Buradasınız

ÖĞRETMEN LİDERLİK STİLLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ÖLÇEK ÇALIŞMASI

A SCALE DEVELOPMENT STUDY TOWARDS TEACHER LEADERSHIP STYLES

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
This study was designed to develop a teacher leadership styles scale. McGregor's X and Y Theories were accepted as the therotical base for the development of the scale. As it is clearly known, the roots of McGregor's X and Y Theories base on the behaivourist leadership theory. McGregor's X and Y Theories have a bipolar structure. According to McGregor's X and Y Theories the leadership behaivour of those who made Theory X would be autocratic and directive, while those with Theory Y would be democratic and participative. The main reason for using McGregor's X and Y Theories for the development of the scale is that leaders assumptions about the behaivours of people are one of the major predictors of their behaivour. Depending on this assumption it is thought that teachers' perceptions about student behaivour would play an important role to lead their leadership styles. During the development phases of the scale, expert view and item rest technique were used for validity and internal cosistency (cronbach a ) was found for relaibility. The data were collected from 137 high school teachers from different schools and fields. In the first phase, 30 statements (items) were collected basing on the expert views, and related literature. Item rest analysis were performed and items loaded 0,40 and above were kept for the last form of the scale. The scale consisted of 17 items after these analysis. The internal consistency of the scale was found as a=0,88 for the scale. Teacher leadership style scale is found to be valid and reliable to determine the leadership styles of teachers, especially in their relation to the students.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırma öğretmen liderlik stillerini ölçmeyi amaçlayan bir ölçek geliştirmek üzere tasarlanmıştır. Öğretmen liderlik stilleri ölçeğinin geliştirilmesinde kuramsal olarak McGregor'un X ve Y kuramı temel alınmıştır. Bilindiği gibi McGregor'un X ve Y kuramının temeli davranışçı liderlik kuramlarına dayanmaktadır. Bu kuram X ve Y olarak iki kutuplu bir yapıya sahiptir. Bu kurama göre X kuramına giren liderler baskıcı (otokratik) ve yönlendirici; Y kuramına giren liderler ise demokratik ve katılımcı liderlerdir. Bu kuramın temel olarak alınmasındaki en önemli gerekçe, liderlerin insan davranışları hakkındaki varsayımlarının davranışlarını belirleyen en önemli unsurlardan birisi olarak kabul edilmesi olmuştur. Çünkü öğretmenlerinde liderlik stillerini sergilerken öğrencileri nasıl algıladıklarının önem taşıyacağı düşünülmüştür. Öğretmen liderlik stilleri ölçeğinin geliştirilmesi sırasında geçerlik kapsamında uzman görüşleri ve madde kalan analizlerinden; güvenirlik kapsamında da iç tutarlık katsayılarını hesaplanmasından yararlanılmıştır. Geçerlik ve güvenirlik çalışmaları farklı alanlardan 137 lise öğretmeni üzerinde yapılmıştır. İlk aşamada ölçek için 30 maddelik bir önerme havuzu oluşturulmuştur. Madde kalan analizlerinde 0,40'ın ve üzerinde değer alan maddeler ölçekte tutulmuş diğerleri ölçekten atılmıştır. Madde kalan analizleri sonucunda ölçekte 17 madde kalmıştır. Ölçeğin iç tutarlılık katsayısı ise a = 0,88 olarak bulunmuştur. Öğretmen Liderlik Stilleri Ölçeği öğretmenlerin liderlik stillerini, özellikle öğrenciyle olan ilişkilerine dayalı olarak, ölçebilecek geçerli ve güvenilir Likert türü bir ölçektir.
55
62

REFERENCES

References: 

Aiken, L.R. (1979). Psychological Testing and Assessment. Üçüncü Baskı, Boston: Allyn & Bacon.
Bakioğlu, A. (1998). "Lider Öğretmen", Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 10, 11-19.
Başdoğan, Z. (2002). Sağlık Meslek Lisesi Öğrencilerinin Liderlik Davranışları ve Öğretmenlerin Yöneticilerine Yönelik Liderlik Algıları: Ankara Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
Can, S. (2002). Resmi ve Özel Okullardaki Okul Yöneticileri ve Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Liderlik Davranışı Yönünden Karşılaştırılması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi , Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
Cronbach, L.J.
(1960)
. Essentials of Psychological Testing. İkinci Baskı, New York: Harper & Brothers Publishers.
Çelik, V. (2002). İlköğretim okulu müdürlerinin öğretim liderliği davranışları (Adana il merkezi örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
Çetin, Ş. (2001). Lise Müdür ve Müdür Yardımcılarının Liderlik Davranışları ve Okul Başarısı. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
Ensari, H. (1993). "Okul Yöneticilerinin Liderlik Davranışlarının ve Ortamın Öğretmenler Tarafından Değerlendirilmesi", Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 5, 47-51.
Hasançebioğlu, T. (2002). Öğretmenlerin Liderlik Stilleri Bilgisayar Tutumları ve Aralarındaki İlişkilerin İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
Kaya, Ü.S. (2002). İlköğretim Okulu Müdürlerinin Yöneticilik Liderlik Özelliklerinin Değerlendirilmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi , Gazi Üniversitesi, Ankara.
Kurnaz, Ö. (2002). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin, ilköğretim müfettişlerinin yöneticilik, liderlik, rehberlik ve öğreticilik yeterlikleri konusundaki görüşleri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi , Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
Oran, N. (2002). İlköğretim ve Ortaöğretim Okul Yöneticilerinin Dönüşümsel Önderlik Özelliklerine İlişkin Öğretmenlerin Algı ve Beklentileri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi , Trakya Üniversitesi, Edirne.
Özdayı, N. (1998). "Eğitim Yöneticilerinin Demokrasi ve Hoşgörü Tutumları ile Liderlik Özellikleri Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi", Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim
Bilimleri Dergisi, 10, 221-235.
Özcan, Ö. (2003). Lise ve Dengi Okul Müdürlerinin Liderlik Davranışlarının Müdür ve Öğretmen Algısı Açısından İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi , Selçuk Üniversitesi, Konya.
Poyraz, H. (2002). İlköğretim Okulu Müdürlerinin Öğretimsel Liderlik Davranışlarını Gösterme Düzeyleri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi , Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
Tabancalı, E. (1995). İlköğretim okulu müdürlerinin "yapıyı kurma" ve "anlayış gösterme" boyutlarına ilişkin liderlik davranışları hakkında öğretmen görüşleri (İstanbul ili Şişli ilçesi örneği), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi , Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
Uysal, A. (2001). İlköğretim Okulu Müdürlerinin Yöneticilik ve Liderlik Davranışları, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi , Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
Yazar, H. (2002). İlköğretim Okulu Yöneticilerinin Öğretim Liderliği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi , Marmara Üniversitesi, İstanbul.
Yılmaz, K. (2002). İlköğretim okulu Müdürlerinin Liderlik Davranışlarıyla Öğretmenlerin Öğrenci Kontrol Yaklaşımları ve öğrencilerin Okul Yaşamının Niteliğine İlişkin Algıları Arasındaki İlişkiler. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi , Osman Gazi Üniversitesi, Eskişehir.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com