You are here

İSTİHDAM YAPIMIZIN İNCELENMESİ VE İSTANBUL'DAKİ 5 YILDIZLI OTELLERE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The solution to employment, a common problem to both developed and deve­loping countries, will be the use of labor-intensive production techniques. Emplo­ying the labor input more intensively, tourism sector absorbs the surplus labor by creating the employment opportunities and thus reducing the rate of unemploy­ment. The hospitality establishments are especially important in creating extra jobs. For this reason, the studies, which are carried out to determine employment effect, examine the hospitality establishments and do some calculations in relation to /his. This paper investigates the structure of labor and employment in Turkey and explains the contribution to employment of tourism through an application. The application identifies the newly created employment and its features in 5-star hotels, which are large-size enterprises, via an inguiry.
Abstract (Original Language): 
Gelişmiş ve gelişmekle olan ülkelerin ortak sorunu olan istihdam probleminin çözümü için emek-yoğun üretim tekniklerinin kullanılması daha etkin bir çözüm olacaktır. İşgücü fazlasının kullanımını sağlayacak emek-yoğun üretim tekniğine dayanan turizm sektörü, istihdam imkanları yaratan ve işsizlik oranının artması­na kısmen engel olan bir sektördür. Özellikle işgücü kullanımının daha yoğun ol­duğu konaklama iş/etmeleri İstihdam yaratma bakımından oldukça önemlidir. Bu sebeple, İstihdam etkisini belirlemek amacıyla yapılan çalışmalarda konaklama işletmelerinin istihdama olan etkisi incelenmektedir. Bu çalışmada Türkiyede iş­gücü ve istihdamın yapısına yer verilerek turizmin istihdama katkısı uygulamalı bir çalışma ile açıklanmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmada büyük ölçekli işletme­ler olan 5 yıldızlı otellerde yaratılan istihdam miktarı ve istihdamın özelliklen an­ket yöntemiyle tespit edilmektedir.
1-14

REFERENCES

References: 

Ağaoğlu, Osman Kemal; (1992), İşgücünü Verimli Kullanma Tekniklerinin Turizm Sektörüne Uy­gulanması, Milli Prodüktivite Merkezi:457, Ankara.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; (2001), Çalışma Hayatı İstatistikleri 2000, Çalışma Genel Müdürlüğü, Yayın No: 26, Ankara.
Erkan, Hüsnü; (1998), Bilgi toplumu ve Ekonomik Gelişme, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Yayın No:326, Bilim Dizisi :8, Anakara.
İstanbul Sanayi Odası; (2001), Türkiye Ekonomisi 2001, İstanbul.
Muğan, Suna; (1988), Türkiye'de Turizm Yatırımlarının İstihdama Olan Etkisi, (İ.Ü. Sosyal Bilim­ler Enstitüsü Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul).
Olalı, Hasan, Timur, Alp; (1986), Turizmin Türk Ekonomisindeki Yeri, Ofis Tic. Mat. San. Ltd. Şti., İzmir.
Tekeli, Hasan; (2001), Turizm Pazarlaması ve Planlaması, Detay Yayıncılık, Ankara.
T.C. Başbakanlık Kadının Statüsü ver Sorunları Genel Müdürlüğü; (1999), İşgücü Yetiştirme Kurs­larının Kadın İstihdamına Katkısı, Ankara.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu; (2001), Rakamlarla Türkiye, Ankara.
T.C. Merkez Bankası; (1999), 1998 Yıllık Ekonomik Rapor, Ankara.
Turizm Bakanlığı; (1983), Konaklama Endüstrisine Giriş, Turizm Bakanlığı Yayınları No:48, An­kara.
Turizm Bakanlığı; (1989), Otelcilik ve Turizm Endüstrisinde İşgücü Araştırması, Turizm Bakanlı­ğı Yayınları, Cilt. 2, Ankara.
Turizm Bakanlığı; (1994), Turizm Endüstrisi İşgücü Araştırması 1993, Ankara.
Turizm Yatırımcıları Derneği; (1999), Turizm Yatırımlarının Ekonomiye Katkıları II, İstanbul.
Yarcan, Şükrü; (1996), Türkiye'de Turizm ve Uluslararası/aşma, Boğaziçi Üniversitesi Matbaası, İstanbul.
DPT; (2001), İşgücü Piyasası: Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Ankara.
DPT; (2001), Nüfus: Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, An­kara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com