You are here

BİLGİYİ İŞLEME KURAMI VE ANLAMLANDIRMANIN MATEMATİK ÖĞRETİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
According to Gagne, mental ability is the major concern of learning at schools and the most current learning styles are; discrimination, concept learning, learning principles and problem solving. The primary goal of teaching is to enhance problem solving skills of students. With respect to Gagne’s information processing model, formation of concept learning and comprehension are the most vital factors in promoting permanent learning. This kind of learning can only be achieved by transmitting the data to the long term memory. Visual materials should be used to enable conceptual learning and activate the process of meaning making. Based on the Gagne Model, all implementations were conducted with the participation of 8th grade students for teaching them how to measure the volume of irregular-shaped objects and compare them with the volume of regular-shaped objects, and also for teaching the number pi (  ) and its daily use. The first group of students were provided with power point slights in lesson presentation, and they were given the opportunity to form concept map. The same subject was taught to the second group by using traditional teaching techniques where there was no space for conceptualization. To evaluate the effectiveness of the model, the subjects were given a set of questions to find out if they comprehended the subject or not. The analysis of data revealed that the students that were taught with traditional teaching method could not comprehend the subject and failed to form concept map, and nearly all of the gained information remained in their short term memory.
Abstract (Original Language): 
Gagne’ye göre okul öğrenmelerinde en önemli yeri zihinsel beceriler tutar ve en çok kullanılan öğrenme türleri ise ayırt etme, kavram öğrenme, ilke öğrenme ve problem çözmedir. Eğitimin en önemli amacı ise öğrencilerde problem çözme davranışlarını geliştirmektir. Gagne’nin bilgiyi işleme modeline göre anlamlandırma ve kavram haritası oluşturma, öğrenmenin kalıcılığını artırmada en önemli unsurlardır. Kalıcılığın artması bilginin uzun süreli belleğe geçmesi ile olur. Anlamlandırma ve kavram haritası oluşturulması için konuların görsel olarak anlatılması gerekir. Bu doğrultuda Gagne modeli esas alınarak düzgün olmayan katı cisimlerin hacimlerinin bulunmasının öğretilmesi ve düzgün katı cisimlerin hacimleri ile ilişkilendirilmesi, pi() sayısının günlük yaşantı ile ilişkilendirilerek öğrencilere kullanım alanlarının öğretilmesi amacıyla ilköğretim sekizinci sınıflara uygulama yapılmıştır. Bir sınıfa görsel uyaranlar ile hazırlanan materyal kullanılarak ders sunumu yapılmış ve öğrencilerin kavram haritası oluşturmaları sağlanmıştır. Diğer sınıfa ise anlamlandırılmadan anlatım yöntemi kullanılarak aynı konu anlatılmıştır. Ayrıca anlatılan modelin etkililiğini ölçme amacıyla araştırmacılar tarafından hazırlanan sorularla öğrencilerin ne kadar anlamlandırıp anlamlandırmadığı ölçülmüştür. Bulgular sonucunda anlatım yöntemi ile ders sunulan sınıfta, öğrencilerin konuyu anlamlandıramadıkları ve kavram haritası oluşturamadıkları ve bilginin genelinin kısa süreli bellekte kaldığı tespit edilmiştir.
1-10

REFERENCES

References: 

Altınsoy, B. (2007). “Takım-Oyun Turnuvaları Tekniğinin İlköğretim Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin Matematik Dersindeki Akademik Başarısı, Kalıcılık ve Matematiğe İlişkin Tutumları Üzerindeki Etkisi”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniveristesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
Baykul, Y. (2005). İlköğretimde Matematik Öğretimi (1-5. Sınıflar), Ankara: Pegem A Yayıncılık.
Büyüköztürk, Ş. (2004). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Ankara: Pegem A Yayıncılık.
Erden, M. & Akman, Y. (1998). Gelişim-Öğrenme-Öğretme, Ankara: Arkadaş Yayınevi.
Ergün, M. ve A. Özdaş (1997). Öğretim İlke ve Yöntemleri, İstanbul: Kaya Matbaacılık.
Gülten, D.Ç. (2006). Oluşturmacı Öğrenim Gören İlköğretim İkinci Sınıflarda Geometrik Cisimlerin ve Şekillerin Kavranmasına İlişkin Bir Araştırma, Ulusal Sınıf Öğretmenliği Kongresi, 14-16 Nisan 2006, Ankara: KÖK Yayıncılık, Bildiri Kitabı 2. Cilt (493-500).
Güven, Y. (2004). Erken Çocuklukta Matematiksel Düşünme ve Matematiği Öğrenme. İstanbul: Küçükadımlar Eğitim Yayınları.
Kahyaoğlu, H. (2005). “Fen ve Teknoloji Okur-Yazarı Olmak”, A. Altun ve S. Olkun (Ed). Güncel Gelişmeler Işığında İlköğretim: Matematik Fen Teknoloji Yönetim, (98-111). Ankara: Anı Yayıncılık.
Karasar, N. (1999). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Koç, M., Yavuzer, Y., Demir, Z., Çalışkan, M. (2001). Gelişim ve Öğrenme, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
M.E.B. (2005). İlköğretim 1-5. Sınıf Programları Tanıtım El Kitabı, Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basımevi.
Olkun, S. ve Toluk, Z. (2003). İlköğretimde Etkinlik Temelli Matematik Öğretimi, Ankara: Anı Yayıncılık,
Poskitt, K. (2002). Daha Öldürücü Matematik Eğlenceli Bilgi-2 (Çeviren: Selda GÖKTAN) Timaş Yayınları.
Savaş, D. ve Duru, A. (2005). ’’Lise Birinci Sınıflar Arasında Matematik Başarısında ve Matematiğe Karşı Olan Tutumdaki Cinsiyet Farklılığı’’, Eurasian Journal of Educational Research, 19, 263-271.
Senemoğlu, N. (2001). Gelişim Öğrenme ve Öğretim Kuramdan Uygulamaya, Ankara: Gazi Kitabevi.
Ülgen, G. (2004). Kavram Geliştirme Kuramlar ve Uygulamalar, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Subaşı, G. (2000). Etkili Öğrenme: Öğrenme stratejileri.Yenilmez, K. ve Özabacı, N. (2003). Yatılı Öğretmen Okulu Öğrencilerinin Matematik ile İlgili Tutumları ve Matematik Kaygı Düzeyleri Arasındaki ilişki Üzerine Bir Araştırma. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. (2): Sayı: 14.
www.yayim.meb.gov.tr/dergiler/146/subasi.htm - 34k (12.03.2006)

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com