Buradasınız

ÖĞRETMENLERİN OKULLARINDAKİ ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

TECHERS’ OPINIONS ABOUT ORGANIZATIONAL COMMITMENT IN THEIR SCHOOLS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS2249

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Organizations, having humans as main units, are also effected by their organizational behaviours to disappear or survive. For this reason, organizations need the commitment of employees/members and in order to get this commitment they use various methods. Organizational commitment is defined as a physiological condition which shapes the communication of the members with their organization and whether they stay in or quit from the organization. By the help of this definition, we can say that organizational commitment is an intangible connection the members feel and that is beyond tangible expectations. We can say that by the help of a highly achieved organizational commitment, not only a well-qualified educational process but also a more democratic and modernized society can be created. This study aims at presenting the organizational commitment in schools based on teachers’ opinions. As a research model descriptive survey has been used. 3283 teachers from 76 state schools and 116 teachers from 4 private schools in the period of 2011-2012 education year constitute the universe of the study. The sample of the study is constituted of 728 teachers who are chosen from this universe by cluster sampling method. As a result of the study, findings have shown that there is a significant difference between the state and private school teachers’ opinions on total. The level of organizational commitment in private schools is higher when compared to state schools. In both school types, males have a higher commitment level than women. Pre-licenced teachers feel more commitment towards their school than university graduates and master degree graduates. Teachers who have 21 or more years of experience have the highest commitment level among the others.
Abstract (Original Language): 
Örgütlerin var olma sürecindeki en etkili faktör insandır. Onun örgütsel davranışları ise örgütün devamlılığının ya da yok oluşunun en önemli etkenlerinden biridir. Bu nedenle örgütler, iş görenlerin bağlılığına gereksinim duymakta ve bu bağlılığı sağlamak için de çeşitli yöntemlere başvurmaktadırlar. Alan yazında, çalışanın örgütle olan iletişimini şekillendiren, örgütteki üyeliğe devam etme kararı üzerinde etkileri olan psikolojik bir durum biçiminde de tanımlanan örgütsel bağlılığın “kişinin örgütüyle kurduğu maddi beklentilerin ötesindeki manevi bağ” olduğu ileri sürülebilir. Eğitim örgütlerinde gerçekleştirilecek yüksek düzeyli bir örgütsel bağlılığın, daha nitelikli bir eğitsel işleyişe olduğu kadar; çağdaş gelişmelere doğru evrilen demokratik bir toplum yapısı oluşturmaya da katkı sağlayabileceği ileri sürülebilir. Anılan ön kabulden hareketle, okullarımızdaki örgütsel bağlılığın öğretmen algılarına göre betimlenmesi önemli görülmektedir. Bu çalışmada, resmi ve özel ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel bağlılığa ilişkin görüşlerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Genel tarama (betimsel) modeline dayalı olan bu araştırmada evren, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Malatya ili merkez ilçe sınırları içinde bulunan 76 resmi ilköğretim okulunda görev yapan 3283 öğretmen ile, 4 özel ilköğretim okulunda görev yapan 116 öğretmenden oluşmaktadır. Bu evrenden oransız küme örnekleme yöntemiyle seçilen 728 öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Resmi ve özel okul öğretmenlerinin örgütsel bağlılık algıları arasında bir bütün olarak anlamlı bir farklılık olup, özel okullardaki örgütsel bağlılık düzeyi, resmi okullara kıyasla daha yüksektir Resmi okullarda Ön Lisans ve Lisans mezunu öğretmenlerin örgütsel bağlılık algıları arasında öğrenim düzeyi değişkeni açısından ön lisans lehine anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Özel okullarda ise bu fark, Ön Lisans ve Lisans mezunu öğretmenler ile Lisansüstü mezunu öğretmenlerin örgütsel bağlılık algıları arasındadır.
189
206

REFERENCES

References: 

ALLEN, N. J. ve MAYER, J. P. (1990). The measurement and antecedents of affective, continuance and normative commitment to the organization. Journal of Occupational and Organizational Psychology, 63 (1), 18-38.
BAKAN, İ. USLU, A. ve EĞİTİLMİŞ, A. M. (2012). Daimi ve geçici işçilerin örgütsel bağlılık algılarına ilişkin bir araştırma: Muş şeker fabrikasında bir alan araştırması. II. Bölgesel Sorunlar ve Türkiye Sempozyumu. Yönetim-Ticaret-Siyaset Bildiriler Kitabı, 220-228. http://iibfdergisi.ksu.edu.tr adresinden Nisan 2013 tarihinde alınmıştır.
BALAY, R. (2000). Yönetici ve öğretmenlerde örgütsel bağlılık. Ankara: Nobel Yayıncılık.
Öğretmenlerin Okullarındaki Örgütsel Bağlılığa İlişkin Görüşleri 205
BALCI A. (2003). Örgütsel sosyalleşme: kuram, strateji ve taktikler. Ankara: PegemA Yayıncılık.
BARREIRO, P. L. ve ALBANDO , . P (2001). Population and sample. sampling techni ues management mathematics for european schools. Web: h p://www.mathematik.uni-kl.de/ adresinden Mart 2013 tarihinde alınmıştır.
BAŞARAN, İ.E. (1982). Örgütsel davranış. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları No: 108.
BAYRAM, L. (2005). Yönetimde yeni bir paradigma: örgütsel bağlılık. Sayıştay Dergisi. Sayı: 59. Ekim-Aralık.
BOYLU, Y; PELİT, E. ve GÜÇER, E. (2007). Akademisyenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri üzerine bir araştırma. Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 44 (5), 11.
CELEP, C. (2000). Eğitimde örgütsel adanma ve öğretmenler. Ankara: Anı Yayıncılık
COHEN, L., MANION, L. ve MORRISON, K. (2007). Research methods in education. (6th Ed.). Taylor & Francis e-Library.
ÇAKINBERK, A., DERİN, N. ve DEMİREL, E. T. (2011). Örgütsel özdeşleşmenin örgütsel bağlılıkla biçimlenmesi: Malatya ve Tunceli özel eğitim kurumları örneği. İşletme Araştırmaları Dergisi 3(1) 89-121.
DOĞAN, S. ve DEMİRAL, Ö. (2009). Örgütsel bağlılığın sağlanmasında personel güçlendirme ve psikolojik sözleşmenin etkisine ilişkin bir araştırma. Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi, Sayı: 32, Ocak-Haziran 47-80.
GAY, L.R. ve DIEHL, P.L. (1992). Research methods for business and management. New York: Maxwell Macmillan International.
GÜL, H. (2002). Örgütsel bağlılık yaklaşımlarının mukayesesi ve değerlendirmesi. Ege Akademik Bakış Dergisi, 2(1), 37-55.
GÜL, H., OKTAY, E., GÖKÇE, H. (2008). İş tatmini, örgütsel bağlılık işten ayrılma niyeti ve performans arasındaki ilişkiler, Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi, İktisat Ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız-Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırgızistan.
GÜNDOĞAN, T. (2009). Örgütsel bağlılık: Türkiye Cumhuriyet merkez bankası uygulaması. Uzmanlık Yeterlilik Tezi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Ankara.
İMAMOĞLU, G. (2011) İlköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri ve örgütsel adalet algıları arasındaki ilişki. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü
İNCE, M. ve GÜL, H. (2005). Yönetimde yeni bir paradigma. Örgütsel bağlılık.Konya: Çizgi Yayıncılık.
KAPTAN, S. (1998). Bilimsel araştırma ve istatistik teknikleri. Ankara: Seçkin Yayın Dağıtım.
KARASAR, N. (1999). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
KARATAŞ, S. ve GÜLEŞ, H. (2010). İlköğretim okulu öğretmenlerinin iş tatmini ile örgütsel bağlılığı arasındaki ilişki. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 3(2), 74-89.
KEY, J. P. (1997). Research design in occupational education. Module R7 – Sampling. Oklahoma State University. Web: http://www.okstate.edu /ag/agedcm4h/ academic/aged5980a/5980/newpage15.htm adresinden Mart 2013 tarihinde alınmıştır.
KOÇ, H. (2009). Örgütsel Bağlılık ve Sadakat İlişkisi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 8 (28), 200-211. Web: http://www.e-sosder.com/dergi/28200-211.pdf adresinden Mart 2013 tarihinde alınmıştır.
206
Mahire ASLAN & Aslı AĞIROĞLU BAKIR
MEYER, J.P. ve ALLEN, N. J. (1991). A three-component conceptualization of organizational commitment. Human Resource Management Review. 1 (1), 61-89.
MEYER, J. P., ve ALLEN, N. J. (1997). Commitment in the workplace ‐ theory, research, and application. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.
ÖLÇÜM-ÇETİN, M. (2004). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık.. Ankara: Nobel Yayıncılık.
Ö SOY, A. S. (2004). Bir yüksekokul çalışanlarının kuruma bağlılık durumlarının İncelenmesi. İş Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi. E-dergi, 6 (2),13-19.
ROSS, K. N. (2005). “Sample design for educational survey research” Quantitative research methods in educational planning. France: UNESCO International Institute for Educational Planning. Web: http://www.unesco.org/iiep /PDF/TR_Mods/Qu_Mod3.pdf adresinden Mart 2013 tarihinde alınmıştır.
SARIDERE, U. ve DOYURAN, Ş. (2004). Eğitim örgütlerinde örgütsel bağlılığın işten ayrılma niyetine etkisi. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayında sunulmuştur. 6-9 Temmuz. İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya
SÖNME V. ve ALACAPINAR, F. (2011). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.
TAŞKIN, F. ve DİLEK, R. (2010). Örgütsel güven ve örgütsel bağlılık üzerine bir alan araştırması. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi 2 (1).
UĞURLU, C. T. ve ÜSTÜNER, M. (2011). Öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerine yöneticilerinin etik liderlik ve örgütsel adalet davranışlarının etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 41, 434-448.
ÜSTÜNER, M. (2009). Öğretmenler için örgütsel bağlılık ölçeği: geçerlik ve güvenirlik çalışması. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 10 (1).
VAROĞLU, D. (1993). Kamu sektörü çalışanlarının işlerine ve kuruluşların karşı tutumları, bağlılıkları ve değerleri. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
YAVUZ, E. (2008). Dönüşümcü ve etkileşimci liderlik davranışının örgütsel bağlılığa etkisinin analizi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
YILDIRIM, A. ve ŞİMŞEK, H. (2006). Nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com