivation and Learning Strategies in the Classroom Context: the Motivated Strategies for Learning Questionnaire. Alternatives in assessment of achievements, learning processes and prior knowledge. Edited by Menucha Brenbaum, Filip JRC Dochy. Kluwer Academic Publishers. Boston/Dordrecht/London.
Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., Büyüköztürk, Ş. ve Demirel, F. (2008). İlköğretim ikinci kademe
ve lise öğrencilerinin ders ve sınıf düzeylerine göre öğrenme stratejileri ve güdülenme düzeylerinin
belirlenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi. [Bağlantıda]. 5:1. Erişim:
http://www.insanbilimleri.com
27
Higgins, B.A. (2000). An analysis of the effects of integrated instruction of metacognitive and study skills upon the self-efficacy and achivement of male and female students. Master’s Research Project, Miami University, Ohio. Dissertations/Theses (040). ERIC veritabanı numarası: ED447152.
Kelecioğlu, H. (1992). Güdülenme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7, 175-181.
Keller, J. (2000). How to integrate learner motivation planning into lesson planning: the ARCS model approach. 24 Mayıs 2004’te Florida State University web sitesinden ulaşıldı: www.netg.com/research/whitepapers/kellerwp.asp
Özer, B. (1998). Öğrenmeyi Öğretme. Eğitim Bilimlerinde yenilikler. Hakan, A. (Editör), (sf. 149-163). Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları: Eskişehir:
Pintrich, P. R., Smith, D. A. F., Garcia, T., & McKeachie, W. J. (1993). Reliability and predictive validity of the motivated strategies for learning questionnaire (MSLQ). Educational and Psychological Measurement, 53(3), 801-814.
Pintrich, P.R. & De Groot, E.V. (1990). Motivational and self-regulated learning components of classroom academic performance. Journal of Educational Psychology, 82(1) 33-40.
Pintrich, P.R., Smith, D.A.F., Garcia, T. & McKeachie, W.J. (1991). A Manual for the use of the motivated strategies for learning. Michigan: School of Education Building, The University of Michigan. ERIC veritabanı numarası: ED338122.
Selçuk, Z. (1999). Gelişim ve öğrenme. Altıncı baskı. Ankara: Nobel Yayınları.
Stipek, D. (1998). Motivation to learn, from theory to practice. Massachusetts: A Viacom Company.
VanderStoep, S. W. & Pinrich, P. R. (2003). Learning to Learn: The Skill and Will of College Students. Pentice Hall: New Jersey.
Warren, A. (2000). Factors affecting the motivation of online learners. Center for learning and teaching, University of Southampton. 24 Mayıs 2004 tarihinde ulaşıldı web sitesi: www.clt.soton.ac.uk/adam/motivationppd
Weinstein, C.E., & Mayer, R.E. (1986). The teaching of learning strategies. Handbook of Research on Teaching (Ed. M. Wittrock). New York: Macmillan.
Yapıcı, M ve Yapıcı, Ş. (2003). İlköğretim öğretmenlerinin karşılaştığı sorunlar. Üniversite ve Toplum Dergisi, 3(3). http://www.universite-toplum.org/text.php3?id=142 adresinden 01.08.2007 tarihinde erişildi.
Zimmerman, B.J. & Martinez-Pons, M. (1990). Student differences in self-regulated learning: relating grade, sex and giftedness to self-efficacy and strategy-use. Journal of Educational Psychology 82 (1) 51-59.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com